Deputatul Claudiu Ilișanu, declarație cu ocazia cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor, ce va fi marcată sâmbătă, 15 iunie, deputatul Viorel Ilișanu a făcut o declarație politică, în care solicită „să nu uităm de vârstnicii noştri”, acordându-le o atenţie sporită prin extinderea politicilor ce vin în sprijinul nevoilor lor pentru o îmbătrânire sănătoasă şi pentru evitarea oricărui tip de tratament generator de vulnerabilităţi la această categorie socială.

Vârstnicii, definiţi drept acele persoane cu vârsta de 65 de ani sunt din ce în ce mai numeroşi la nivel mondial, în 2017, aproape o cincime (19%) din populaţia UE avea vârsta de 65 ani sau mai mult. În România, ponderea persoanelor cu vârstă peste 65 de ani a crescut din 2007 până în 2017 cu 3,1 %. Toate aceste cifre nu fac altceva decât să arate o îmbătrânire accelerată a populaţiei europene, la care se adaugă o scădere a natalităţii şi o creştere substanţială a speranţei de viaţă, odată cu avansarea medicinei şi modernizarea tratamentelor din domeniu.

Numărul persoanelor pensionate este din ce în ce mai mare, iar problematica asociată îngrijirii acestora va fi din ce în ce mai importantă. Încă din anul 2002, se acordă din ce în ce mai multă atenţie la nivel mondial necesităţii adoptării unui Plan Internaţional de Acţiune Împotriva Îmbătrânirii, care a fost semnat la Madrid în aprilie 2002 de către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta avea rolul unui angajament comun care să aducă în spaţiul public un discurs şi acţiuni de susţinere a îmbătrânirii active, de acordare a unei atenţii speciale acestei categorii sociale prin crearea de politici care să vină în sprijinul nevoilor vârstnicilor.

În contextul creşterii numărului de vârstnici la nivel mondial, dar şi al fenomenului violenţei asupra acestei categorii sociale, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit, începând cu anul 2006, ca ziua de 15 iunie să fie proclamată Ziua mondială de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor. Se atrăgea deja atenţia asupra persoanelor vârstnice şi asupra abuzurilor suferite de acestea, ce se ridică conform statisticilor Organizaţiei Mondiale de Sănătate la 5%. Respectul de care trebuie să se bucure persoanele din această categorie socială trebuie să fie parte din orice societate civilizată care îşi recunoaşte şi protejează valorile, dar înainte de toate, parte integrantă a drepturilor fundamentale. Este de la sine înţeles că de vreme ce populaţia globului întâmpină un fenomen general de îmbătrânire, trebuie luate din ce în ce mai multe măsuri pentru ca această categorie socială, din care fac parte bunicii noştri, să fie protejată, să se bucure de o îmbătrânire sănătoasă, de sprijin în mobilitate, de menţinerea unor relaţii sociale şi de bunăstare.

Măsurile de combatere a abuzurilor împotriva vârstnicilor sunt absolut necesare având în vedere vulnerabilitatea dată de vârstă, dar şi fragilitatea acestora per ansamblu.

„Atenţia pe care trebuie să o acordăm bătrânilor ţine înainte de toate de civilizaţie, respect şi valori. Mediile fizice şi sociale în care trăim trebuie să fie caracterizate de o armonizare a generaţiilor şi de crearea unor condiţii favorabile susţinerii vârstnicilor prin sănătate, îngrijire pe termen lung, transport, protecție socială, informare și comunicare, prezenţă în societatea civilă, familie. Atitudinea faţă de îmbătrânire şi de bătrâneţe, a percepţiei bătrânilor în societate este esenţială pentru evitarea abuzurilor. Perspectiva inutilităţii acestora, odată cu retragerea lor de pe piaţa muncii, este una denigrantă, dacă luăm în considerare că fiecare dintre noi va ajunge la îmbătrânire. Populaţia trebuie sensibilizată la nevoile bătrânilor, prin acţiuni de reintegrare a acestora după pensionare şi implicare în acţiuni adaptate vârstei şi capacităţii funcţionale individuale. Trebuie evitată orice formă de prejudecată atunci când îi privim pe vârstnici sau interacţionăm cu ei, întrucât înainte de toate ei sunt cei care au clădit societatea pe care noi o avem astăzi, iar remarcabila lor experienţă nu este neglijabilă, ci mai degrabă valorificată prin prezenţa lor activă în societatea civilă”, se arată în declarația deputatului PSD Bacău.

„Aşadar, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor, pe care o vom celebra sâmbătă, 15 iunie, să acordăm o atenţie sporită persoanelor vârstnice, să ne implicăm mai activ în reintegrarea lor socială, pentru că aşa cum spune un proverb vechi românesc «cine nu are un bătrân, să-şi cumpere!»”, declară deputatul Claudiu Ilișanu.