Deputatul Tudorița Lungu (PNL), de Ziua Învățătorului: „Doar dedicația dascălilor nu poate salva învățământul românesc!”

De Ziua Învățătorului, care se sărbătorește în fiecare an pe 5 iunie, deputatul liberal de Bacău Tudorița Lungu a susținut în Parlamentul României o declarație politică, în care a vorbit despre rolul educației și al dascălilor în societate și a evocat figura marelui cărturar Gheorghe Lazăr, cel care a pus bazele primei școli în limba română. Un dascăl luminat și erudit, care a considerat că a fi învățător nu reprezintă doar o meserie, ci o chemare și o misiune.

„Și astăzi, în școala românească există dascăli care cred în misiunea și chemarea lor. Din păcate, își desfășoară activitatea într-un învățământ românesc aflat de 30 de ani într-o veșnică degringoladă. Un învățământ încercat de nesfârșitele reforme care bulversează dascălii, elevii și părinții. Un sistem care nu și-a definit scopul educațional și strategia. La 30 de ani de la Revoluție, nu știm ce fel de indivizi modelăm pentru societatea românească și, din păcate, continuăm să avem un învățământ care pune excesiv accentul pe informare și prea puțin pe formare. În 30 de ani, am avut 26 de miniștri ai educației, iar marea majoritate au avut drept principal obiectiv să demoleze tot ce făcuse predecesorul și să-și clameze propria reformă. Doar dedicația dascălilor nu poate salva învățământul românesc”, spune deputatul Tudorița Lungu.

Parlamentarul liberal consider că această competiție a reformelor a avut, din păcate, efecte negative: desființarea școlilor de meserii, revenirea la manuale unice, la programe școlare tot mai dificile și mai încărcate, în ciuda declarațiilor unanime că este nevoie de o adaptare a lor la nevoile elevilor. Din păcate, școala românească nu este prietenoasă nici pentru copii, nici pentru dascălii care se văd nevoiți să-și adapteze metodele de predare și evaluare de la un ministru la altul, fără să se țină seama, însă, de tendințe și de nevoile unui învățământ modern.

Vezi comentariile (2)

  • Gargara politicianista nu poate face uitat gestul PNL-ului, atunci cand ati taiat salariile dascalilor cu 25 la suta si ati incalcat Legea Invatamantului. DOVADA ca PNL a incalca legea este faptul ca sindicatele au castigat in instanta drepturile banesti furate de catre PNL. Cu toata astea, nici pana in ziua de azi, la sapte ani dupa ce ati pierdut procesele, nu ati platit datoriile, doamna deputat PNL ! Totodata, legea 85/2016 recunoaste faptul ca dascalii, indiferent ca au fost sau nu sindicalisti, trebuie sa primeasca banii furati de catre guvernele PNL si PD. Nu e mai putin adevarat faptul ca nici PSD nu respecta legea, pentru ca PSD minte cu nerusinarea specifica ghertoilor si afirma in spatiul public, prin insasi vocea doamnei ministru, ca s-au platit hotararile judecatoresti,. lucru NEADEVARAT. Sumele alocate catre scoli nu au fost suficiente pentru acoperirea datoriilor ! In plus, sunt restanţe chiar si la plata ratei din 2018 a banilor catre cadrele didactice, conform prevederilor legii 85/2016, iar pe 2019 nu s-a platiti UN SINGUR LEU. Asadar, doamna Lungu, lasati-o moarta cu gargara. Nu va voteaza nici dracul dintre profesori si invatatori. Oamenii acestia nu uita cum i-ati umilit si cu cata seninatate a benit Basescu sa ia banii bugetarilor, cu care sa plateasca ca sa iasa SUA din rahatul produs de lacomia bancilor americane. Ati furat din buzunarele acestor oameni, de pe masa romanilor, in timpuri grele, mai bine de UN SFERT DE SALARIU. Nu va e rusine sa vorbiti acum despre dascali ?

    • Adevarat, si daca ma gandesc bine, vorbim aici despre sume mari de bani, unii au avut de primit chiar si aproape 200 de milioane de lei despagubire. Daca tu ca cetatean intarzii o zi cu darile la stat, te executa de nu te vezi, iti ia si casa, si gardul, te lasa numai cu soacra ! Daca statul intarzie un an cu datoriile legale catre tine, da madam Veorica o ordonanta si gata, se spala pe maini, e virgina ca fecioara, numai buna de maritat !