Criză de specialiști în fruntea CRAB. Singurul hidrotehnist din conducere e pe picior de plecare

Prmarul Cosmin Necula, alături de Nina Chiper și Petruș Rădulescu, directori CRAB

Criza apei de la începutul lunii iulie, care a lăsat Bacăul pe uscat aproape 8 zile, a revelat situația dramatică prin care trece compania, la nivel de management. Dintre toți salariații cu funcții de conducere, directori, șefi de secție, unul singur are studii de specialitate hidrotehnice, dar și acela este cu un picior în afara CRAB.

Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) are în conducerea executivă director general (Nina Chiper), director Dezvoltare Programe (Raluca Popa) și director tehnic (Petruș Rădulescu). În Consiliul de Administrație, îi regăsim pe Ovidiu Leonard Turcu (președinte), Răzvan Grigore Găină, Petru Marius Danciu, Gabriel Stănică Lupu și Valentin Palea.

O singură persoană specializată în domeniu

Cu excepția lui Petruș Rădulescu, niciunul nu are studii hidrotehnice, iar situația în rândul șefilor de secție este la fel de neobișnuită, zero specialiști „hidro”. În schimb, colcăie de ingineri de gaze, drumuri, profesori de sport, automatiști, în ale căror CV-uri nu sunt omise „abilitățile de comunicare”.

După criza de 8 zile, lui Petruș Rădulescu i s-a cerut demisia, pentru că în 2011 a semnat recepția conductei, iar dacă directorul tehnic va alege să părăsească firma, în CRAB nu va mai fi niciun specialist în domeniu.

Contactat de Ziarul de Bacău, directorul tehnic Petruș Rădulescu a nuanțat problema crizei de specialiști hidro din CRAB. „Eu sunt absolvent de Instalații, din cadrul Factultății de Instalații pentru Construcții. Nu știu exact câți specialiști hidro mai sunt în CRAB, dar există domenii înrudite, ingineri mecanici, electromecanici… Nu trebuie neapărat să fii instalator, există și profesii care cuplează cu această specialitate. Oricum, personalul calificat în acest domeniu este din ce în ce mai rar și mai greu de găsit. Și facultățile pregătesc tot mai puțini specialiști”, a spus Rădulescu. El s-a ferit să comenteze situația CRAB, tocmai pentru că i s-a cerut demisia.

Urmează schimbări la conducerea CRAB

Primarul Cosmin Necula susține că situația este anormală și trebuie îndreptată. „Nu este tocmai normal să nu avem niciun specialist în domeniu la Compania de Apă. Însă în curând se organizează concursul pentru funcția de director, iar peste puțină vreme urmează și selectarea noului Consiliu de Administrație”, a declarat edilul Bacăului.

 

Vezi comentariile (10)

 • Din punctul meu de vedere, CRAB-ul nu este in faza acuta a unei boli, ci a ajuns deja la metastaze. A inceput cu echipa lui Sechelariu şi a mostenitorilor lui, a continuat cu liberalii lui Stavarache şi se duce incet şi sigur spre moarte, odata cu Benea şi sleahta lui. Iar baietii astia stiu ca vina este a tuturor. Dovada ca fac multa gargara şi ameninta cu plangeri penale, dar de facut nu indrazneste nimeni sa faca ceva. De ce? De frica sa nu li se descopere magariile. Ale tuturor.

  Vad ca de la interventia lui Adomnitei, care gasise ca solutie trecerea CRAB la Iasi, s-au dat cu totii la fund şi tac. Pentru ca stiu ca Adomnitei are dreptate macar cand spune ca principala problema a CRAB a fost şi este managementul catastrofal. Care va ramane catastrofal cata vreme directorii CRAB nu vor fi oameni de meserie, cu vechime şi experienta in domeniu şi care SA FIE LASATI IN PACE SA CONDUCA COMPANIA. Asta inseamna sa nu li se impuna contracte, lucrari, constructori. Nu au facut asta liberalii, nu o fac şi sigur vor continua sa nu o faca nici pesedistii. Pentru ca CRAB-ul (adica banii bacaoanilor, sa ne intelegem!) sunt vaca de muls a politicienilor. Una grasa şi laptoasa!

  Eu n-am auzit de probleme majore nici cei la Cluj, nici la Timisoara, nici la Iasi. M-am uitat la CV-urile directorilor din societatile astea de apa, sa vad daca este vreo diferenta fata de CRAB. Aproape toti au 15-20 de ani vechime in firmele de apa respective. Unii chiar mai multi. Şi fiecare a urcat incet-incet in cariera, de la inginer simplu, la sef de departament şi apoi tot mai sus, pana la manager generali. Cum este normal sa se intample in orice firma. La Bacau? Au fost parasutati directori tot soiul de pitipoance şi pitiponci, carora li s-a cerut şi li se cere sa fie credinciosi partidului care i-a numit şi, probabil, sa dea contractele de lucrari cui trebuie şi sa inchida ochii la receptii. Asa a fost si cu directorii pusi de PNL, asa este şi cu cei pusi de PSD. Toti o apa şi un pamant. Probabil tocmai pentru ca n-a vrut sa faca asta a şi trebuit sa plece fostul director, Bejan. Si el tot un parasutat, care cand a venit in CRAB habar nu avea cu se mananca apa.

  M-am uitat pe site la CRAB la CV-urile directorilor şi ale membrilor CA. CEI MAI MULTI NICI MACAR NU AU CURAJUL SA PUNA UN CV PUBLIC. CA SA NU SE VADA CA SUNT NISTE POLITRUCI ŞI NISTE IMPOSTORI, CARE NU AU CE CAUTA ACOLO. Madam Chiper este perfect cu sorcova, clar parasutata politic. O fi avand ea ceva calitati, dar poate din cele care nu se vad şi care sigur nu au de-a face cu apa. Practic, in afara de Radulescu, care oricum nu are un cuvant prea greu de spus, ceilalti cam sunt habarnisti, Iar dintre membrii CA, vad ca unu-i fix profesor de sport. Asta la ce se pricepe, la gestiunea transpiratiei pe timp de vara? De asta zic ca oamenii astia sunt acolo pusi de partid, ca sa serveasca partidul şi interesele economice ale oamenilor sai. Cred ca firmele de constructii de pe langa PSD balesc şi spera ca vor lua turta cea mare a banilor europeni, din contractele pe POIM, in anii care urmeaza.

  Sigur, varianta cu CRAB-ul la Iasi are potentialul de a proteja Bacaul de efectele avariilor conductei de la Valea Uzului. Pentru ca Apavital are conductele de apa pana la Roman şi dincolo şi, deci, are potentialul sa alimenteze Bacaul dintr-o a doua sursa. Insa CRAB-ul este o firma prea mare, iar LA BACAU POLITICIENII ŞI INTERESELE LOR CANTARESC MAI GREU, MULT MAI GREU DECAT NEVOILE BACAOANILOR. De asta eu zic ca CRAB-ul se va afunda pana la capat in rahat şi in patru-cinci ani va da faliment. Dupa care va fi inghitita. Nu de alt operator public, cum spera ei, ci de un privat venit din afara. Veolia are Bucurestiul şi se descurca bine. Daca vine şi la Bacau, probabil va concedia 25-50% din actualii angajati şi va veni cu propria echipa de management. Cu care va taia in carne vie. Ca sa eficientizeze sistemul şi sa fac profit. Ce au de castigat bacaoanii din asta? Apa 24/7/12 şi, probabil., preturi mai mici.

  PS Vad ca la Thermoenergy este o noua echipa de directori. Oare cand o sa vedem CV-urile fiecarui membru al echipei?

 • ce cauta Turcu in CA??? este profesor universitar, beneficiaza de fel de fel de sinecuri de la stat! dar specialist nu este in nimic!!!

 • Toti politrucii apropiati de Benea si defunctul Stavarache sunt in CA, primesc sume considerabile de la prostimea platitoare si cotizeaza la sefi si la partidele devenite sisteme mafiote. Necula, te-ai bagat in cacat pana la gat. Iti vei construi si tu o vila la Saucesti, dar vei deveni de rasu curcii prin prestatia de la Primarie, Benea mancandu-te cu fulgi cu tot, impreuna cu mafia coordonata de el si de Avram de la ALDE. Ai grija ca esti baiat tanar si frumusel! Si nu uita cu plangerea aia penala in legatura cu aductiunea de apa de la Valea Uzului. Ceea ce scrii acolo, cu probe, da si la presa, ca sa nu mai ascunda coruptia DNA Bacau! Fii curajos! Bafta!

 • Petrus Radulescu este intradevar singurul specialist pe instalatii de la CRAB. Eu cred ca schimbarea lui va fi o mare greseala mai ales ca la acel "concurs"trebuie sa ai carnet nu specializare, nu un CV corespunzator functiei de Director tehnic. Inainte de posibila schimbare a lui ar trebui finalizata expertiza tehnica facuta de experti tehnici pentru instalatii, constructii si stabilitatea terenului astfel vom vedea cine este vinovat de avariile produse. - proiectantul, verificatorul de proiect, executantul,dirigintele de santier. Comisia de avizare a lucrarii are rolul de a vedea daca toate procesele verbale sunt complete si semnate de toti factorii de mai sus. Daca Cartea Tehnica este corecta ce vina are seful comisiei de receptie. De altfel daca analizati majoritatea managerilor de la Unitatile descentralizate trebuie sa aiba carnet nu cunostinte fie de manager cu realizari si nici tehnice.

 • Poi...sa fie dati afara toti " specialistii" , sa se organizeze concurs pe bune si apoi sa se ceara calitate!

 • Am discutat deja cu Domnul primar Necula si voi accepta postul de director al CRAB, avand in vedere ca sunt la baza inginer hidro-energetician si chiar si cu abilitati de comunicare, fiindca am fost si presedintele tarii. Am scris asta si in CV.

 • Pai dacă nu au specializări conforme cu natura muncii pe ce criterii de competenta au fost angajați????? Întreb și eu asa...ca sa zic ca nu înțeleg!!!!!

 • La Stat angajarea s-a facut pe criterii de relatii si nu functie de pregatire de cele mai multe ori fara concurs sau cu concurs dar trucat asa de fatada. Ministerele sunt in aceiasi situatie , managerii sunt fara habar. Tara merge ca atare condusa de acesti manageri ''orbi".