EXCLUSIV! Se închid spitale în județul Bacău. Propuneri șoc în masterplanul regional de sănătate!

La sfârșitul lunii, Iașiul va găzdui o dezbatere privind masterplanul regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est. Propunerile din draftul pregătit de Ministerul Sănătății sunt de-a dreptul șocante pentru județul Bacău, urmând să se închidă spitale și să fie redus drastic numărul de paturi din sistemul de sănătate.

SJU Bacău

Conform documentelor obținute de Ziarul de Bacău în exclusivitate, Ministerul Sănătății a pregătit un draft de masterplan pentru regiunea Nord-Est. “Viziunea este ca serviciile de spitalizare să abordeze în mod eficient cazurile complexe și acute și să transfere celelalte cazuri la asistență primară, ambulatorie și pe termen lung/recuperare, după caz. Rețeaua de spitale din regiune va fi raționalizată și reconfigurată pentru a asigura eficiența și utilizarea optimă a serviciilor”, se arată în document.

Astfel, se are în vedere înființarea spitalului regional la Iași, care va prelua cazurile mai complexe, spitalele județene vor deveni „hub-uri regionale”de servicii, iar o parte din spitalele municipale și orășenești vor dispărea sau vor fi transformate în ambulatorii.

Spitalul Comănești

Spitalul din Comănești dispare

Concret, în cazul județului Bacău, schimbările propuse de Minister sunt drastice. Conform masterplanului, cel mai mult va suferi Comăneștiul, unde este propusă desființarea spitalului. Acesta va fi transformat într-o unitate socială sau de recuperare.

Primarul Viorel Miron nu a pus mâna încă pe document, însă a declarat că dacă propunerea este adevărată, se va adresa instanței. „Este o aberație daca aceasta propunere este reală. Este exclus! Cum sa închizi o unitate în care facem deja o investiție de 5 milioane de euro pentru reabilitare și vom mai investi alte 5 milioane de euro?  Nici nu se pune problema de închidere ! Dacă apare așa o propunere, sigur vom ataca in instanță!”

Spitalul din Buhuși devine doar ambulatoriu de specialitate

Alt spital ce aproape va fi desființat este cel din Buhuși, care va fi transformat în ambulatoriu de specialitate, pierzând componenta de spitalizare. Și în acest caz, primarul orașului este deznădăjduit de propunerea ministerului. „Avem speranțe și sper că vom veni și cu argumente suficiente pentru a nu se ajunge la această decizie. Avem și noi un proiect de 1.5 milioane de euro pentru reabilitare și vom depune și unul pentru extindere și dotare a ambulatoriului de 2.3 milioane de euro. De la 1 ianuarie am adus 7 medici tineri. Deservim o arie mai mare, de circa 40.000 de persoane. Sunt destule argumente. Aceasta strategie ne cere să nu facem într-un fel concurenta celor 8 spitale regionale care vor apărea. Deocamdată ele sunt doar pe hârtie. Sigur, accept că putem sa ne axam mai mult pe alte domenii că sa nu facem concurenta acestor spitale, dar nu ne dorim desființarea”, a declarat Vasile Zaharia, primarul Buhușiului.

Spitalul de Pneumoftiziologie pierde jumătate din activitate

Nici Spitalul TBC nu scapă de probleme, urmând să fie redus numărul de paturi și să devină un spital cu mono-specializare, adică să fie tratați doar pacienții cu TBC. La ora aceasta aproximativ 40% din pacienții unității sunt cu alte afecțiuni respiratorii, a căror incidență este în creștere. Directorul unității, Mădălin Pârâianu, nu a comentat încă propunerea, dorind să se informeze mai bine.

Nu în ultimul rând, există propunerea de reducere a numărului de paturi și la SJU Bacău. Managerul Adrian Popa a declarat că nu-și dorește acest lucru. “Nu imi doresc reduceri de paturi ci o eficientizare, sa ne transformam intr-un important centru de servicii medicale”, a spus Popa.

Spitalul din Moinești a scăpat de modificări, iar la Onești va fi vorba doar de reduceri de paturi.

Propunerea Ministerului va fi dezbătută la Iași împreună cu autoritățile locale din administrație și sănătate din regiune. Astfel, pot interveni modificări vizavi de propunerile prevăzute în document.

Vezi comentariile (20)

 • Ha ha! Cu secția de ambulanță de la Târgu Ocna cum rămâne? Orașul din Europa cu cele mai multe biserici raportat la numărul de locuitori, amplasate pe 3 nivele, nu mai are spital de aproape 20 de ani.

  • Ce legatura are biserica in toata treaba asta? Iar este data vina pe biserica parca ea ia deciziile si nu guvernul PSD care nu este capabil sa conduca si a eliberat hotii din inchisori. Parca biserica da legi si le aproba in parlament si decide la ministere inchiderea spitalelor sau construirea de autostrazi .

 • Sa se ducă dracului cu Iasiul lor cu tot faca-se nebuni să se interneze la Socola ca-i la ei acasă ce vor să se răzbune pe jud. Bacău că vrem să treacă autostrada pe la noi și că costa mai putin și e mai usor de trecut peste minți prin pasul Oituz și ca-i normal să lege Moldova de Ardeal prin Brasov spre Sibiu și de acolo cu A1 și Autostrada Transilvania. Vor să ingenuncheze Bacaul să ne dea lovitura să aibe ei bani de studii de fezabilitate din buget pentru autostrada lor?Rusine credeam ca moldovenii suntem uniți și nu ne mîncăm între noi dar nu e asa cine se cred ei cei de la iasi(cu i mic) capul Moldovei ar trebui să se lupte cu alt pretendent la capul Moldovei -Suceava păcat după ce că suntem la coada României de sărăcie prostie și răutate sîntem și mindrii-fala cu traistă goală să nu uite Iasiul că Bacău a fost mai organizat și mai gospodar și mai puternic industrial la un moment dat de ei e doar orașul resedinta de judet în rest e prăpăd vor să distrugă Bacaul cu așa zisa regiune nord -est regiunea foamei

   • sincer, cam asa arata deja.....am fost in anii 2000 in vizita intrun sat intr -o tara din vestul Europei si era foarte curat, frumos si armonios dpdv urbanistic, arata ca un cartier select de vile, frumos colorate si cu gradini extraordinare....Bacaul acum e din nefericire inca mult sub nivelul unui sat european!

 • in conditiile in care s-a inaugurat catedrala ,sa se inchida spitalele !? Nu as crede,este un zvon,doar sa manipuleze ,sa incite populatia la revolta !

  • nu o sa vad in veci legatura intre deschiderea unei catedrale/biserici si inchiderea/deschiderea unui spital , mai ales de stat...

 • In sfarsit statul incepe sa gandeasca ca un privat. Ce face un patron atunci cand cheltuielile cu personalul s-au dublat ? Reduce nr de angajati. La preturi nu poate umbla ca, teoretic, serviciul medical este unul gratuit, platit din contributiile salariale.
  Sa va vad la urmatoarele alegeri cum mai votati masuri populiste. Astept stirea cu profesorii si politistii.

 • Mda....sistemul nostru de sanatate este mai bolnav decit pacientul. Iar cind el este pastorit de gunoierii PSD-lui catastrofa este garantata. Cit privesc serviciile medicale oferite de Iasi sunt lamurit, mai bine stai acasa sa mori in liniste si sa aibe cine sa-ti aprinda o luminare. Acolo in Iasi deca ai trecut de o anumita virsta esti terminat, te anunta elegant ca ai venit prea tirziu si ca ei isi rezerva dreptul de a selecta urgentele. Incet, incet aceasta tara devine un laborator de experimentarii. Spitalele se inchid , medicamentele dispar din farmacii, iar medicii pleaca linistiti pe alte melaeagurii. In urma ramine un popor trist si fara sansa de scapare.....ne intoarcem la radacini si leacurii babesti.

 • Nu sunt bani! Pai PSD-ul a confundat bugetul STAT-ului cu un sac fara fund. De unde sa vina banii pt spectaculoasele mariri de salarii din aparatul de functionari si angajati de la stat + pensii speciale? Decat din taiere de la sanatate si investitii. Dar pe acesti bugetari se bazeaza PSD-ul la viitoarele alegeri.

 • Cand au vrut sa inchida spitalele acum 5-6 ani au sarit cei din PSD ca se umbla criminal la sanataea oamenilor. Acum fac rentabilizarea spitalelor - sic. Cheltuirea banilor pentru salarii la bugetari ne va duce la situatia din Grecia de acum 3 - 4 ani.

 • Pentru noi pensionarii va fi mai bine in sensul ca bugetul de pensii se va impartii la tot mai putini beneficiari avand in vedere ca batranii bolnavi nu vor mai ajunge pana la Iasi ca sa se interneze. Doamne ajuta!

  • Esti ipocrit! Daca tu ca pensionar sau viitor pensionar vei fi printre cei ce nu vor mai ajunge la IASI sa se interneze.

 • Furtuna intr-un pahar cu apa. Este vorba despre o consfatuire, ceea ce contine acest articol reflecta propunerea unui imbecil, propunere aflata pe o lista de mai multe variante care vor fi discutate si, cu siguranta, nu vor fi luate masuri drastice, ci doar ajustari minore. Categoria asta abjecta de clovni care au o afacere si scuipa de pe inaltul lor jilt tot ce inseamna medic, profesor, politist, pompier, functionar samd trebuie belita pana ce inceteaza sa impinga tara asta catre prapastie. Romania este tara poporului roman in integrum, nu a celor cateva zeci de mii de talhari cu gipuri, care au bani sa se trateze la Viena si ca atare promoveaza uciderea picatura cu picatura a populatiei acestei tari. Romania este la fel de mult presedintele Johannis cat si ultimul betivan care doarme pe strada ! Ambii sunt cetateni romani si au aceleasi drepturi constitutionale !

 • Manipulare anti PSD,lansată de partidul securist al lui Ciolos si Pdl-ul lui Orban.Din moment ce directorul de la Comanesti dezminte cum de unii mai pun botul la o manipulare ordinară?!

This website uses cookies.

Read More