Clădirea din Bacău pe care au fluturat steagurile naziste, comuniste și tricolorul românesc ar putea să-și schimbe proprietarul. Palatul Administrativ are nevoie de reabilitare urgentă

Parlamentarii PSD Bacău au depus un proiect de lege pentru trecerea Palatului Administrativ din Bacău în administrarea Consiliului Județean. Clădirea de patrimoniu se află în administrarea Prefecturii Bacău și se degradează pe zi ce trece, deoarece nu sunt bani pentru renovare.

Palatul Administrativ din Bacău, clădire de patrimoniu

În expunerea de motive a proiectului, parlamentarii PSD arată că “în acest moment, atât Palatul Administrativ cât şi clădirea anexă a acestuia, se află într-o stare avansată de degradare, necesitând urgent reparații. Astfel, având în vedere prevederile legale şi bugetare actuale, Consiliul Judetean Bacău, în calitate de autoritate publică deliberativă, va putea adopta hotărâri în măsură să contribuie la reabilitarea şi întreținerea în condiții corespunzătoare a acestei clădiri, doar în situatia în care imobilul va trece în domeniul public al judetului. […]Facem precizarea că, datorită prevederilor bugetare, institutia prefectului nu a avut posibilitatea de a realiza lucrările necesare asupra clădirii pe care o are în administrare, rezultând o degradare continuă a acestora care, în curând, poate duce chiar la punerea în pericol atât a angajatilor cât şi a cetătenilor pe care autoritătile publice îi deservesc”. De asemenea, CJ Bacău se află într-o criză de spații, având în vedere creșterea numărului de angajați în ultima perioadă.

Scurt istoric

Palatul Administrativ a trecut în anul 1994 în administrarea Prefecturii Bacău prin hotărâre de Guvern. De atunci, clădirea de patrimoniu se află în continuă degradare. Cu o suprafață de 6500mp, imobilul deservește Consiliul Județean și Prefectura Bacău, care achită utilitățile în proporție de 60%-40%. În anul 2012, s-a mai încercat preluarea acesteia de către Consiliul Județean, însă fără succes, din cauza legislației.

Palatul Administrativ a fost un martor tăcut la toate evenimentele semnificative din viaţa municipiului si a judeţului: de aici au plecat trupele în luptă în cele doua războaie mondiale, iar în decembrie 1989, din balconul Palatului Administrativ, s-a strigat „Libertate” şi „Dictatura a căzut”. De-a lungul timpului, în funcţie de perioada istorică traversată, pe această clădire au fluturat, alături de tricolor, steagul german-nazist sau steagul roşu sovietic cu secera si ciocanul, iar astăzi, în piaţa Palatului Administrativ, denumită „Piaţa Tricolorului”, alături de drapelul României sunt arborate steagurile Uniunii Europene şi NATO. De asemenea, Palatul administrativ din Bacău a găzduit în ultimul secol, până la preluarea de către organizaţia judeţeană a partidului comunist, următoarele autorităţi : Sfatul Popular Regional Bacău, Sfatul Popular Judeţean Bacău, Consiliul Popular Judeţean Bacău.

Foto – Mihai Enășel/Liviu Terinte

Share this post:

Vezi comentariile (3)

  • "Palatul Administrativ a trecut în anul 1994 în administrarea Prefecturii Bacău. De atunci, clădirea de patrimoniu se află în continuă degradare" => STATUL cel mai prost administrator. In 27 ani trecuti de la revolutie nu s-a miscat nimic. Acum e normal ca lucrurile sa se acutizeze si sa ceara investitii masive. Aceasta arata ce fel de oameni au condus si au stat in institutie. O cocina de "porci" in ambele sensuri ale cuvantului.
    Daca nu erau comunistii pe care toti ii blameaza cladirea era la pamant sau semana cu Casa Vasile Alecsandri. Ei au fost ultimii care au renovat general tot Palatul administrativ prin anul 1986.