De ce Protecția Consumatorilor Bacău nu face publice numele celor sancționați? Explicațiile comisarului-șef Alin Năstasă

Protecția Consumatorilor Bacău nu face publice numele comercianților sau producătorilor sancționați, ceea ce stârnește nemulțumirea publicului care dorește să știe exact ce restaurante vând mâncare stricată, ce produse sunt neconforme sau cine nu respectă alte obligații legale.

Reacții acide au fost după anunțul referitor la amendarea unor shaormerii din Bacău, unde se vindea carne stricată.

„Bă voi sunteți sănătoși la cap? Deci voi nu faceți public numele mizerabililor care îmbolnăvesc lumea ca să facă bani și pe sănătatea altora… Faceți-i vedete, să vadă atunci sancțiune, nu amenzi… Își bat joc de noi și voi îi cocoloșiți… Rușine!”, este doar una dintre reacțiile cititorilor dornici să știe numele comerciantului.

În replică, Alin Năstasă, comisar șef Centrul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău, a explicat de ce, în acest moment, numele celor sancționați nu pot fi date publicității.

„Nu este vorba că vrem sau nu vrem, din păcate legislatia în acest moment nu reglementează acest aspect! Și noi credem că ar fi cea mai aspră sancțiune, să fie publicate, sub o formă sau alta, numele operatorilor economici sanctionati”, afirmă Alin Năstasă.

Potrivit comisarului-șef, există o propunere legislativă prin care operatorii economici să fie obligați să afișeze la loc vizibil procesele verbale de constatare a contraventiilor, devenind publice astfel. „Voi face demersurile necesare în perioada următoare pentru a afla în ce stadiu se află această propunere legislativă, însă în acest moment prevederile sunt destul de restrictive!”, mai precizează șeful Protecției Consumatorilor Bacău.

Vezi comentariile (5)

  • Legislatia e pentru prostime. Daca ar da numele acestor firme nu ar mai avea cum sa ia spagi inspectorii care fac aceste controale. Oamenii ar evita aceste restaurante, ale caror patroni sunt coperiti de institutiile de control. Iar cu salariile nu s-ar mai imbogati angajatii acestor institutii de control, sefii acestora trebuind sa cotizeze la Partid, ca doar sunt parasutati politic in aceste functii. O tara de corupti si de imbecili care suporta jaful de 30 de ani.

  • pai daca legea nu le da dreptul sa dea aceste nume, ce sa faca? ii dau cei vinovati in judecata apoi pt abuz in serviciu si vine dna-ul peste ei

  • Zilele trecute erau date 10 restaurante de tip fast food gasite praf la control ,nu sunt de departe un consumator de acest gen de mancare dar daca aceste locatii baga lumea in spital sau mai rau le dau "ultima masa" e clar un atentat voit la sanatatea publica ,aceste locatii ar trebui inchise fara drept de apel ,dar de unde sa mai colecteze minunata primarie taxe si impozite nu ??? deci solutii nu exista din pct meu de vedere ,pe de o parte patronii stiu ce nereguli au si deja sar cu banii pentru amenda iar pe cealalta parte OPC ul trebuie sa arate ca face ceva si se acopera cu legi ,trist foarte trist

  • Eu inteleg ca mai important decat sanatatea oamenilor este o firma care atenteaza la sanatatea oamenilor, mai important decat viata si sanatatea oamenilor este afacerea si buzunarul unui patron excroc care doreste imbogatirea cu orice pret. Era benefic ca acele firme sa fie cunoscute, sa dispara de pe piata ca si ceilalti care au de gand sa isi bata joc de viata si sanatatea oamenilor sa se gandeasca de doua ori inainte. Protectia asigurata acestor firme prin tot felul de tertipuri legislative sau de interpretare nu face decat sa incurajeze abaterile si bataia de joc la adresa consumatorilor, oare daca murea vreun om asa cum s-a mai intamplat, tot asa erau protejate firmele respective? Ce protectie a consumatorului este asta cand tu ascunzi denumirea firmelor, mai degraba s-ar schimba denumirea in protectia firmelor care incalca legea. Daca tot cunoasteti problema de ce nu faceti demersurile legislative sa fie schimbata legea, tot avem o gramada de senatori si deputati din judet care se bat cu caramida in piept toata ziua de cat de mult le pasa de bacauani, sa vedem atunci si ceva fapte caci vorbe goale poate oricine.