Educație media la Colegiul „Anghel Saligny”, printr-un program derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent

În zilele de 08 și 09 mai 2018, Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” Bacău s-a bucurat de prezența în mijlocul elevilor și al cadrelor didactice a doamnei director executiv a Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

Vizita a avut la bază un protocol de colaborare încheiat între școală și Centrul pentru  Jurnalism Independent, protocol ce vizează implementarea la orele de limba engleză și nu numai de către domnișoara profesoară, Adriana Ciorcilă, a programului ”Predau educație media! Laboratorul de educație și cultură media”. Programul este derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Romanian-American Foundation, având și girul Ministerului Educației Naționale.

Elevii au participat activ la ora dedicată sterotipurilor de gen în mass-media și publicitate, și-au demosnstrat abilitățile de artă fotografică și au susținut materiale pe tema egalității de gen. Cadrele didactice prezente au fost informate în legătură cu aspectele inovative ale programului și au aflat despre oportunitatea de a candida la un nou apel de selecție pentru cei interesați să se înscrie la program.

Programul a însemnat, de asemenea, susținerea de către Ioana Avădani a unui workshop de educație media pentru 42 de elevi selectați din colegiu și invitați de la alte licee. Pe parcursul acestuia, s-au dezbătut teme precum: etica în jurnalism, noi modalități de a distinge știrile de tip fake news sau știrile false de cele adevărate, libertatea de exprimare, drepturile omului, utilizarea responsabillă a rețelelor sociale, industria publicității, cetățenia activă într-o societate democratică.