Criza gunoiului în municipiul Bacău! Consiliul Local a respins a 7-a oară proiectul „Soma”

Vineri seara, după a doua ședință de Consiliu Local, Soma SRL, firma de salubrizare a municipiului Bacău, a anunțat că sistează serviciile de colectare a deșeurilor. Notificarea a fost depusă imediat după ședința în care Consiliul Local Bacău a respins pentru a șaptea oară un proiect de act adițional care ar permite respectarea noii legislații de mediu, dar ar presupune și creșterea cu 50 la sută a sumelor primite de SOMA, de la 14 milioane, la 21 de milioane de lei anual.

Discuțiile au durat aproape trei ore, timp în care aleșii PSD au prezentat schița unui alt act adițional, ce a fost înmânat Executivului pentru a fi propus într-o ședință ulterioară.

Ionela Cristina Breahnă-Pravăț a prezentat motivele pentru care aleșii PSD se opun majorării tarifului cu 50 de procente (motive prezentate și aici). Primarul Cosmin Necula s-a declarat nemulțumit că, după două luni de discuțiii, PSD vine în pragul crizei cu un astfel de proiect. Edilul a subliniat că majorarea „este o obligație legală”.

Daniel Miclăuș (PNL) a anunțat că, odată ce primarul Cosmin Necula și-a asumat majorarea de tarif, aleșii liberali votează proiectul de act adițional. Consilierul independent Cristian Ghingheș i-a avertizat pe aleșii PSD că pot fi trași la răspundere dacă generează o situație de urgență ce ar presupune cheltuieli foarte mari de la bugetul local.

Dezbateri de 3 ore

O observație interesantă a făcut Raluca Năstase, ea a sesizat că Soma se va prezenta la licitația organizată de ADIS, unde prețul maxim pe care îl va putea cere este semnificativ mai mic decât cel care i s-ar acorda prin actul adițional propus de conducerea Primăriei Bacău.

Reprezentantul SOMA avea notificarea pregătită

După intense dezbateri, s-a trecut la vot. Cei 9 aleși PSD nu au participat la vot, Constantin Scripăț (PMP) a votat contra, iar restul de 10 consilieri (independentul Cristian Ghingheș, PMP, PNL, ALDE și PSRo) au votat „pentru”. Cele 10 voturi „pentru” nu au fost suficiente, minimul necesar de voturi fiind 11.

Odată respins proiectul, reprezentantul SOMA a notificat Primăria Bacău despre încetarea colectării deșeurilor din oraș. Momentul intrării în vigoare este cel în care Agenția pentru Protecția Mediului va emite o autorizație de mediu care nu va permite SOMA să facă salubrizare în Bacău.

Notificarea de la SOMA

În finalul ședinței, primarul Cosmin Necula a anunțat că mai convoacă o ședință de Consiliu Local Bacău pentru sâmbătă dimineață, cu același proiect, adiționarea contractului cu SOMA.

This website uses cookies.

Read More