Coronavirusul ieftinește combustibilul! Benzină sub 5 lei litrul, la mai multe stații din Bacău

În mai multe județe din țară, printre care și în Bacău, prețul la benzina 95 a scăzut sub pragul de 5 lei pe litru, în acest weekend. Principalele cauze sunt eliminarea supraaccizei și prăbușirea cotațiilor internaționale ca urmare a epidemiei de coronavirus. 

Astfel, în această dimineață, prețul la pompă la stațiile Petrom din Bacău (str. Milcov), Buhuși sau Onești era de 4.99 lei/litrul de benzină 95, iar motorina 5.13 lei/litrul. La fel și la stațiile Socar din municipiu, benzina fiind 4,99 lei litrul, iar motorina, în cazul stației de pe Republicii, chiar 5,09 lei/litrul. 

Ieftinirile ar fi putut fi și mai ridicate, dacă distribuitorii de carburanți ar fi transferat în prețul la pompă întregul efect al reducerii accizei de pe 1 ianuarie, de 45 de bani/l. Aceștia au preferat, însă, să “respecte” nivelul accizei dintr-un document postat pe site-ul de finanțe pe 31 decembrie prin care ministerul susținea că majora nivelul accizei cu rata inflației din ultimii patru ani, potrivit codului fiscal deși mai efectuase în prealabil o astfel de actualizare, pe 12 decembrie.

Vezi comentariile (1)

  • Interesanta ultima fraza. De fapt, eliminarea accizei a adus profituri colosale multinationalelor care vadm petrol in Romania, pentru ca da, Consiliul Concurentei este un organism stirb si profund corupt. In ceea ce priveste pretul la pompa, aceasta nu a scazut pe fondul aparitiei acestei boli despre care se vorbeste, orice soc de pe pietele internationale se reflecta in pret dupa 3-6 luni de zile, pentru ca petrolul nu se cumpara azi si se vinde maine, procesul de la extractie la statia de unde cumperi benzina este lung, dureaza luni de zile, in functie de locul de distributie si natural, de cel de extractie. Asadar, pretul actual este cel care trebuia sa fie afisat la pompa inca din prima zi. Nu a fost asa, banii platiti pentru ca cei de la Con Con nu si-au facut datoria au intrat in punga formelor care vand benzina romaneasca si sunt deja externalizati, ca la romani nu platest impozite decat fraierii.