Catedrala din Bacău a rămas fără constructor. Încă 13 milioane de euro până la finalizarea lucrărilor

Catedrala „Înălțarea Domnului” a rămas fără constructor, după ce Conimpuls SA a intrat în faliment. Lăcașul de cult a „înghițit” până acum circa 9 milioane de euro, este în șantier de 27 de ani și o dată a finalizării lucrărilor nu este cunoscută.


Finanțarea lucrărilor este asigurată de Consiliul Județean Bacău și Biserica Ortodoxă Română, prin Episcopia Romanului și Bacăului. Constructorul, Conimpuls SA, a intrat în faliment în 2017, iar contractul cu Consiliul Județean Bacău a fost reziliat.

„S-a reactualizat documentația tehnico-economică și a fost regândit proiectul pentru scenariul de securitate la incendiu”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. Punerea în operă a noilor indicații ale Pompierilor și restul lucrărilor care mai sunt de efectuat ar fi de aproape 13 milioane de euro, însă e nevoie de organizarea unei licitații pentru desemnarea unei firme.

Președintele Brașoveanu a mai spus pentru Ziarul de Bacău că în acest moment nu se poate estima termenul de finalizare a lucrărilor, pentru că doar o parte cad în sarcina și cheltuiala CJ. „Oricum, nu în 2018!”, a precizat președintele Consiliului Județean.

Catedrala Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Bacău este, potrivit Episcopiei, cea mai mare biserică ortodoxă din România și a patra din Europa, până la finalizarea Catedralei „Mântuirea Neamului”, din Capitală. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1991 de episcopul Ioachim Vasluianul, deja înmormântat în șantier.

Catedrala din Bacău are 70 metri lungime, 38 metri lățime și 63 metri înălțime (70 de metri datorită crucii). Sub pamânt, construcția are zece metri, spațiu destinat unui adăpost în caz de atac aerian.

Din punct de vedere estetic, arhitecții au optat pentru o controversată amestecare a stilurilor bizantin și românesc.

Vezi comentariile (14)

 • E adevarat, dar nu asta ci aia din curtea cimitirului.
  Pana acum s-au cheltuit 9 mil. si arata asa si mai e nevoie de 13? WTF?

 • Bai nebunilor cu 13 milioane de euro ati face ceva util pentru bacaul asta ..ganditiva la copii ,bătrâni ,scoli spitale ,drumuri ,statii de autobuz..eu o consider ca si un punt de atractii pentru selfisti ...in bucurești fac aia catedrala nesimțirii neamului..in bacau inaltarea prostimii...munai bube

  • De ce vb aiurea bani cheltuiti aiurea sunt pe stadioane precum cel de la Craiova care a costat 60 milioane de euro , Arena nationala a costat 234 de milioane de euro iar recent Compania Naţională de Investiţii a emis un comunicat oficial prin care confirmă construirea a inca 4 noi stadioane de lux în București!
   Stadionul Steaua: capacitate de 30.000 de locuri
   Stadionul Dinamo: capacitate de 20.000 – 25.000 de locuri cost intre 30 şi 38 de milioane de euro.
   Stadionul Rapid: capacitate de 15.000 – 20.000 de locuri
   Stadionul Arcul de Triumf: capcitate 8,000 de locuri

   Iar o investitie la catedrala de 13 milioane nici nu se pot compara cu aceste investitii dar trebuie sa vedem si să judecam drept desi e incomod pt unii. Se vede ca media a trunchiat informatia si a prezentat tendentios multe lucruri despre biserica sau catedrala.

   • Lumea..tu sport ai facut vreodata in viata ta sau erai pe scutire??..22 milioane de euro bagati intr-o biserica nu ti se pare cam mult? deci cat de indobitocit sa fii mai omule,tu nu ai un spital la care sa te duci in Bacau si sa nu pleci cu vreo boala de acolo,terenurile de sport din curtea scolilor sunt praf ,au distrus si stadionul plus baza sportiva si cea ne a mai ramas??..catedrala nu??
    Pai cu asa gandire am ajuns in mizeria asta frate ,faceti biserici in rest dumnezeu cu mila,
    Ti as spune mai multe dar sigur nu am cu cine sa ma inteleg ,pentru ca tu ai trait in alta epoca ..aia la care mergeai la defilare ca vroiai sau nu pentru ca udpa cum gandesti si la ce debitezi nu ai 20-30 ani
    Sa fii sanatos ,aa,si in caz de doamne fereste te imblonavesti te duci la catedrala sa te ingrijesti nu cumva pe la urgenta da..??

 • Are nevoie doar de bani pentru gardul ala urat care o imprejmuieste.Si asa e prea mare aceasta catedrala pentru orasul nostru.Mai degraba,banii ar trebui investiti in strazi,cladiri/case/fatade,spitale,scoli.De asemenea,am si eu o problema.Unde ma duc si eu sa inot in Bacaul asta daca nu sunt un inotator profesionist si nu ma pot baga intr-un bazin cu apa de 2 metri?In afara sezonului,desigur.De Insula se mai aude ceva?
  Impresia generala pe care o lasa orasul Bacau in 2018 este de oras parasit si darapanat,in care gunoaiele si aurolacii sunt tot mai prezenti.

  • Aduc bani pt unii patroni de cluburi si mai aduc bataii intre galerii, injuraturi si incultura ca in mahala.

 • Tichie de margaritar! In loc sa faci spital nou, scoli, gradinite, crese, o aductiune de apa noua care sa fie complementara celei care an de an ne lasa fara apa, sosea de centura, repararea strazilor din municipiu si inca sute de alte proiecte, ingropam banii intr-o megalomanie

 • Comentarii tendentioase, daca nu pline de rautate. Dar informatiile nu pot fi adevarate, atata timp cat pana la acest stadiu au fost ,,inghitite,, circa 9 milioane de Euro, si ar mai trebui 13 milioane de Euro. Poate 1,3 milioane de Euro. Doar daca in spate nu se ascunde spalarea unor sume de bani negri, care ar ajunge la 13!!! Milioane Euro, pe care nu ii pot justifica mai marii PSD Bacau. Cat despre constructie, trebuie sa fii chiar incult sa nu recunosti ca e frumoasa din punct de vedere arhitectural.

  • N-a zis nimeni ca nu e frumoasa dar nici iesita din comun nu e.Parerea mea e ca e imensa pentru un oras asa de mic.degeaba te falesti ca ai catedrala de o mare valoare si frumusete artistica daca in jur musteste saracia si mizeria:casele de pe Bacovia de vizavi,Teatrul de Animatie(de fapt o darapanatura infecta) cu terenul mizerabil aferent,gardul care imrpejmuieste ditai catedrala inca la stadiu de santier,etc,etc..

 • Gigel, sa se ocupe primarul si CL-ul de aspectul cldirilor. Sa initieze hotarari prin care sa se puna ordine in oras. Proprietarii sa fie amendati atat de tare incat, fie ingrijesc acele imobile, fie le demoleaza. Da, e odioasa imaginea din buricul targului cu ruina teatrului de animatie, cu hotelul Moldova, jalnic, distrus, un focar de infectie. La fel, cu terenul de la fosta RATC, de pe care a fost executat Sechelariu, blocurile turn de pe strada Narciselor, intrarea in Bacau dinspre Onesti etc. Dezastru, cam asa ar fi cuvantul potrivit.

 • Parcă acum este şi mai evidentă frumuseţea discretă a bijuteriei de peste drum, "Bisericuţa" Sf. Nicolae.

  • Daca biserica Sf Nicolae era construita dupa revolutie cu bani de la stat poate avea sens comentariul tau dar fiind inceputa pe la 1840 cu contributii si donatii private eroarea indusa de tine nu are nici o treaba cu articolul si arta clar ca vezi problema deformat si rau voitor.

This website uses cookies.

Read More