CRIZA APEI: CRAB prezintă scuze și anunță zile de secetă la robinete. Când se repară avaria

Bacăul se va confrunta cu criza apei încă 3-4 zile. Conducerea CRAB estimează finalizarea reparațiilor pentru miercuri seara.

Nina Chiper, directoare generală, și Petruș Rădulescu, director tehnic la CRAB

Nina Chiper, directoare generală, și Petruș Rădulescu, director tehnic la CRAB, au prezentat duminică la prânz ultimele informații referitoare la avaria produsă în această dimineață, în jurul orei 2.00. Veștile pentru băcăuani nu sunt deloc bune și nici pe departe nu sunt liniștitoare, pe termen lung.

Conductă cu garanție limitată

Astfel, avaria a fost cauzată de o alunecare de teren pe versantul unui deal, într-o zonă greu accesibilă de lângă comuna Ardeoani. Se lucrează deja la decopertarea (dezgroparea) conductei de 800 mm. „La acest moment, putem spune că este vorba despre o «demufare» a conductei. Putem estima că se va remedia până miercuri seara”, a declarat directoarea generală Nina Chiper.

Zona Ardeoani este cunoscută pentru pericolul alunecărilor de tren, fenomenul fiind prevăzut din 2011, când s-a montat porțiunea nouă a conductei. Totuși, după 2012, regimul precipitațiilor s-a schimbat – a susținut Petruș Rădulescu – în sensul că plouă mai mult, în timp scurt. „Inițial, conducta a fost asigurată din construcție contra alunecărilor de teren. Acum, vom fi nevoiți să facem o expertiză tehnică, să vedem dacă nu este nevoie de măsuri suplimentare”.

O altă veste neașteptată este că, deși proiectanții lucrării din 2011 au luat în calcul posibile alunecări de teren, garanția lucrării este de „1-2 ani”, iar avaria de azi trece la „cazuri de forță majoră”.

Apă cu program, dar nu pentru toți

Directorul tehnic Petruș Rădulescu a explicat de ce programul de 2 ore dimineața nu a fost respectat pentru toți băcăuanii: „În zonele de jos ale orașului, cum e Milcovul, este aproape permanent, în cele mai înalte, cum sunt cele din sud, Miorița, stânga Cornișei și parțial în Centru, este posibil ca apa să nu ajungă deloc chiar în cele două ore de program.

„Ne cerem scuze de la locuitorii municipiului Bacău”, a spus directoarea generală Nina Chiper. Ea a anunțat că pentru luni se va anunța un nou program de furnizare a apei.

Primăria distribuie apă potabilă și nepotabilă

La ora 11.00 a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care, potrivit unui comunicat de presă, a dispus următoarele măsuri vizând distribuirea de apă potabilă și nepotabilă în locații din Municipiul Bacău:

1. Distribuirea de APĂ POTABILĂ în 11 locații din oraș:

– Biserica ”Fericitul Ieremia” – str. Digul Bârnat nr. 4;
– Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău – str. Ștefan cel Mare nr. 17A;
– Poliția Locală a Municipiului Bacău – str. I. L. Caragiale, nr. 2;
– Biserica Ortodoxă ”Sf. Nicolae” – str. B-dul Unirii, nr. 4;
– Teatrul Municipal Bacovia – str. Iernii, nr. 7;
– Primăria Municipiului Bacău – str. Mărășești nr. 6;
– Biserica Ortodoxă “Sf. Dumitru” – str. Narciselor nr. 2;
– Primăria Municipiului Bacău sediul Serviciului Public de Evidență a Persoanelor – str. Henri Coandă nr. 2;
– Școala Gimnazială ”Octavian Voicu” – str. Bicaz, nr. 17;
– Colegiul Tehnic de Comunicații N. V. Karpen – str. Mioriței, nr. 76 bis;
– Centrul de Zi ”Clubul Pensionarilor” – str. Aleea Ghioceilor, nr. 2 A.

2. Distribuirea de APĂ NEPOTABILĂ în 17 locații din oraș:

– str. Aeroportului intersecţie cu str. Republicii;
– Complex Aviatori;
– zona Narcisa – Potcoava;
– Piaţa Sud;
– str. Cornişa intersecţie cu str. Pictor Andreescu;
– Pasaj Muncitorul;
– str. Alexandru cel Bun (magazin Adriatica);
– str. Mihai Viteazu (Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae”);
– str. Neagoe Vodă intersecţie cu str. Martir Horia;
– str. Ştefan cel Mare (zona mall);
– str. Aprodu Purice (staţia de autobuz);
– str. Gării (magazin Evrika);
– str. Electricienilor (locul de joacă pt copii);
– str. Republicii (Bartolo);
– str. 9 Mai, nr.78 (zona ING Bank);
– str. Mioriţei – stație de autobuz PTTR;
– Piaţa Nord.

De asemenea, la ora 13.30 a fost convocat, în ședință extraordinară, Consiliul Local Bacău care urmează să dispună alocările financiare pentru îndeplinirea măsurilor instituite de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Vom reveni cu informații despre criza apei.

Vezi comentariile (20)

 • Primaria bacau s-a gandit ca in ultimul timp Saptamana Patimilor a ajuns un fel de hipstereala. Asa ca a luat masuri. Pana miercuri seara lucreaza, apoi 2 zile umplerea conductei. Veti avea apa sambata, sa nu mergeti nespalati la Inviere. Asteptam cu emotie fluturasii pe car primaria ii va pune in posta, aia prin care va ureaza Paste fericit.

 • Un primar de rahat care a promis ca aduce schimbarea in Bacaul dar l-a dus in urma cu 100 de ani. La CRAB jumatate din TESA trebuie data afara pt ca taie frunze la caini si vin doar cu scuze. Ar fi frumos ca in aceasta luna cand vine ziua de salariu sa primiti pe fluturas scris cuvantul; SCUZE nu v-ati meritat salariul in ultimii 10 ani. Rezervoarele de apa din Gheraiesti au fost abandonate si nu pot alimenta acum orasul Bacau cu apa pt nepasarea intregii conduceri a CRAB. Toata compania CRAB a stat cu mainile in san si a steptat sa vina altii sa le rezolve problemele retelei de apa. Sa va fie rusine nesimtitilor.

 • O descriere corecta a situatiei .. interes ,oameni profesionisti ... ma inclin cu respecta si deosebita admiratie ... natura de vina ..

 • Bravo dom' primar, bravo senatorilor si deputatilor care mor de dragul acestei minunate urbe. Proștii platesc salariile voastre!

 • ce naiba aveti cu primarul oameni buni?a spart el conducta?voi nu stiti cum sta treaba la primarie,degeaba vrea primarul sa faca una alta ca trebuie votat in consiliu.voi continuati si sustineti fesenistii din psd si securistii din pnl si va mai mirati de ce traiti in rahat.va meritati soarta,gata cu boceala!

  • Si atunci de ce a mai candidat la primarie daca nu are solutii de a face ceva pentru bacau? numai pentru salariul de 13000 lei/luna?

 • Da, schimbare am votat, asta avem, din "oare cum " din bine, in mai rau. Unde, sunt promisiunile din campanie ?! Asta-i una din promisiunile neonorate, ca celelalte nici macar pe departe nu-s realizate. Ce mai conteaza ! Vorba unui fost primar " p.......mea voteaza"!

 • Iubiti-i, lasati-i in functii si platiti-i bine in continuare:
  Nina Chiper, Raluca Popa, Laura Nely Luncanu, Petrus Radulescu, Ovidiu Leonard Turcu, Razvan Grigore Gaina, Petru Marius Danciu, Gabriel Stanica Lupu, Valentin Palea.

 • Trebuie sa inceteze odata pentru totdeauna situatia asta ca iarna sa se strice o data pe luna conducta, iar vara sa sece lacul o data pe luna! E ceva mai rau ca in Africa, si Bacaul nu e un oras in desert ci langa doua rauri si nu departe de lacuri din munti! E jalnic! Sa ai apa curenta e minimul de confort urban, dar orasul asta a ajuns o mahala sud-americana condusande hoti si imbecili! Ma mir ca nu iese lumea in strada sa protesteze, probabil le place mirosul de rahat si de sudoare din apartamente!

 • Si-au cerut scuze? Gata, m-am linistit. Acum pot sa ma intorc la carat bidoane de apa pana la etajul 4. Ce oameni cu bun simt! Si mai ales ca nu e vina lor...e a naturii, a sortii, a planetelor aliniate prost...Intrebare: pot sa imi fac fantana, daca stau la 4, ca sa fiu pregatit luna viitoare cand, probabil, o sa trec prin aceeasi poveste?

 • wtf! 1-2 ani garantie???!!!
  Orasul asta e plin de penibili.
  Cum sa accepti 1-2 ani garantie? Ce treaba de mantuiala e asta?
  Unde e rezerva, planul B? Si demnitatea oamenilor.....

This website uses cookies.

Read More