Barlinek investeste 20 de milioane euro in extinderea Diana Forest

Noul proprietar al societatii Diana Forest Bacau, producatorul polonez de pardoseli si parchet din lemn, Barlinek, va investi aici peste 20 de milioane de euro, in modernizarea si extinderea firmei. Barlinek a achizitionat recent Diana Forest, una dintre cele mai important intreprinderi bacauane, de la grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, pentru suma de 23 de milioane de euro.

Barlinek – companie poloneza specializata in afaceri cu parchet – a preluat compania Diana Forest din Bacau, producator de cherestea, panouri de lemn si de parchet triplustratificat, pentru 75 de milioane zloti, circa 21 de milioane euro – a anuntat Warsaw Business Journal, citat de Rompres. Barlinek a preluat si creantele Diana Forest, in valoare de 1,75 de milioane de euro. Diana Forest isi va relua, astfel, productia intrerupta la sfirsitul anului trecut, si pina in primavara anului viitor ar trebui sa ajunga la o capacitate de 2,2 milioane de metri cubi de parchet.
Diana Forest a fost preluata de cel mai bogat om de afaceri din Polonia, Michal Solowow, care controleaza producatorul polonez de parchet Barlinek, de la firma spaniola Eurogalia (pachetul majoritar de actiuni de 97,4%). Grupul polonez Barlinek si-a exprimat de mai multe ori interesul pentru investitii in Romania si a anuntat, in 2005, ca pregateste un buget de 40 de milioane de euro pentru o fabrica de parchet din sud-vestul tarii. Diana Forest, cu activitate pe segmentele de fabricare de parchet, usi, ferestre, panouri, furnir si alte elemente din lemn, a inregistrat, in anul 2006, o cifra de afaceri de aproximativ 23 de milioane de euro.
Michal Solowow are o avere de circa 2,3 miliarde de euro. Compania Solowow detine, in Polonia, trei firme importante, Barlinek, Dwory si Cersanit (care a preluat, in 2006, pachetul majoritar al producatorului de placi ceramice Romanceram Roman)
Actionarul majoritar al fabricii din Bacau a fost compania Eurogalia, filiala industriala a grupului spaniol Empresarial Fadesa, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la statul roman, in octombrie 1998. De la preluare, Eurogalia a derulat investitii totale de aproximativ 90 de milioane de euro, in principal in crearea de noi sectii de productie pentru unitatile deja existente. La inceputul anului trecut, Diana Forest opera trei unitati de productie, la Onesti, Comanesti si Margineni. Prima dintre aceste fabrici a fost inchisa in primavara datorita pierderilor inregistrate la activitatea de export, dar si pe fondul cresterii preturilor la materia prima. (Petru DONE)