Deputatul Constantin Avram (ALDE) critică „extremismul maghiar” și „acțiunile provocatoare” din cimitirul Valea Uzului

Deputatul Constantin Avram, președintele ALDE Bacău, a făcut în plenul Parlamentului o declarație politică referitoare la scandalul cimitirului Valea Uzului. Parlamentarul a criticat „extremismul maghiar” și „pasivitatea organizației PSD Bacău” în această problemă.

Politicianul băcăuan le cere maghiarilor să nu pună la încercare „răbdarea majorității românilor” și amintește că Prefectura Bacău a demarat procedurile de grănițuire dintre județele Bacău și Harghita.

Iată declarația politică a deputatului Constantin Avram:

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

În actualul context politic complicat, imprevizibil și plin de intoleranță, ură și dezbinare, numai pretențiile exagerate ale extremiștilor maghiari cu privire la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului din orașul Dărmănești, jud. Bacău, mai lipseau societății românești!!

În fapt, aceste pretenții pe această temă, susținute puternic de UDMR, s-au constituit ca instrument de presiune asupra Guvernului, privitor la anunțata moțiune de cenzură a Opoziției parlamentare, practicându-se dezinformarea deșănțată, plină de ură și lipsită de respect față de memoria ostașilor români căzuți pe aceste meleaguri în cele două războaie mondiale!

Este bine știut că în data de 11 mai 2019, primarul Orașului Dărmănești – Toma Constantin, a anunțat într-o conferință de presă, amânarea manifestărilor dedicate sfințirii solei destinate eroilor români până la lămurirea situației juridice a terenului pe care a fost amplasat Cimitirul Internațional al Eroilor. Mai mult decât atât Prefectura jud. Bacău, a demarat în regim de urgență procedurile de constituire a Comisiei de Grănițuire între cele două UAT-uri, iar pe acest subiect, remarcăm pasivitatea organizației județene a PSD, ca partid principal de guvernământ.

Totuși, extremismul maghiar a continuat acțiunile provocatoare, prin acoperirea crucilor ostașilor români cu saci negri de plastic, prin blocarea accesului în cimitir, ca într-un final, un oficial maghiar din localitatea Sânmartin, jud. Harghita, să invoce iresponsabil prezența unor trupe străine în zonă, tensionând și mai mult situația!!

De altfel, noi dorim să trecem Carpații numai în interes turistic sau de business, dar dacă așa nu se mai poate, sfătuim extremiștii deșănțați să nu ne provoace să-i trecem din alte motive…!! Așa că îi îndemnăm la mai multă cumpătare și respect al majorității românești!

Totuși, nu înțelegem ce mai vor maghiarii prin vocea UDMR-ului, din moment ce se bucură de tot felul de privilegii privind autonomia lingvistică, culturală și administrativă, timp în care România, este menționată pozitiv în UE privind exemplul de bune practici în materie de minorități…?!

Probabil mai doresc ”clauza minorității celei mai favorizate și autonomie prin declanșarea unui conflict interetnic”, din moment ce nimic nu-i mai mulțumește…!

Închei cu un sfat prietenesc și împăciuitor: „fraților maghiari, nu puneți la grea încercare răbdarea majorității românilor prin generarea unor evenimente care, ulterior nu mai pot fi stăpânite de nimeni altcineva!”.

Vă mulţumesc,
Deputat ALDE de Bacău, Constantin AVRAM

Vezi comentariile (3)

  • Si ALDE si UDMR ul se zbat sa treaca de pragul electoral. Pe masura ce creste prezenta la vot, sansele lor de a ajunge la 5% scad considerabil. Cum nu pot veni cu lucruri constructive inventeaza conflicte , alimentate de ambele parti pentru a atrage voturile credulilor, chestia asta se intampla de 30 de ani. Sa speram ca lumea a invatat ceva si sa nu ii mai vedem prim parlament.

  • Ar fi de dorit ca aceasta clasa politica corupta sa fie eradicata impreuna cu aceste specimene ce nu pot fi integrate , care isi bat joc constant de Romania si de romani, desi traiesc foarte bine pe spinarea noastra si au furat din Covasna si Harghita bogatii destule....apa numai minerala beau si aerul curat scoate gena infecta la iveala. Toti cei care s-au declarat altfel decat cetateni romani sa fie exclusi din sistemul public de pensii , de sanatate, etc . Sa cheltuie Ungaria cu ei si sa retituie retroactiv tot ce s-a cheltuit cu acesti paraziti. Iar romanii cu care sunt in cardasie aceiasi acuzati de inalta tradare.

  • Toti, toate partidele v-ati pupat pe bot cu sovinii maghiari, ca iudemere nici macar partid nu este, acum PNL ce face? Pup la fund pe Kelemen, cu tradarea asta smintita pentru o ciosvarta de rontait o sa ajungeti sa va trebuiasca pasaport sa treceti prin Harghita, si totul doar din cauza partidelor si a slugoilor tradatori din ele, ca nici o data nu ati fost in stare sa va uniti ca sa sustineti un guvern fara sa fie nevoie de sovinii maghiari, aceasta gasca antistatala care este mereu la putere din cauza orgoliilor si rautatii partidelor romanesti. In ce tara s-a mai auzit sa scoti limba romana de la bacalaureat asa cum vor sovinii si tradatorii romani sunt gata sa se ma pupe pe bot inca o data pentru ca sa ajunga ei la guvern pentru ciordeala? Cum ar fi ca in Spania sau Germania sa nu stii o boaba din limba nationala?