CRIZA APEI: CRAB prezintă scuze și anunță zile de secetă la robinete. Când se repară avaria

Bacăul se va confrunta cu criza apei încă 3-4 zile. Conducerea CRAB estimează finalizarea reparațiilor pentru miercuri seara.

Nina Chiper, directoare generală, și Petruș Rădulescu, director tehnic la CRAB

Nina Chiper, directoare generală, și Petruș Rădulescu, director tehnic la CRAB, au prezentat duminică la prânz ultimele informații referitoare la avaria produsă în această dimineață, în jurul orei 2.00. Veștile pentru băcăuani nu sunt deloc bune și nici pe departe nu sunt liniștitoare, pe termen lung.

Conductă cu garanție limitată

Astfel, avaria a fost cauzată de o alunecare de teren pe versantul unui deal, într-o zonă greu accesibilă de lângă comuna Ardeoani. Se lucrează deja la decopertarea (dezgroparea) conductei de 800 mm. „La acest moment, putem spune că este vorba despre o «demufare» a conductei. Putem estima că se va remedia până miercuri seara”, a declarat directoarea generală Nina Chiper.

Zona Ardeoani este cunoscută pentru pericolul alunecărilor de tren, fenomenul fiind prevăzut din 2011, când s-a montat porțiunea nouă a conductei. Totuși, după 2012, regimul precipitațiilor s-a schimbat – a susținut Petruș Rădulescu – în sensul că plouă mai mult, în timp scurt. „Inițial, conducta a fost asigurată din construcție contra alunecărilor de teren. Acum, vom fi nevoiți să facem o expertiză tehnică, să vedem dacă nu este nevoie de măsuri suplimentare”.

O altă veste neașteptată este că, deși proiectanții lucrării din 2011 au luat în calcul posibile alunecări de teren, garanția lucrării este de „1-2 ani”, iar avaria de azi trece la „cazuri de forță majoră”.

Apă cu program, dar nu pentru toți

Directorul tehnic Petruș Rădulescu a explicat de ce programul de 2 ore dimineața nu a fost respectat pentru toți băcăuanii: „În zonele de jos ale orașului, cum e Milcovul, este aproape permanent, în cele mai înalte, cum sunt cele din sud, Miorița, stânga Cornișei și parțial în Centru, este posibil ca apa să nu ajungă deloc chiar în cele două ore de program.

„Ne cerem scuze de la locuitorii municipiului Bacău”, a spus directoarea generală Nina Chiper. Ea a anunțat că pentru luni se va anunța un nou program de furnizare a apei.

Primăria distribuie apă potabilă și nepotabilă

La ora 11.00 a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care, potrivit unui comunicat de presă, a dispus următoarele măsuri vizând distribuirea de apă potabilă și nepotabilă în locații din Municipiul Bacău:

1. Distribuirea de APĂ POTABILĂ în 11 locații din oraș:

– Biserica ”Fericitul Ieremia” – str. Digul Bârnat nr. 4;
– Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău – str. Ștefan cel Mare nr. 17A;
– Poliția Locală a Municipiului Bacău – str. I. L. Caragiale, nr. 2;
– Biserica Ortodoxă ”Sf. Nicolae” – str. B-dul Unirii, nr. 4;
– Teatrul Municipal Bacovia – str. Iernii, nr. 7;
– Primăria Municipiului Bacău – str. Mărășești nr. 6;
– Biserica Ortodoxă “Sf. Dumitru” – str. Narciselor nr. 2;
– Primăria Municipiului Bacău sediul Serviciului Public de Evidență a Persoanelor – str. Henri Coandă nr. 2;
– Școala Gimnazială ”Octavian Voicu” – str. Bicaz, nr. 17;
– Colegiul Tehnic de Comunicații N. V. Karpen – str. Mioriței, nr. 76 bis;
– Centrul de Zi ”Clubul Pensionarilor” – str. Aleea Ghioceilor, nr. 2 A.

2. Distribuirea de APĂ NEPOTABILĂ în 17 locații din oraș:

– str. Aeroportului intersecţie cu str. Republicii;
– Complex Aviatori;
– zona Narcisa – Potcoava;
– Piaţa Sud;
– str. Cornişa intersecţie cu str. Pictor Andreescu;
– Pasaj Muncitorul;
– str. Alexandru cel Bun (magazin Adriatica);
– str. Mihai Viteazu (Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae”);
– str. Neagoe Vodă intersecţie cu str. Martir Horia;
– str. Ştefan cel Mare (zona mall);
– str. Aprodu Purice (staţia de autobuz);
– str. Gării (magazin Evrika);
– str. Electricienilor (locul de joacă pt copii);
– str. Republicii (Bartolo);
– str. 9 Mai, nr.78 (zona ING Bank);
– str. Mioriţei – stație de autobuz PTTR;
– Piaţa Nord.

De asemenea, la ora 13.30 a fost convocat, în ședință extraordinară, Consiliul Local Bacău care urmează să dispună alocările financiare pentru îndeplinirea măsurilor instituite de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Vom reveni cu informații despre criza apei.

Vezi comentariile (20)

 • De ce nu pornesc puturile de la Gheraiesti???? De comoditate.... Parca functionau in hartii!!

 • Sa faceti o licitatie pt construirea rezervei de apa a mizerului targ Bacau ! Poate castiga Teldrum ! Sa vezi cum face rahatul praf firma lui Livache penalul !

 • Este de analizat dacă in 2011 când s-a înlocuit conducta pe fonduri ISPA s-a făcut un studiu geotehnic cu respectarea normelor de la acea vreme NE 035 care impunea o analiza detaliata a stabilității taluzelor in zonele de intervenție și luarea unor măsuri adecvate mai ales ca aceasta lucrare se încadrează in categoria construcțiilor de importantă deosebita. La acest tip de construcții modelul de calitate a proiectării di execuției implicit a garanției este mai mare decât la construcții obișnuite. Dacă și la proiectarea și execuția Rezervei de apa se va lucra la fel și Recepția proiectării și s execuției se va face fără aportul unei comisii tehnice atunci și aici vom avea aceleași probleme.

 • Eu sunt unul din aia nefericiți care stau 4 zile fără apă la robinet. Din toate geniile de la CRAB sau primărie nu s-a gândit nimeni la posibilitatea de a da apa diferențiat pe cartiere că sa ajungă la toată lumea. Toți plătim la fel, toți avem aceleași drepturi, indiferent dacă locuim in zone înalte sau joase. Eu de ce trebuie sa cheltui bani, să car cu spatele apa 4 zile? Fiindca stau în zona înaltă a orașului? Am Pret redus la apa? Am impozit redus? Gândiți mai mult, că nu doare.

 • Primaria din Bacau nu exista ,e o rusine ,nu fac nimic , doar ne fac necazuri ! o sa mai vrea voturi ?

 • Nu e niciun strop de apa la ora 19 in Bistrita Lac si nici in cartierele vecine, din cate stiu...
  Nu ne intereseaza scuzele voastre!
  1. nu a preocupat pe nimeni dintre edilii care s-au succedat problema apei in Bacau, care trebuia rezolvata de douazeci de ani (parca ar fi locuit pe Marte)
  2. lucrarile, imbinarile, "mufarile" lui peste etc etc etc se pare ca au fost facute mereu de mantuiala, mereu carpeala, poate tine 1 an, 2; iar materialele musai proaste, ca-s mai ieftine
  3. nu a prezentat nimeni un proiect viabil pentru solutionarea situatiei, eventual pentru finantare cu fonduri europene, cum ar fi fost normal, logic.
  4. Rezerva de apa e o poveste de adormit copii a primarului, care se intinde de anul trecut...si la multi ani.
  Am ramas in Africa. Bine ca avem mall.....

 • Bine ca nu uitati sa ne trimiteti scrisorele sa ne reamintiti ca avem de platit impozite ..ca in rest avem de toate!!!!

 • Chiar este vorba despre o "demufare" a conductei?Rezolv eu problema imediat.
  Am o conducta pe care sa o mufez la conducta mafiei bacauane sau mai corect scris sa o pun la mufa mafiotilor din Bacau si sa le dau bere in cadere.
  Ah dar degeaba am uitat ca mafiotii locuiesc la vila in comunele vecine Bacaului si au puturi forate sau mai locuiesc cateodata prin Bucuresti. Plus ca nu beau bere populara ca a mea ci doar sampanie si whisky.

 • wtf! 1-2 ani garantie???!!!
  Orasul asta e plin de penibili.
  Cum sa accepti 1-2 ani garantie? Ce treaba de mantuiala e asta?
  Unde e rezerva, planul B? Si demnitatea oamenilor.....