Cadrele didactice refuză testarea gratuită pentru COVID-19, plătită de Primăria Bacău

Deși Consiliul Local Bacău a aprobat o sumă considerabilă de bani pentru testarea cadrelor didactice, dar și angajaților din școli, doar o parte dintre acestea au și optat pentru a face testul COVID-19.

„Normele în vigoare nu obligă cadrele didactice ca la revenirea la școală să fi prezentat un test negativ. În acest moment, e o opțiune dacă aceste cadre doresc testarea cu fondurile puse la dispoziție de Consiliul Local”, a declarat prof. Ida Vlad, inspector școlar general. „Probabil e vorba despre o opțiune personală, iar colegii noștri nu pot fi obligați”, a declarat și liderul de sindicat, prof. Adrian Purcaru. 

La Școala „Spiru Haret” nici un profesor nu a optat pentru testare. „Noi am făcut o ședință și le-am expus colegilor opțiunea de testare, dar aceștia nu și-au manifestat interesul. Nu am întrebat motive. Este clar că dacă au simptome, se vor testa, dar momentan nu a fost cazul”, a declarat prof. Codrin Ciuchi, directorul unității. În total, aici personalul numără 60 de angajați.  

La unele unități de învățământ, o parte din personal s-a testat deja. „O parte dintre colegi și-au făcut deja testul, alții au dorit să aștepte să treacă măcar două săptămâni de școală. Cred că aproape toți se vor testa, dar momentan au decis să mai aștepte”, a declarat prof. Remus Cazacu, director al Colegiului Tehnic „N.V.Karpen”. În unitate sunt 150 de angajați, dintre care circa 100 sunt cadre didactice. 

Cadrele didactice care sunt totuși într-o situație de risc, adică au și alte boli care s-ar putea agrava odată cu infecția cu acest virus, au deja opțiunea de a face ore online. „Probabil în curând, în urma discuțiilor pe care le-am avut la nivel de minister, vom cere ca acest drept să fie extins și pentru cadrele didactice care la rândul lor au în familie persoane pe care le-ar putea pune în pericol”, a mai spus liderul de sindicat, prof. Purcaru. 

De ce nu vor profesorii să se testeze?

Surse din rândul conducerii unităților de învățământ din municipiu susțin că există mai multe motive pentru care profesorii nu vor să se testeze. În primul rând, directorii sunt îngrijorați că dacă mai multe cadre didactice ar ieși pozitive în urma testelor, ar fi nevoiți să închidă școlile. Pe de altă parte, alegerile din această duminică sunt un alt motiv. Asta pentru că o mare parte dintre profesori fac parte din secțiile de votare. Un eventual test pozitiv i-ar împiedica să participe duminică la procesul de votare.

Vezi comentariile (6)

 • Trist, daca cei care ar trebui sa ne educe copii nu au responsabilitatea necesara pentru acest gest minim de bun simt, ce asteptari sa mai avem in cei needucati care vad tot felul de teorii ale conspiratiei. Inconstienti care nu sunt cu gandul decat la bani, sa le dea statul tot felul de pomeni...a disparut profesorul pe care il stiam odata, astia sunt niste amatori.

  • Daca nu au simptome, de ce sa se testeze cand vrea primaria? Presupun ca au voie doar la o testare, maxim 2...nu inteleg chestia cu needucati , inconstienti??

 • La cat de "bune" sunt testele cred si eu ca nu vor. Testele nu sunt sigure, au erori. Pt o eroare a unui test sa stai in izolare 2 saptamani? Cat de prost sa fii sa faci testul daca nu ai nimic? Mai multe teste= mai multi "asimptomatici" ---> inchidem restaurantele, scolile.... hai sa inchidem Bacau pentru ca un destept mai vrea un comison ceva....

  • 60% dintre purtatori sunt asimptomatici. De aceea trebuie sa respectam distanta si sa purtam masca. Dar nu ma mira nimic atata timp cat acu cateva zile protestau impotriva "botnitei". Ce sa zic: prost exemplu pt generatia tanara.

   • cand insusi inventatorul testului PCRRT zice ca nu trebuie folosit pt virusi, se gasesc unii mai destepti sa acuze de inconstienta pe cei care refuza testarea.

    voi sunteti normali?

    asimptomaticii nu poarta nimic, nu mai vb prostii!

 • Date stiintifice din Statele Unite arata ca 20 la suta dintre cei determinati pozitiv nu au simptome de nicio culoare.
  Sa nu vrei sa iti faci testul, care test intr-adevar are o probabilitate de eroare ridicata, inseamna sa fii tampit. Bun, iese fals pozitiv. Ce risti ? Stai acasa.
  Cadrele didactice care participa la alegeri ar trebui alungate cu matura din Romania si trimise sa predea boulogoa in Burundi, pentru ca in situatia asta, e clar ca discutam despre LACOMIE, nu ii mai satra dracul de bani si de confort financiar.
  Problema reala care se pune este vizavi de faptul ca in aceasta tara demolata, printre putinii pseudo-intelectuali ramasi sunt aceste cadre didactice, adicatelea nu mai e de unde sa alegi oameni care sa stie sa lege o vorba sau sa citeasca o lista, altele decat aceste personaje din invatamant. Nu mai discutam aici despre responsabilii cu scanatul buletinelor, care clar si indubitabil sunt alesi pe spranceana, fara nicio legatura cu trasul la sorti, si dovezi exista. EXISTA, donnilor de la SRI.
  In ultimul rand, titlul articolului este TENDENTIOS. CADRELE DIDACTICE REFUZA ? Nu. UNELE cadre didactice refuza. Sunt multi care accepta cu bucurie, este in interesul lor si al copiilor. Acest gen de titlologie manipulatorie tine de presa tablodida care deschide ziare in genul ROMANII IL VOTEAZA PE POPESCU, cand de fapt este vorba despre UNII romani. E un mod de manipulare infecta, abjecta, care duce la concluzii gresite.
  UNELE cadre didactice refuza sa faca acest test, iar UNELE il fac fara nicio problema. UNII parinti isi bat copiii, altii, nu. UNII BARBATI SUNT IMPOTENTI, ceea ce inseamna ca nu TOTI, ca sa pun titlul ROMANII (deci TOTI romanii) SUNT IMPOTENTI si sa atrag ca rahatul toate mustele fraiere care fac click pe asemenea gen de titlu de articol.
  Cum este cand pun titlul ROMANII ISI BAT COPIII. Daca esti american si nu stii care e treaba in Romania, ajungi la concluzia ca romanii, TOTI ROMANII, sunt niste animale. Aveti grija cu titlurile astea pompiersitice, ca pot produce avarii. UNLE ECADRE DIDACTICE REFUZA SA FACA TESTUL. Asa e corect sa spunem.
  Corpul didactic este ;a fel ca oice breasla, neomogen. UNII profesori sunt tampiti, ALTII sunt oameni de imensa valoare. Toti am trecut prin scoala, mai mult sau mai putin, si stim ca UNII profesori erau absolut imbecili, iar ALTII erau admirabili, mergeam cu placere la orele lor, intelegeam lectia. Asa e si cu covrigu'. UNII profesori vor sa faca testul asta de doua parale, ALTII nu vor. NU MAI GENERALIZATI !
  Si apropos, UNII BACAUANI il vor vota pe Necula. Asta nu inseamna ca ar fi corect sa titram, luni, ca BACAUANII SUNT TAMPITI.

This website uses cookies.

Read More