De ce a întârziat mesajul RO-ALERT la furtuna de ieri, din Bacău. Explicațiile ISU Bacău și Serviciului de prognoză a vremii

Mesajul de avertizare RO-ALERT pentru furtuna care a lovit Bacăul ieri după-masă a avut o întârziere de circa 15 minute. Multă lume a pus sub semnul întrebării utilitatea serviciului, având în vedere că a atenționat populația după ce se pornise vijelia de ceva vreme.

Foto – Facebook

Avertizarea a fost emisă de Serviciul de prognoza vremii Bacău și transmisă către ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) Bacău. Mai departe, ISU este cel care transmite mesajul de alertă către populație, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă.

Conducerea Serviciului de prognoza vremii Bacău susține că a avertizat la timp despre iminența unei furtuni asupra municipiului Bacău. „Noi am emis la timp avertizarea nowcasting, dar știm că aceasta s-a dat către populație mai târziu”, au comunicat reprezentanții serviciului. În momentul maxim al furtunii, vântul a bătut cu 60 de kilometri la oră în municipiu, iar cantitatea maximă de precipitații a fost de 19l/mp.

De cealaltă parte, reprezentanții ISU susțin că s-au cumulat o serie de factori care au dus la o mică întârziere.

“Noi am primit mesajul de la Serviciul de prognoză a vremii cu doar 4 minute înainte de declanșarea furtunii în municipiu. Problema a fost că avertizarea trebuia transmisă către 60 de localități din județ, iar acestea trebuie selectate manual, ceea ce a dus la o primă întârziere. Dacă alerta era către tot județul, nu mai dura, deoarece selectam din aplicație întreg Bacăul. Apoi, trebuie anunțat IGSU, care verifică mesajul, după care este trimis către populație prin intermediul operatorilor de telefonie”, a explicat Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISU Bacău.

Acesta a ținut să mai precizeze că nu toate rețelele de telefonie transmit mesajul în același timp. De asemenea, nu toti utilizatorii îl primesc concomitent

 

Vezi comentariile (3)

  • Nu-i nevoie de nici un ro-alert să te uiți pe cer că vine furtuna.
    Alertați mai degrabă toți cei care au construit de capul lor toate bazaconiile de acoperișuri, șarpante și invenții deasupra blocurilor că sunt adevărate pericole pentru toți.

  • Roalert a dat cu virgula de doua ori intr-o saptamana in Bacau. Eu zic sa ne dezabonam / dezinstalam serviciul. E un mare fas !!!

  • Si daca priveai doar cerul puteai trimite inainte cu 20 de minute instiintarea de furtuna, atat de vizibile in atmosfera au fost semnalmentele acestei .
    Incompetenta pe linie. Pasarea "motanului" de la unul la celalalt. Salarii mari eficienta zero.
    Ceva sanctiuni pt toti acestia ?