„Capitala istorică” sărbătorește Mica Unire prin… marea dezbinare. Senatorul Benea îl acuză pe primarul Iașiului că ridică un zid între principalele orașe ale Moldovei

Miercuri, cu o zi înainte de sărbătorirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, municipiul Iași devine „Capitală istorică a României”. Președintele Klaus Iohannis merge personal la Iași și le va înmâna autorităților locale decretul de promulgare a Legii prin care municipiul primește titlul onorific.

Festivitatea este organizată de Primăria Iași, care însă a „omis” să invite la eveniment chiar inițiatorii proiectului de lege prin care se acordă titlul de „Capitală istorică”. Senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, a amintit azi, într-o conferință de presă, că el și ceilalți parlamentari PSD de Bacău și Iași au inițiat proiectul de lege. Liderul social-democrat a relatat că ideea care a dus la acordarea tiltului i-a aparținut și a explicat de ce a susținut Iașiul, în detrimentul orașului Alba Iulia.

„Am fost și suntem coinițiatori la proiectul de lege prin care Iașiul a devenit Capitala Istorică a României. Totuși, toți parlamentarii PSD Bacău, doi senatori și șase deputați care au inițiat alături de parlamentarii PSD Iași proiectul de lege, nu au fost invitați la evenimentul organizat astăzi de Primăria Iași, la Palatul Culturii. Este o dezamăgire cu atât mai mare, cu cât propunerea a venit din partea Bacăului”, a declarat senatorul Benea.

Istoricul Capitalei istorice

Pe 5 iunie 2018, în ședința comisiei de Cod administrativ, un parlamentar PNL a propus Alba Iulia drept Capitală istorică a României. „Eu am spus că normal este să fie declarat Iașiul „Capitală istorică”, datorită momentului din ianuarie 1859, dar și a faptului că în vremuri de război, chiar a fost capitala României, în 1917. I-am spus unui coleg senator de Iași, domnul Vasilică Toma. Singura mea rugăminte a fost ca acest proiect să aibă drept coinițiatori doar parlamentari de Iași și Bacău, pentru a mai da jos o cărămidă din acest zid care riscă să devină tot mai mare între două orașe importante din zona Moldovei”, a relatat liderul PSD Bacău.

Senatorul a mai spus că a mizat foarte mult pe valoarea simbolică a acestui proiect de lege și a celor care îl inițiază, parlamentarii de Iași și Bacău. „Personal, am spus de mai multe ori, nu am găsit domenii în care Bacăul să rivalizeze cu Iașiul, dar asta nu înseamnă că măcar la nivelul infrastructurii nu putem fi mai curajoși și să propunem tronsonul Bacău-Brașov drept variantă de traversare a munților”, a spus Benea.

„Mai jos de atât nu se putea ajunge”

Gestul Primăriei Iași de a nu invita la acest eveniment tocmai parlamentarii de Bacău care au pus umărul la declararea Capitalei Istorice a României confirmă încă odată că în Moldova dezbinarea a fost o constantă a ultimilor 30 de ani, potrivit senatorului băcăuan. „Gestul este edificator și în totală contradicție cu felul în care a fost gândită Unirea acum 160 de ani, iar oamenii politici ai Iașiului au văzut contextul vremii. Mai jos de atât nu se putea ajunge”, a constatat Dragoș Benea.

Liderul PSD Bacău s-a referit și la campania prin care este atacat proiectul autostrăzii Iași – Bacău – Brașov de mai multe asociații din capitala Moldovei. „Nu am înțeles nici acum, la toate aceste asociații civice din Iași, de ce se dorește excluderea Bacăului de pe traseul acestei autostrăzi. Noi niciodată nu am spus că autostrada Moldova – Transilvania nu trebuie să plece din Iași”,a afirmat Benea.

Dezbinare pe toată linia

Neinvitarea inițiatorilor din Bacău ai legii prin care Iașiul primește titlul de „Capitală istorică a României” nu este singurul semn al dezbinării. La Iași, Unirea Principatelor se sărbătorește separat: miercuri, la un eveniment la care participă și Președintele României, și, joi, la un eveniment organizat de Consiliul Județean.

„Varianta care ar fi insuflat încredere românilor, moldovenilor ar fi fost o sărbătoare comună. Constat că, la Iași, sunt și niște patimi locale ce numai la unire nu te duc cu gândul”, afirmat Dragoș Benea, care s-a declarat convins că Unirea Principatelor a fost de fapt Marea Unire, pentru că atunci s-a înființat România.

„Primarul Mihai Chirica face o acțiune de imagine și fidelizare a electoratului. Ieșenii să știe că primarul care-i conduce nu crede cu adevărat în unire. Situația este cu atât mai gravă, cu cât funcția de primar al Iașiului este cea mai importantă din Moldova”, a subliniat liderul PSD Bacău.

Vezi comentariile (12)

 • Mai dati drumul la niste puscariasi prin oras si o sa rivalizeze Bacaul in curand cu orasele din Guatemala!

 • Municipiul Bacău a ajuns ,datorita clasei politice care ne reprezinta, rușinea Moldovei! Stau în funcții pentru a mai,, roade" ceva!... Nesimțiți!!!

 • Atât timp cât sunteți vasali și pupincuriști a lui Dragnea nu știu dacă aveți de a face cu populația din Moldova și din Bacău.Bacaul sub conducerea voastră domnule Benea și a PSD a ajuns ultimul din Moldova concurăm cu Vasluiul ,alta enclava Psd-ista.Nu ați fost în stare să faceți o centura pentru Bacău,e un oraș blocat și vorbiți de autostradă? Sunteți la conducere de foarte mult timp și nu se vede nimic in urma dv.un singur lucru țin minte v-ați pus afișe prin spital.Vreti să fiți băgat în seamă?Dovediți că meritați! Aveți 3 ani de guvernare acuși și alta treabă nu ați făcut decât ați deschis pușcăriile,ați mărit salarile la bugetari cu 26 la sută și când mergem la ghiseu ne trebuie programări cu 2saptamani înainte (foarte operativi!)Ați crescut salariul minim și sau scumpit toate cele,dar înțeleg că a crescut și amenzile asta a fost scopul ,bani la buget.Asa că dacă credeți că sunteți cinstit faceți-va o dare seama și vedeți de ce nu v-au invitat la Iași.Ati fost ales de oameni pentru oameni nu sa apărați hoții.Va doare sufletul de pușcăriași, dar de populația cinstită și plătitoare de impozite va doare in basca.Pentru omul cinstit ce realizări aveți? domnule Benea+marele PSD! Îmi pare rau domnule dar ați reușit sa dezbinati neamul românesc mai ceva ca pe timpurile străvechi,ei nu aveau școala!dar aveau principii.O întrebare; Când ați intrat în politică a-ți avut vreun tel pentru comunitatea noastră ,sau ați urmărit interesul dv.?Ce mari proiecte ați inițiat și le-ați dus la final de cand sunteți parlamentar,nu prea am auzit de dv .sau faceți parte din mașinăria de vot PSD,ca de altfel toți parlamentarii de Bacău indiferent de culoarea politică.Este o vorbă "copilul care nu plânge nu-i da masa țața"Daca voi nu certi și votați orice ,v-au cam luat de fraieri cei de la București.Aveti de unde învață de la UDMR,se cheamă
  șantaj!Pentrua comunitatea voastră trebuie sa va zbateți nu pentru Dragnea, nu el ne reprezintă pe noi.

 • asta pățești când oameni fără ambiție și viziune ajung să conducă orașul indiferent de culoarea politică pe care o au.au fugărit toți investitorii și toate proiectele de infrastructură mare .nu suntem cetățeni de rang inferior stimați politicieni de bacău dar voi cu siguranță sunteț niște TRĂDĂTORI !!

 • „Personal, am spus de mai multe ori, nu am găsit domenii în care Bacăul să rivalizeze cu Iașiul, ... "

  se jigneste singur ? adica el spune ca nu poate face ceva pentru ca Bacaul sa fie peste Iasi?

  mai zicea un mare fotbalist : "baietzile a jucat bine, da scarbele alea le-a batut"

 • Senatorul benea, nu a facut nimic pentru acest oras, doar in interes propriu, ca orice parlamentar de Bacau. Multa zarva pentru nimic. Chirica are valoare si nu se compara cu no name-uri de pe Bistrita.....

 • Mare scofală, au ratat o sindrofie!

  Orice om care știe cât de cât administrație publică sau drept vede cât de utopică e acțiunea aceasta de imagine inițiată de niște pesediști și finalizată astăzi, cu mult fast, de președintele Iohannis + independentul Chirica. Titluri peste titluri, festivisme peste festivisme…

 • In stilul caracteristic ne-a mai servit o glumita si astazi.
  Inteleg ca Iasul este unul din orasele principale dar care este al doilea??
  In nici un caz Bacaul si mai ales acum sub conducerea inteleapta a lui Necula &co.
  Bacaul a fost lasat de mult pe dinafara si nu numai la piscoturi si sampanie.
  Si la investitii si la drumuri si la colaborarea cu celalalte orase. Ce poate reprezenta un oras fara drumuri, fara apa, fara investitori si fara primar intr-o relatie cu ceilalti din zona?NIMIC !!
  Mistocareala si nasul pe sus nu aduc nimic bun.
  Politicienii nostri asteapta sa vina ceilalti la ei sa-i roage sa faca ceva impreuna. Nu sunt nici vremurile si nici argumentele sa vina altii la noi.
  Mai jos ca noi nu mai este nimeni in Moldova de cand cu conducerea inteleapta care s-a asezat in jilturi dupa ultimile alegeri.

 • Mesajul meu este că suntem oameni de cuvânt. Consiliului Județean trebuie să mărească „substanțial” viteza. Mai puțin festivism, mai multă implicare în proiectele locale!