Cine și cum poate recupera taxa auto


2013 este ultimul an în care cei care au achitat taxa de poluare în anul 2008 mai pot solicita restituirea integrală a acesteia în instanță. Termenul în care se poate cere restituirea taxei de poluare este de cinci ani de la data la care a fost achitată. De exemplu, dacă ați plătit taxa la 15 mai 2008, termenul expiră în 14 mai 2013. Instanța competentă să soluționeze astfel de cereri este Tribunalul Bacău. Taxa judiciară de timbru pentru promovarea unei astfel de acțiuni este de 39 lei. Se restituie integral atât suma achitată pentru înmatricularea mașinii, cât și dobânda calculată conform art. 124 coroborat cu art. 70 alin. 1 din Codul de procedură fiscală. Se plătesc și cheltuielile efectuate cu procesul, și anume taxa judiciară de timbru și onorariul de avocat.

Toți cei care nu au promovat acțiune în instanță pentru restituirea taxei de poluare trebuie să știe că, anterior introducerii unei astfel de cereri, trebuie făcută o procedură prealabilă obligatorie cu Administrația Finanelor Publice. Pentru detalii și îndrumare în ceea ce privește această procedură este recomandabilă consultarea unui avocat specializat în acest domeniu.

Se poate promova acțiune în instanță și pentru restituirea taxei auto achitate în baza tuturor prevederilor Legii nr. 9/2012, și nu doar a celor suspendate prin OUG nr. 1/2012 (art. 2 lit. I, art. 4 alin. 2 i, art. 5 alin. 1). Au fost deja finalizate astfel de acțiuni, soluția în primă instanță fiind de admitere și de obligare a Administrației Finanțelor Publice să restituie sumele încasate în baza acestei legi. S-a motivat de către instanță că și această lege contravine art. 110 TFUE.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă în România la 1 ianuarie 2007, fiind modificată de mai multe ori, în urma criticilor formulate de Uniunea Europeană.

La 1 iulie 2008, vechea taxă de primă înmatriculare a fost înlocuită de taxa de poluare auto și a suferit mai multe modificări în decembrie 2008, ajungând să aibă o valoare triplă pentru o scurtă perioadă. Din 19 februarie 2009, Guvernul a redus taxa de poluare cu o treime.

În 25 iunie 2009, Comisia Europeană a solicitat României informații în legătură cu legislația privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectând că legislația românească are efecte protecționiste asupra industriei auto naționale. Astfel, Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat în cauza C-402/2009 printr-o hotărâre preliminară în ceea ce privește art. 90 CE (actual 110 TFUE).

În 7 iulie 2011, Curtea de Justiție a Uniunii din Luxemburg a hotărât că taxa de poluare contravine dreptului Uniunii Europene. Decizia a fost luată în cadrul procesului deschis de Iulian Nisipeanu, care a cumpărat o mașină de ocazie din Germania. El a trebuit să plătească pentru înmatriculare 4.431 lei în anul 2010. Nisipeanu a insistat că taxa este contrară dreptului Uniunii Europene și a cerut restituirea ei. Iar Curtea Europeană i-a dat dreptate motivând: „Art. 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă de poluare aplicată autovechiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulație în statul membru menționat a unor vechicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vechicule de ocazie având aceeași vechime și aceiași uzură de pe piața națională”.

După aceată decizie, în toamna anului 2011, Guvernul a redus taxa de poluare cu 25% și a dat posibilitatea proprietarilor de autovechicule care au plătit prin OUG nr. 50/2008 o taxa mai mare decât cea rezultată din această lege să solicite restituirea diferenței de 25%, cu cât a fost micșorată.

Mulți au format cozi uriașe la ghișeele Administrației Finanțelor Publice pentru a solicita această diferență. Ei nu știau că în instanță primesc integral suma plătită, plus dobânda aferentă calculată de la expirarea termenului de 45 zile de la depunerea cererii de restituire la Administrația Finanțelor Publice și cheltuielile de judecată efectuate cu procesul. Dar cei care au făcut cerere la Administrația Finanțelor Publice pentru restituirea diferenței de 25% din taxa de poluare trebuie să știe că pot formula în instanță cerere pentru restituirea diferenței de 75% din taxa achitată, plus dobânda aferentă.

În ianuarie 2012, s-a modificat iarăși legea taxei de poluare, intrând în vigoare Legea nr. 9/2012. Prin aceasta s-a dorit înlăturarea efectelor discriminatorii cuprinse în vechile legi privind taxa. Nu s-a reușit acest lucru, ba mai mult, prin Ordonanța Guvernului nr. 1/2012 au fost suspendate, începând cu 25 octombrie 2012, unele dispoziții din această lege din cauză că erau aberante. S-a dispus suspendarea până la 1 ianuarie 2013.

Un exemplu relevant privind aberația Legii nr. 9/2012, ar fi faptul că, pentru o mașină mai veche de 14 ani al cărei preț nu depășește 500 euro, taxa care trebuie plătită depășește 3.000 euro.
Astfel, au fost suspendate:

· art. 2 lit I – “ prima transcriere a dreptului de proprietate – primul transfer al dreptului de proprietate asupra autovechiculului rulat, realizat după intrarea în vigoare a prezentei legi, în condițiile art. 11 alin. (2) lit. b) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

· art. 11 alin. 2 lit. b – “transcrierea în evidențele autorităților competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vechicul”;

· art. 4 alin (2) – “ obligația de plată intervine și cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovechicul rulat și pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme și autovechicule, conform Legii nr. 571/2003 sau taxa de poluare pentru autovechicule și care nu face parte din categoria autovechiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării”.

Taxa specială reprezintă, conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, taxa de primă înmatriculare instituită prin art. 2141- 2143 Cod fiscal. Aceste articole au fost abrogate odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2008.

Taxa de poluare este taxa plătită de proprietarii mașinilor second-hand cumpărate din Uniunea Europeană în anii trecuți.

Există și cazul celor care au plătit taxa auto la prima transcriere a dreptului de proprietate pentru mașinile înmatriculate în România înainte de 2007, în baza Legii nr. 9/2012. OUG nr. 1/2012, prin care s-au suspendat unele dispoziții ale legii menționate anterior, le dă posibilitatea să-și primească banii înapoi, promovând o acțiune în instanță. Nu se restituie taxa doar pe baza unei cereri adresate Administrației Finanțelor Publice, ci în baza unei hotărări judecătorești irevocabile.

În prezent, există un nou proiect de hotărâre privind taxa auto, care se află în dezbateri la Guvern. Până la intrarea în vigoare a noii legi se aplică Legea nr. 9/2012, ale cărei dispoziții se aplică în totalitate, suspendarea acestora încetând la 1 ianuarie 2013.

Noul proiect de lege prevede scăderea taxei pentru autovechiculele non-euro, Euro 1 și Euro 2, după cum a anunțat ministrul Mediului. Un motiv ar fi acela că aceste mașini vor mai funcționa puțini ani de acum încolo și se va avea în vedere acest aspect, nu doar norma de poluare. O altă schimbare prevede că la calcularea taxei se va ține cont de emisia de carbon, și nu de cilindreea autoturismului, cum s-a întâmplat până acum. Emisia de dioxid de carbon va fi luată în calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, față de actuala reglementare în care aceste emisii au o proporție de 30% la stabilirea taxei auto. Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuată o singură dată pe toată durata de funcționare a autoturismului și va fi aplicată autoturismelor și vechiculelor cu cel mult opt locuri pentru persoane. Pentru tiruri, autocare sau microbuze rămâne valabilă taxa din anul 2012.

Nota autorului: prezentul articol surprinde idei directoare cu caracter general, iar pentru găsirea soluției optime se impune contactarea unui specialist în drept.

Avocat DANIELA GOGAN
Baroul Bacău
avocatgogan@gmail.com

Vezi comentariile (27)

  • se poate recupera taxa de mediu dar cand cere numar de cont sa poate fi dat alt numar de cont nu al celui care a platit taxa multumesc

  • cine poate recupera taxa? doar primul proprietar care a platito sau orcine care are ca proprietate acea masina? va multumesc

  • Am cumparat un autoturism in anul 2008, adus din Italia, am platit taxa de poluare pentru a-l inmatricula, nu am recuperat taxa iar acum vreau sa-l vand. Noul proprietar mai trebuie sa plateasca alta taxa de mediu pentru a-l inmatricula pe numele sau, ori este suficienta dovada ca a fost platita taxa la prima inmatriculare in Romania?

  • Am cumparat un autoturism in 2011,inmatriculat in RO si cu taxa platita..,intre timp vechiul proprietar a recuperat taxa fara stirea mea. AVEA voie sa faca asta din moment ce eu am cumparat masina cu tot cu taxa, mai pot face ceva?

  • Livia- Daca autoturismul cumparat era second-hand, da. Daca era nou, nu. In prima varianta va trebuie procura de la firma de leasing. Firma a platit taxa in numele ei, cu banii de la dv.

  • Nicoleta- Nu. Termenul de cinci ani in care se putea solicita restituirea a expirat.

  • Roman Gheorghe- Nu mai puteti face nimic. Sentinta instantei este corecta. Decizia Curtii Europeana a avut in vedere masinile second-hand cumparate din UE.

  • Buna ziua. In anul 2012 am achizitionat din Romania, in leasing, un autoturism. Pot solicita in instanta recuperarea taxei de inmatriculare platita? Va multumesc

  • am platit taxa de prima inmatriculare in data de 14 07 2008 mai am sanse sa recuperez ceva .

  • in2008 amcumparat un autoturism nou la care am platit taxa de prima inmatriculare pe care am incercat s-a o recuperez in instanta mi sa respins am facut recurs si mi-a respins si c.a craiova pe motiv ca la masinile noi nu se inapoiaza aceasta taxa,dar daca nu o plateam nu puteam s-ainmatriculez masina,atunci nu mi se incalca un drept de a inmatricula o masina in romania? Am simtit o hotarire discriminatorie fata de ceilalti cetateni care si-au luat inapoi aceasta taxa. Ce s-ar mai putea face?