Deputatul Tudorița Lungu (PNL Bacău) cere Școlii românești să fie „prietenoasă cu elevii”

Școala românească trebuie să fie mai prietenoasă cu elevii, a cerut deputatul Tudorița Lungu (PNL Bacău).

Într-o declarație politică, parlamentarul băcăuan a făcut referire la recentul protest al elevilor care se consideră cobai ai Ministerului Educaţiei Naţionale.

Iată textul integral al declarației politice:

În România ultimilor ani nu a fost domeniu mai încercat de lipsa de predictibilitate, de viziune şi coerenţă pe termen mediu şi lung, aşa cum a fost şi este educaţia. Fiecare ministru care a ocupat vremelnic acest portofoliu – şi au fost 26 în ultimii 30 de ani! – calificat sau nu, cu experienţă sau nu, a venit cu propriile sale idei, a eliminat tot ce făcuse predecesorul şi a iniţiat propriile aşa-zise reforme, care reforme nu au făcut altceva decât să bulverseze elevul, profesorul şi părintele. Numai că, dacă până acum elevul părea că se supune cu bună ştiinţă deciziilor ministeriale, ei bine, generaţiile se schimbă, iar astăzi elevul vorbeşte, elevul ia atitudine, elevul se răzvrăteşte.

O primă lecţie o dau cei mici chiar în aceste zile. Cu ocazia simulărilor pentru evaluarea naţională, Consiliul Naţional al Elevilor i-a îndemnat pe cei aflaţi în clasa a VII-a şi a VIII-a să boicoteze examenul şi să predea foile goale. Cred că este momentul unei îngrijorări serioase şi să aprofundăm cauzele acestui protest. Vorbim despre noile generaţii, despre ceea ce construim şi formăm pentru viitor, despre ce fel de ţară vrem să avem şi consider că aceşti tineri trebuie ascultaţi cu toată responsabilitatea.

Ei spun răspicat – metodele de evaluare din sistemul nostru de învăţământ nu se pliază pe nevoile şi interesele actuale. Ei se consideră nişte cobai ai Ministerului Educaţiei Naţionale, iar dacă un Consiliu al elevilor, format, în general, din elevi de liceu, declară că organizează acest protest pentru generaţiile care vin din urmă, ar trebui ca acest lucru să ne sensibilizeze. Pentru că, în spatele unei astfel de atitudini, se află, pe de o parte, începutul unui spirit civic de care România avea nevoie, dar şi o lipsă gravă de speranţă.

Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi citit protestul elevilor. Îmi permit să citez din el: „Nu vor să ne evalueze capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informaţiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experienţele noastre de învăţare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în faţa tuturor acestor nedreptăţi, printr-un protest, fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greşit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest faţă de învăţământul românesc. Dăm foaia goală, pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluţia în educaţie, pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, eşti îndreptăţit să ieşi din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonaţi, iar noi, deşi suntem beneficiarii direcţi ai educaţiei, nu am fost consultaţi. Mai mult decât atât, suntem constrânşi să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învăţământ românesc”.

Este aceasta o realitate? Din păcate, da! Iar revolta neaşteptată a elevilor este complet justificată, mai ales dacă ţinem cont că actualul sistem educaţional produce un procent de peste 40% de analfabeţi funcţionali. Elevii noştri sunt învăţaţi doar să reproducă. Abandonul şcolar a atins aceeaşi cotă, de 40%, din cinci elevi doar doi termină liceul şi nu putem invoca aici doar cauze sociale. Am urmărit declaraţiile doamnei ministru Andronescu care, cu referire la acest protest, afirma că şcoala este prietenoasă cu elevii. Total fals, doamnă ministru! Şcoala nu este deloc prietenoasă cu elevii, şcoala este un loc în care copiii nu mai vin cu plăcere şi de aceea nici nu-i de mirare că mulţi aleg să-şi continue studiile în alte ţări. Dacă până acum studiile în străinătate începeau din faza facultăţii, astăzi tot mai mulţi părăsesc România încă din anii de liceu.

Ca parlamentar de Bacău, am stat de vorbă cu foarte multe organizaţii neguvernamentale ale tinerilor, m-am implicat în activităţile lor, o parte din problematica ridicată am adus-o aici, în Parlament. Şi eu, la fel ca ei, gândesc că educaţia, alături de sănătate, trebuie să devină o prioritate naţională, nu la nivel declarativ, ci o prioritate regăsită în măsuri concrete şi coerente, care să facă din sistemul de învăţământ românesc unul modern, racordat la trendurile mondiale şi care să aibă ca rezultat tineri adaptabili şi pregătiţi pentru o piaţă a muncii aflată în această extraordinară dinamică.

Şcoala românească nu este prietenoasă cu elevii. Este o şcoală adeseori anchilozată, pe care 26 de miniştri au încercat, în 30 de ani, să-şi lase propria amprentă, dar prea puţini dintre ei au avut capacitatea şi buna-credinţă să deschidă învăţământul românesc spre epoca internetului şi a globalizării!

– sursă: declarație politică a deputatului Tudorița Lungu, PNL Bacău.

Vezi comentariile (4)

 • Doamna deputat Lungu mergeti in scoli si ve-ti vedea care este situatia !!!! Doamna daca societatea romaneasca nu va fi determinata sa se educe iar FAMILIA sa redevina un FACTOR important, SCOLILE vor deveni pete negre,hulite ,denigrate si batjocorite !!! Faceti ceva pentru ca ceea ce se intampla astazi nici macar jalnic nu mai este ci catastrofal !!! Va-ti pus intrebarea cum va arata societatea romaneasca cand va fi condusa de cei care aztazi injura profesorii sau ii bruscheaza,au un vocabular obscen,vin cu Mertanul la ore si persifleaza tot ce nu este ca el ,etc ???????? Atunci sa va vad mai ales ca ve-ti avea o varsta pe care azi o au bunicii si parintii care s-au jertfit si ne-au dat o educatie crestina si nu barbara !!! Lasati declaratiile de presa si truditi la o schimbare in bine altfel ........????.....!!!!

 • -Vorba lu' Eminescu!,
  ,, E usor a scrie ver.........., Cind nimic nu ai a sp........",
  -Vorba mea!'
  ,, Ca deputat , e usor sa cotcodacesti, cind dai lectii de educatie din pozitia de contabil?"

 • Doamna,invatatii pe trepadusii vostri de partid,strecurati prin toate institutiile,sa fie prietenosi cu cetatenii tarii,pentru ca din vina voastra au plecat din tara atatea oameni.
  Este valabil si pentru,,colegii" de la celelalte partide.

 • Unde vedeti ,doamna, " o piata a muncii de o extraordinara dinamica"? Se vede clar ca va plac vorbele mari,fara corespondent in realitate! Si inca ceva,copiii astia chiar toti "sunt niste razvratiti si au spirit critic" in sensul bun al cuvantului?Ati observat de cate ori au ajuns sa jigneasca pe nedrept un adult sau sa-l acuze fals in anumite privinte?
  Boicotarea despre care vorbiti nu va aduce nimic mai bun in invatamant.Dimpotriva!Ii veti invata sa nu se mai chinuie sa dea un examen de lenesi ce au ajuns,pardon,trebuia sa spun "sensibili si jigniti" de sistemul de invatamant din ziua de astazi!
  Tara e in paragina in toate domeniile,doamna!Treziti-va daca va vreti in frunte!