EXCLUSIV: Orașul Comănești va fi dat afară din ADIS, pentru că generează o nouă criză a gunoiului în județul Bacău

ADIS a început procedura pentru excluderea orașului Comănești din asociație, după ce timp de câteva luni administrația locală condusă de primarul Viorel Miron (PNL) a amânat aprobarea contractului cu Eco Sud SA, de administrare a Celulei 2, noua groapă de gunoi a Bacăului. Între timp, se închide Celula 1, ceea ce va conduce la cea mai gravă criză a gunoiului, deoarece deșeurile din tot județul nu vor mai avea unde să fie depozitate.

Viorel Miron, primarul orașului Comănești

Orașul Comănești este în pragul excluderii din ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate), pentru că, din nou, încearcă blocarea contractului pentru Celula 2.

Prima oară, în 2014, edilii din Comănești au amânat 4 luni aprobarea licitației pentru administrarea noii gropi de gunoi. La acel moment, ADIS a declanșat procedura de excludere ce presupune aprobarea membrilor (93 de Consilii Locale și Consiliul Județean). Autoritățile din Comănești au schimbat în ceasul al doisprezecelea macazul, după ce deja 80 de membri aprobaseră excluderea, iar demersul nu a mai fost dus până la capăt.

De data asta, situația este extrem de gravă, deoarece Celula 1, vechea groapă a Bacăului, se închide în câteva săptămâni. Potrivit unor surse, nu se vor mai putea depozita acolo deșeuri după 30 aprilie 2018, ceea ce face necesară urgentarea semnării contractului cu Eco Sud SA, operatorul care în urmă cu patru luni a câștigat licitația pentru administrarea Celulei 2.

Din decembrie 2017 până pe 15 februarie 2018, 93 de membri ai ADIS au aprobat contractul, dar Comăneștiul a blocat procedura prin aprobarea unui contract modificat după gustul administrației locale, dar în contradicție cu documentele ADIS și diferit de varianta standard aprobată de toate localitățile din județ.

În ședința Consiliului Local Comănești, de miercuri, 7 martie 2018, a fost din nou amânată o decizie, ceea ce duce ADIS într-o acută criză de timp agravată de faptul că, și dacă totul ar fi în regulă, Eco Sud SA tot ar avea nevoie de până la 80 de zile ca să înceapă activitatea efectivă.

În această situație, ADIS a trimis azi (miercuri, 7 martie 2018) către toți membrii o adresă (vezi facsimil jos) prin care sunt invitați să voteze excluderea Comăneștiului din asociație.

Dacă orașul condus de primarul Viorel Miron va fi exclus, ADIS va putea semna la sfârșitul lunii martie contractul cu Eco Sud SA, iar Celula 2 va putea fi folosită. Contactat de Ziarul de Bacău, primarul Miron a declarat că nu știe despre demersurile referitoare la excludere, dar că nu ar exista motive pentru așa ceva.

Facsimil – fragmente adresă ADIS excludere Comanești

Prin excluderea din ADIS, Comăneștiul ar putea fi obligat să returneze peste 1,5 milioane de euro de care a beneficiat prin închiderea gropii neconforme, primirea de pubele și echipamente etc.

Vom reveni.

Vezi comentariile (3)

 • Mai oameni buni..ce a facut primarul Miron pentru Comanesti nu au facut altii in 40 de ani.
  Ati vrut sa mariti si pretul apei din COMANESTI desi avem sursa de apa cu alimentare prin cadere.
  A atras fonduri europene si a MODERNIZAT enorm orasul, a regularizat albia Trotusului ca sa nu mai fie inundatii. A redeschis spitalul inchis de idiotul de PDL-ist boc basist si a facut investitii majore.
  A facut si colectare selectiva a deseurilor.
  Vreti voi neaparat centralizare sa luati banii la Bacau?
  Sorry gasiti alti fraier pe la tara i!!! Avem primar inteligent si patriot!!!!!!!!!!

 • De recilcare se pare ca nu o auzit nimeni.
  Tarile nordice se pare ca au reusit sa implementeze un sistem de reciclare foarte bine pus la punct, este atat de eficient incat importa gunoi din alte tari. Gunoiul unuia comoara altuia.

  • La Comanesti chiar se face reciclare in statia de colectare a lor, au containere in tot orasul pe tipul de deseu.
   Ma asteptam la un articol mai stufos, si cu o parere a primarului din comanesti, dar vad ca sunteti de partea celor de la ADIS care vor doar sa gestioneze banii colectati de la populatie.
   Ar trebui sa va uitati la cei de la Romprest, care duc toate deseurile direct in groapa de gunoi!