EXCLUSIV: Slujbe romano-catolice oficiate în limba maghiară, în Bacău

Enoriașii romano-catolici maghiari din Bacău vor beneficia de slujbe oficiate în limba maternă, la biserica Sfântul Nicolae, de lângă Piața Centrală. Decizia este o premieră, iar decanatul de Bacău a anunțat deja enoriașii când vor avea loc slujbele.

Beneficiari vor fi în principal ceangăii care s-au declarat de limbă maghiară, la recensământ.

Oficierea slujbelor în limba maghiară a fost inițiativa unui băcăuan, care, în septembrie 2018, a trimis o cerere către decanul Bisericii Catolice din Bacău, pr. Isidor Dâscă. Enoriașul a explicat că, potrivit datelor recensamantului din 2011, în Dieceza de Iași, 2.000 de persoane s-au declarat de limbă maternă maghiară. Numai în județul Bacău (în afara localităților Agăș și Ghimeș Făget) au fost numărați 1.500 de maghiari.

„Din păcate, aceste persoane nu au posibilitatea să se bucure de serviciile bisericești în limba maternă. În toată Moldova, numai la Iași se ține lunar o slujbă în maghiară și la unele sărbători mai mari”, a arătat petentul. Spre deosebire de romano-catolici, maghiarii de religie reformată, deși sunt numai 35 de persoane, au parte de o slujbă lunară, în limba maternă, încă din 1974.

Petiția a fost susținută de 7 organizații ceangăiești și a ajuns la Episcopia Romano – Catolică din Iasi, unde a fost aprobată de Ms. Petru Gherghel. Începând din ianuarie 2019, în ultima duminică a fiecărei luni, se va sluji în limba maghiară la biserica Sfântul Nicolae. Pentru celebrare au fost numiți pr. Felix Măriuț, paroh de Faraoani, și Pr. Andrei Varga, paroh de Valea Seacă.

Prima oficiere în limba maghiară este programată pentru duminică, 27 ianuarie 2019.

Vezi comentariile (39)

 • Sunt romano-catolic din județul Bacău.
  Toți strămoșii mei din ultimii 200 de ani au fost romano-catolici.
  Am facut testul ADN pentru etnie.
  Sunt 70 % dac, 20 % latin (roman), 7 % german, restul neimportant (orientul mijlociu, africa de nord, etc.).
  Nu am nici o contribuție genetică de la huni, maghiari, turci, tătari.
  Asta e realitatea.
  Genetica schimbă istoria (vezi cazul Basarab).
  Pentru că istoria a fost imprecisă iar uneori a fost falsificată cu intenție.
  Genetica se bazează pe profilul ADN. Este esența științelor biologice.

 • Testele ADN arată că așa-zișii ceangăi sunt români.
  Cine nu crede să-și facă testul ADN.
  Romano-catolicii din Moldova sunt români incomplet maghiarizați plecați din satele lor din Transilvania și stabiliți în Moldova.
  Cei mai mulți dintre ei nici măcar un pic maghiarizați.
  Majoritatea vorbesc doar românește.
  Portul popular, folclorul, dansurile lor, sunt toate românești.
  Tradițiile ceangăilor și arhitectura populară sunt toate românești.
  Testele ADN sunt cea mai buna dovadă a apartenenței unei persoane la o etnie.
  Nu este o surpriză că din testele ADN a rezultat că ceangăii sunt români.
  Trageți singuri o concluzie verificând siturile specializate pe genetică.
  Unele teste au fost făcute de Universitatea din Budapesta. Chiar și ei recunosc acest adevăr.
  Link-uri găsiți aici
  http://www.asrocatolic.ro/confirmari.htm
  Nu există etnia ceangăiască.
  Un grup etnic nu poate să apară dintr-o dată, doar pe baza afirmațiilor preotului secui Péter Zöld.
  Un grup etnic este alcătuit din persoane care au origine comună, același trecut istoric îndelungat (mii de ani), au aceleași valori culturale, un anumit grad de înrudire, o înfățișarea fizică asemănătoare, o fizionomie tipică, o limbă comună și strămoși comuni. Un exemplu îl constituie grupul etnic al rromilor – țiganii – care constituie un grup etnic de peste 1000 de ani de când au sosit în Europa, la care se adaugă câteva mii de ani de existență în India.
  Romano-catolicii din Moldova nu au un trecut istoric milenar, separat de poporul român, au aceleași valori culturale ca și românii, testele ADN arată că sunt înrudiți cu românii, au înfățișarea asemănătoare cu românii, fizionomia tipică românească, vorbesc limba română, portul popular este românesc, tradițiile lor sunt românești iar folclorul este identic cu cel al românilor ortodocși.
  Dacă unii dintre romano-catolici mai folosesc în limbajul lor, cuvinte ungurești, ca urmare a maghiarizării strămoșilor și transmiterea limbajului prin viu grai, nu înseamnă că aceștia sunt unguri.
  Acest limbaj (grai) a fost transmis numai verbal, romano-catolicii neștiind să scrie cuvintele ungurești, ei folosind și cuvinte românești în amestec cu cele ungurești. Acest limbaj este diferit de la o localitate la alta.
  Vezi mai multe pe http://www.asrocatolic.ro

 • Cei care se pretind a fi ceangăi să facă testul ADN. Vor fi surprinși să afle că sunt români.
  Nu există etnia ceangăiască.
  Un grup etnic nu poate să apară dintr-o dată, doar pe baza afirmațiilor preotului secui Péter Zöld.
  Un grup etnic este alcătuit din persoane care au origine comună, același trecut istoric îndelungat (mii de ani), au aceleași valori culturale, un anumit grad de înrudire, o înfățișarea fizică asemănătoare, o fizionomie tipică, o limbă comună și strămoși comuni. Un exemplu îl constituie grupul etnic al rromilor - țiganii - care constituie un grup etnic de peste 1000 de ani de când au sosit în Europa, la care se adaugă câteva mii de ani de existență în India. Noi romano-catolicii din Moldova nu avem un trecut istoric milenar, separat de poporul român, avem aceleași valori culturale ca și românii, testele ADN arată că suntem înrudiți cu românii, avem înfățișarea asemănătoare cu românii, fizionomia tipică românească, vorbim limba română, portul popular este românesc, tradițiile noastre sunt românești iar folclorul este identic cu cel al românilor ortodocși.
  Dacă unii dintre romano-catolici mai folosesc în limbajul lor, cuvinte ungurești, ca urmare a maghiarizării strămoșilor și transmiterea limbajului prin viu grai, nu înseamnă că aceștia sunt unguri.
  Acest limbaj (grai) a fost transmis numai verbal, romano-catolicii neștiind să scrie cuvintele ungurești, ei folosind și cuvinte românești în amestec cu cele ungurești.
  Surpriză!!!!
  Nici ungurii nu sunt ... unguri
  Analiza probelor de ADN mitocondrial (moștenit pe linie maternă) și ADN-Y (analiza cromozomului Y - moștenit pe linie paternă), prelevate de la populația maghiară, a concluzionat că doar 5 % dintre maghiari au descendență asiatică însă mai puțin de 3 % dintre maghiari sunt urmașii triburilor cuceritoare venite din Asia iar 95 % dintre maghiari sunt descendenți ai populațiilor europene maghiarizate în decursul timpului.
  Dacă aplicăm aceste procente la mărimea populației Ungariei, care - conform datelor oficiale - este mai mică de 10 milioane de locuitori, se poate constata că mai puțin de 300.000 dintre maghiari sunt urmași ai cuceritorilor huni, aproximativ 200.000 dintre maghiari sunt urmași ai unor populații asiatice, maghiarizate, fie cu forța, fie prin alianțe matrimoniale și peste 9.500.000 dintre maghiari sunt urmași ai populațiilor europene care au locuit aici din cele mai vechi timpuri.
  Vezi mai multe pe http://www.asrocatolic.ro

  • @EU Nu stiu cui ai scris, dar cau asta nu ai reusit decat sa te descarci. Fa asta in alta parte te rog! Insanatosire grabnica!
   Nem tudom kinek címezted írásod, kicsit letudtad a gondod. Jobb lenne, ha ezt nem itt tennéd! Jobbulást!

 • Mah, stiti de ce se vrea asta? Pentru ca Dumitru Martinas cu "Originea ceangailor din Moldova" ....UDMR-ul prin programe de maghiarizare a copiilor din zona Moldovei nu au reusit sa aduca "Proiectului de autonomie a tinutului secuiesc" noi sustinatori!Emisari pe post de Iuda au colindat prin Luizi, Balcescu, Cleja, Tamasi, Gasteni, Fundu Racaciuni, i-au prostit pe parinti sa-si lase copiii in tabere si scoli din judetele Harghita, Covasna sau chiar in Ungaria. Nu ne mai aburiti cu povesti de doi lei!

 • Trebuie sa se stie un lucru: cei care vorbesc ceangaieste nu prea inteleg limba maghiara. Sunt chestii total diferite. Din credinciosii catolici din zona Bacaului doar cei mai in varsta mai vorbesc uneori ceangaieste, maghiara nu cred ca inteleg nici macar 0,5%. Liturghia va fi in limba maghiara Si in comentarii Tereza spune ca nu intelege maghiara. Atunci de ce sa facem in maghiara? Haideti sa facem in limba italiana , sunt sigur ca si cei mai in varsta cunosc limba in care vorbeste papa la Vatican, mai multi decat stiu maghiara. Eu daca vorbesc engleza nu sunt englez. Sunt profund mahnit de aceasta decizie a sefilor bisericii locale si respect pentru preotii catolici care au luptat ani intregi cu organizatii, care au alte interese, si nu au permis ca sa se faca liturghie in limba maghiara. Se pare ca traim zilele in care memoria lor a fost terfelita sub motivul de "intelegere crestineasca".

  • d. le Marius, eu am scris cà : "nu vorbesc maghiara, insà o inteleg binisor" !Credeti-mà , toti care au copilàrit si crescut in mediul ceangàiesc inteleg binisor maghiara ! si stiti de ce se face in maghiarà si nu in ceangàieste?? pt cà dialectul ceangàu are multe alte subdialecte !

 • Bravo !!Mai urmeaza slujbe in limba tiganeasca si-atunci chiar ne-am dat dracului de tot!!!
  Ps:Ceangau =corcitura intre romani si maghiari. Daca tot va curg balele dupa maghiari MARS in Ungaria, fa-te cetatean maghiar....E atat de simplu!!

  • Mda. Iar romanul e corcitura din daci si romani. Sau bulgari. Sau albanezi. Sau ce-o mai fi si ce se va mai gasi prin Balcan. Io zic sa-ti lasi gura inchisa si gandirea mai deschisa.

 • Momentan sunt multe discuții în contradictoriu, dar cu timpul lumea se va obișnui.
  -De ce trag clopotele "Mitica"?
  -E liturghie în limba maghiară!
  Cei interesați vor intra, restul isi va continua drumul.

  • Dezinformare.
   Corect- lumea se va obisnui. Problema e ca foarte multi romano-catolici din judetele, Iasi, Neamt si Bacau nu sunt ceangai ci sunt români care vorbesc, daca sunt la tara, moldoveneste.

   Mai usor baieti cu dezinformarea. Sa stiti ca romano catolic in aceasta zona nu este egal cu ceangau sau maghiar.