După peste porcină, o nouă boală a ajuns la granița României: pesta micilor rumegătoare

După ce pesta porcină africană a dus la sacrificarea a peste 140.000 de porci până în prezent, o nouă boală, la fel de gravă, amenință de data aceasta efectivele de oi și capre din România. Se numește pesta micilor rumegătoare (PMR) și a fost depistată la ferme din Bulgaria.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu s-a înregistrat până acum această boală (care e tot de origine africană, ca și pesta porcină), dar în Bulgaria au fost depistate animale infectate în mai multe comune din două regiuni, Iambol și Burgas, aflate în apropierea graniței cu Turcia.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.  Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

(sursa: Digi 24)

Vezi comentariile (2)

  • Putorile din directiile imbecile ale statului roman vor fi luate prin surprindere oricum, sper sa nu isi mai dea vreun spor de lupta cu pesta porcina, ca la unii deja a facut mutatie si i-a transformat si pe ei in porci, de grohait grohaie toata ziua pe la televizor, cum se lupta ei din birouri in pauzele dintre cafele si videoconferinte inutile ca si ei, astept sa inceapa sa si behaie acesti incompetenti de partid. Noroc ca la noi sunt stanele in general mici si nici nu sunt plimbate prea mult, le tine intr-un loc pana rod si radacinile din pamant, cum au gasit un colt de parloaga cum imediat si stana cu vreo 10 maidanezi aciuati, cateva oi si o baraca mizerabila. Acum pe cine o sa mai dea vina, pe mistreti, pe oile salbatice, vulpi si ursi, mai lipsesc dinozaurii sa fie invinovatiti, niciodata prostalaii de partid, unul mai analfabet ca altul.

  • Dar de pseudo-pesta de la Ardeoani de ce nu scrieti nimic? Am inteles ca acolo se omoara "preventiv" porcii. E unul care are firma pe acolo si cred ca si ceva interese... Dar cu porcul din batatura omului ce au?