UPDATE, ora 17:00. Criza apei, ziua a șasea. CRAB anunță stadiul umplerii conductei de la Valea Uzului

UPDATE 19:00: Iată cum arată porțiunea din aducțiunea de apă de la Valea Uzului ce a fost reparată. Zona a fost inundată în timpul ploilor torențiale de joi după-amiază.

UPDATE, ora 17:00. La aceasta ora continua procesul de umplere a conductei de aductiune Valea Uzului – Bacau, anunta CRAB.

„Estimam ca in jurul orei 20.00, pentru tronsonul Valea Uzului – Moinesti, umplerea va fi finalizata. Programul de furnizare a apei potabile pentru maine, 20.07.2018, va fi in intervalul orar 06:00-08:00 si 18:00-20:00”, mentioneaza sursa citata.

Pentru ca in zona a plouat torential, CRAB a luat decizia suplimentarii masurilor preventive si va deplasa la locul avariei o macara care sa sustina conducta pe portiunea in care s-au facut sapaturi.

Vom reveni cu detalii.

Știrea inițială:

De șase zile, în Bacău se furnizează apă „cu porția”, după un program anunțat de Compania Regională de Apă Bacău. În unele zone, cele mai înalte, apa nu ajunge, dar sunt și băcăuani care ne-au semnalat că au avut apă, unii chiar toată ziua.

Mai mulți cititori ne-au solicitat lămuriri despre sursa acestei ape furnizate cu program, în condițiile în care de la Valea Uzului nu poate veni în Bacău niciun strop. În paralel, au apărut zvonuri despre „conducte secrete” care duc apa în zone favorizate. Am solicitat lămuriri de la Petruș Rădulescu, directorul tehnic al CRAB.

Pe scurt, sunt folosite câteva puțuri rămase în funcțiune și care au apă bună de băut în Gherăiești, Hemeiuș și Mărgineni. Din aceste zone se va alimenta și rezerva de apă ce se va construi în oraș, însă acum nu toate puțurile pot fi folosite ca sursă de apă, deoarece necesită investiții în demanganizare.

Astfel, în Gherăiești, ANL și parțial Șerbănești, ajunge apă din stația Gherăiești. „Apa din puțurile de la Gherăiești este foarte limitată, pentru că doar câteva puțuri pot fi utilizate”, a precizat directorul tehnic al CRAB.

În restul orașului, acolo unde ajunge, apa vine gravitațional din rezervoarele de la Barați, care sunt alimentate din „fronturile” de la Hemeiuș și Mărgineni. Și acolo, cantitatea este limitată.

Între timp, miercuri seara, s-a reparat avaria de pe conducta de la Valea Uzului și a început umplerea instalației, proces ce va dura până vineri seara.

Până atunci, CRAB anunță pentru ziua de joi, 19 iulie 2018 că programul de furnizare a apei potabile este 06:00-08:00 și 18.00-20.00, fiind posibil ca în zonele inalte ale municipiului Bacău (Republicii, Miorița, Energiei, Centru) apa să nu ajungă la etajele superioare.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, se precizează în comunicatul CRAB.

Vezi comentariile (87)

 • #Rezist doar pana in seara asta fara apa ,daca o dati in bara iar sa demisionati fara alte comentarii sau scuze inutile .

 • 1.Nu s-au executat lucrari de protectie a conductei in cazul alunecarilor de teren.
  2.Trecerile de la un diametru mare la un diametru foarte mic se fac brusc aceasta ducand la acumulari de presiuni instantanee extrem de mari care in conjunctie cu alunecarile de teren duc la fisurarea zonei de racordare( racorduri tronconice sudate pe generatoarea tronconului ceea ce interzis total).
  3.Nu exista nici un program de mentenanta a acestor conducte.
  4.Nu exista planuri pentru situatii de avarie.
  5.MANAGERUL FIRMEI CRAB NU ARE EXPERTIZA IN DOMENIU FIIND PUS EXCLUSIV PE CRITERII POLITICE (ani si ani la rand).

 • Replica pentru comentariul d-lui "DOAR O PARERE"...

  Eu nu cred ca intregul traseu este greu accesibil, ca nu s-ar gasi strategic unele zone care ar putea fi pretabile la ceea ce am sugerat... si nici ca, eventualele solutii de goliri (una la cateva zeci de km de conducta) nu ar putea fi gasite astfel incat sa nu ajunga in localitati. Oricum cantitatea de apa care ar trebui golita nefiind la volumul golit acum, nu ar trebui sa puna probleme foarte mari, o golire se face controlat, nu? In plus, relieful fiind cum ati spus, denivelat, ajuta la drenarea rapida. Imposibil sa nu ajunga intr-o albie cumva fiind traversare in zona deluroasa. Pentru eventuale traversari de zone agricole, se pot gasi si acolo solutii... Imi amintesc nostalgic, din copilarie, multitudinea canalelor de irigatii...

  Legat de aerisire:
  1. Se poate evita acumularea de aer prin inchiderea vanelor in ordinea corecta, din aval spre amonte. Astfel tronsoanele inchise ar ramane pline in timpul reparatiei.
  2. Stiu ca exista autoaerisitoare pentru instalatiile mai mici, nu as crede ca nu exista ori nu se poate comanda ceva asemanator adaptat la dimensiunile in cauza.

  Oricum nu ar trebui sa fie necesar decat aerisirea tronsonului afectat si sunt convins ca solutia nu ar trebui sa fie prea complicata.

 • Programul de furnizare de câte 2 ore pe zi dimineața și alte 2 ore pe zi seara e o minciuna sfruntata!!!aveți idee care străzi în Bacău nu au avut apa deloc? De exemplu, zona de nord a orașului, Calugareni, 22 decembrie, prieteniei, zefirului. Bătaie de joc! Incompetența maxima din partea CRAB! SA SE SPELE EI CU SCUZELE! NOI AVEM NEVOIE DE APA!!!!! Plătim taxe uriașe către bugetul local în fiecare an și ce primim? Străzi pline de gropi, trotuare (zona de nord -) jalnice, câteva coșuri de gunoi amplasate doar în centrul orașului, străzi care se spala doar pe distanta Primărie _Prefectura, iluminat public de slaba calitate, copaci ce nu sunt cosmetizati la timp și cad peste noi, etc, etc!" Curat - murdar! "municipiu!!!!! Sa tot trăiești aici! Nu as invita pe nimeni. Iar eu ma gândesc serios sa plec! De tot!

 • MAMA ce carpeala acolo ,aia crapa iar ,da pune-ti dracului un rubinet ca iar stam trei zile sa vi se umple teava

 • faptul ca din start au ratat reparatia conductei inseamna clar neprofesionalism si proasta coordonare....au mai fost necesare cateva zile de suportat mizeria.

  pe de alta parte, fara sa-i disculp, stau si ma intreb cine mai poate repara asemenea porcarii de tevi, aunci cand si cei care lucreaza acum se vor pensiona, iar scolile de meserii sunt ca si inexistente in tara asta; nu mai vorbesc de evitarea oricaror activitati care presupun manca din partea multora.
  deci- ori pleci din oras, ori faci un efort sa iti montezi in casa rezervoare (ceea ce imi imaginez ca nu e deloc simplu).

 • Pe ziarul de casa au inceput deja sa o scalde. Ca da, cele 48 ore se incheie vineri dar cica apa va ajunge in weekend. Weekendul asta sau poate celalalt.

 • Zona cea mai defavorizata nu este centru la etaj ci strada H. Coanda , blocul 7 unde locuiesc si eu , la jandarmeria aflata in vecinatatea Aerostarului.
  Aduceti apa in fata jandarmeriei; cum isi imagineaza autoritatile ca putem cara atata apa din intersectie sa urcam dealul cu bidoanele ? Daca e sa platesc o masina sa-mi care atunci e totuna cu sa-mi cumpar apa plata cu 7 lei bidonul sa arunc in wc ceea ce am si facut.
  NU A CURS NICIO PICATURA DE APA IN BLOCUL MEU IN TOATE ZILELE ASTEA. Eu stau la parter si am platit sute de lei apa de spalat pentru nevoile stricte.

 • Eu nu inteleg de ce nu au fost montate (si nu se monteaza nici acum) vane pentru izolare si guri de golire, de-a lungul conductei din loc in loc, pe distante de cateva zeci de kilometri sau macar acolo unde se tot repara in ultimii ani? Ar fi mult mai usor sa intervii... sa golesti si sa reumpli cativa kilometri de conducta, nu?

  • De prosti si de indolenti sunt. Cineva acolo e un mare idiot si-mi face impresia ca vrea sa tina orasul sub-dezvoltat.

  • Relieful intre Valea Uzului si Bacau este foarte "accidentat". Sunt multe dealuri si vai pe care aceasta conducta le traverseaza... vanele de golire trebuiesc amplasate in apropierea unui rau sau macar un torent pe unde poate pleca apa de pe conducta...nu poti deversa oriunde, in curtea omului. Plus ca intra aer pe conducta cand o umpli, si asta trebuie evacuat ca sa nu smulga garniturile dintre tuburi. Din ce vad eu, la Bacau, s-a facut o lucrare "pe repede inainte" ca sa castige cineva, ceva. De ce credeti ca Hidroconstructia e in faliment? Si apropo, fonta de la Bacau e Saint Gobain...cautati pe net si vedeti calitate...PS: nu lucrez la ape sau la crab cum ii ziceti voi. E doar o parere...