Dosar de evaziune fiscala de 6,3 milioane de lei instrumentat de Garda Financiara

Garda Financiara Bacau a inaintat la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu estimat la aproximativ 6,3 milioane de lei. „Prejudiciul – spune directorul coordonator al Sectiei Judetene Bacau a Garzii Financiare, Dinu Romascanu – a fost creat de o societate din Bacau, cu capital romanesc si reprezinta taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta vinzarilor si impozitul pe profit nedeclarate si neachitate la bugetul de stat”.

Societatea considerata ca prezumtiva evazionista a facut obiectul unei verificari pe tematica achizitiilor intracomunitare, pe care in principal doi tineri comisari asistenti, Daciana Diaconu si Vasile Lungu, le-au inceput in luna februarie. „In urma controlului – a precizat Dinu Romascanu – s-a constatat ca societatea comerciala a declarat un sediu fictiv si a desfasurat, in perioada 2008 – 2009, activitati comerciale (achizitii intracomunitare, comert cu produse petroliere, prestari de servicii etc.), de circa 20 de milioane de lei, pentru care a depus declaratiile privind obligatiile la bugetul de stat cu valoarea de… zero lei!!!”.

Ancheta intr-un sfert de tara

Verificarile comisarilor au presupus contactarea unor societati comerciale din circa 20 de judete ale tarii, iar ancheta este in curs de desfasurare. Cu directorul coordonator al Garzii Financiare Bacau si cu cei doi comisari asistenti am stat de vorba ieri, 23 iulie. Tineri – cum spuneam – comisarii! Dar si foarte hotariti, isteti si cu mult curaj. Daciana are o privire care trece si prin piatra (dar prin sufletul omului!), iar Vasile te convinge prontr-o logica de fier. „Prejudiciul – a explicat Vasile Lungu -, s-a creat prin neinregistraerea veniturilor si nedeclararea lor. Declaratiile depuse de ei, la bugetul de stat, aveau valoarea zero, dar in spate au existat facturi intocmite intre diversi clienti, fara a fi declarate TVA-ul si impozitul pe profit. In principal, este vorba de societati din Bacau, apoi urmeaza societati din Sibiu, Prahova, Neamt, Ilfov si Bucuresti”. Finantistii bacauani vor lucra, acum, asupra acestui dosar, pentru a stabili prejudiciul cert inscris acolo, dupa care dosarul va fi inaintat organelor de cercetare penala. Actiunea continua, pentru ca nu s-au primit raspunsuri de la toate judetele si este posibil – a opinat Dinu Romascanu – ca prejudiciul sa creasca pe masura ce aceste raspunsuri vor fi ajuns la Bacau.

Evazionistii sint superinventivi

Comisarii Garzii Financiare Bacau cred ca etapa economica pe care o parcurgem este propice fenomenului de evaziune fiscala, dar cei care rezista in asemenea jocuri sint numai cei care se misca rapid. Cei mai lenti sint eliminati chiar de piata insasi. Evazionistul infiinteaza o societate comerciala noua, ridica, astazi, o autorizatie de utilizator final, iar in doua saptamini ridica dintr-o rafinarie produse petroliere care nu sint supuse regimului de accizare, dar au proprietatile carburantilor. Tot in aceasta perioada el a depus la Oficiul Registrului Comertului acte pentru cesionarea partilor sociale catre alta persoana, iar in momentul in care a terminat de carat si de vindut marfa se opereaza numai cu numerar sau cu plati la ordin intre firme fantoma. Cind i s-a incheiat autorizatia finala de executat, bati la usa lui, dar gasesti o alta persoana, noua, care nu stie nimic.
Si la achizitiile intracomunitare se intimpla la fel. O societate viabila importa dintr-un stat al Uniunii Europene, livrarile fiind fara TVA, ajunge in tara, trece marfa printr-o firma fantoma, unde se scurge tot TVA-ul. Exista, desigur, un program national de urmarire si monitorizare a societatilor care fac importuri si se emit liste cu societatile care prezinta riscuri, iar importatorii sint monitorizati de la intrarea in tara pina la destinatia finala. Ei sint urmariti, de echipaje ale Garzii Financiare, de la frontiera.

Vezi comentariile (3)

  • că cam asa e. Păcat de tinerii care demonstrează profesionalism, educație și verticalitate. Umerii gărbociți cu ciolanele strâmbe și pline de "mucigai" vor rezolva problema cum au rezolvat-o de 20 de ani. E clar că molima fostelor vlăstare comuniste își devorează astăzi propriile creații. Să-i urăm Poftă Bună!

  • stai linistit,boierGigi,se dau telefoane.se trag sfori si este pentru prima si ultima data cand auzi de acest dosar.....