Bacăul, printre orașele care pot aduce sancțiuni României din cauza poluării. Transportul rutier, principala cauză a deteriorării aerului în municipiu

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni că 10 orașe, printre care și Bacăul, trebuie să facă planuri în ceea privește reducerea poluării, la recomandarea instituțiilor europene, pentru a evita o procedură de infringement. 

Traficul rutier, principala cauză a poluării

Potrivit ministrului Mediului, cele 10 oraşe care trebuie să facă planuri pentru în ceea ce priveşte reducerea poluării sunt: Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Brăila, Turnu Măgurele, Galaţi, Bacău, Ploieşti şi Piteşti. 

Pe site-ul primăriei este deja un plan de calitate a aerului pentru municipiu, valabil până în 2023, pentru dioxid de azot și oxizi de azot. Planul ar fi în implementare, după cum apare pe site. 

Potrivit datelor, cele mai mari surse de poluare sunt transportul rutier, în special autoturismele și autovehiculele grele, incluzând și autobuzele și noxele provenite din încălzirea comercială și instituțională. Printre efectele observate ale poluării se numără modificări ale morbidității și mortalității plantelor, animalelor și omului, apariția ploilor acide, direct corelate cu creșterea frecvenței tulburărilor respiratorii. 

„Populația expusă poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung poate conduce la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate sunt copiii”, se arată în planul de calitate.

Printre măsurile luate în considerare se află, evident, finalizarea construcției variantei de ocolire a municipiului, introducerea sistemului de management al traficului cu prioritate pentru deplasările cu bicicleta, modernizarea parcului auto de autobuze, amenajarea de parcuri și grădini și modernizarea rețelei de termoficare a SACET Bacău, unul din principalii poluatori. 

Pentru o parte dintre aceste obiective, responsabilă pentru implementare este Primăria Bacău, instituția depunând deja cereri de finanțare cu fonduri europene pentru culoare de trasee pentru bicicliști, resistematizări ale sistemelor de circulație etc. 

Vezi comentariile (9)

 • Pentru cei ce comenteaza de amorul artei ii informez ca PSD-ul la nivel national este la butoane din 2012. De atunci si pina astazi interesul lor pentru calitatea vietii cetateanului a fost egala cu zero. La nivel local in ultimii 4 ani ilustrul neica nimeni Benea si panglicarul Necula au frecat cu sirg menta uitind de rolul si menirea lor in gospodarirea orasului cit si a judetului. In ultimii 4 ani Primaria a dus din rasputeri o lupta pentru distrugerea spatiilor verzi, taierea copacilor din ratiuni necunoscute si mai nou masacrarea gardurilor vii. Peste tot in lume gardurile vii sunt plaminul verde al oraselor si sunt ingrijite cu atentie pentru sanatatea si calitatea vietii cetateanului. Acolo ai sa vezi gardurii vii de 2 m avind drept scop rolul de protectie sonora si de procesator al aerului poluat. Pentru Primaria Bacau gardurile vii sint un cosmar si ele trebuie sa dispara......asta se intimpla cind in fruntea urbei avem un individ lipsit de simt practic, gospodaresc , estetic si al frumosului. Orasul are nevoie de urgenta de plantari masive de copaci, gardurii vii si eliminarea traficului infernal de pe toate arterele principale. Dotarea parcului auto cu autobuze nepoluante si perfomante pentru descongestionarea traficului , cetateanul sa se reintoarca la mersul pe jos sau cu bicicleta, iar toti sa inteleaga ca trebuie sa facem ceva ca sa nu murim sufocati prin case. Mergeti la orele de virf pe strazile Miorita, Energiei, Garii, Stefan cel Mare, Marasesti, Republicii, Oituz etc. si o sa simtiti acel aer greu, irespirabil datorat unui trafic sufocant cu mult peste limitele posibile ale orasului. Daca vom constientiza ca trebuie facut ceva , mai avem sanse, altfel Dumnezeu cu mila.....

 • PNL + centura Bacau = ZERO!!!!! A mai inaugurat Orban centura acum ani cand era ministrul transporturilor ! Ati uitat asa repede? Nu sunt PSD[chiar l-am urat de multe ori] dar cand vad in ce ritm s-a lucrat anul trecut la centura [tot respectul pentru Umbrarescu] si acum cand s-au taiat fondurile ,ce mai poti zice ... doar atat : votati PNL daca vreti sa aveti centura Bacaului la pastele cailor ,in anul 2100 !!!!! .... Asta este realitatea, fiti destepti, nu va lasati manipulati !

  • Nu s-au taiat, doar s-au redus, in completare venind fondurile europene pt lucrare, in mai multe transe . De altfel, lucrarile se pare ca s-au reluat, timpul fiind favorabil. Asta daca chiar te intereseaza soseaua de centura...

   • Chiar ma intereseaza ,deja a devenit o obsesie, cat trafic si praf inghitim zi de zi Pentru o informare obiectiva in luna dec temperaturile erau asemanatoare ,treceau pe soseaua com Letea Veche in interval de 15-20 min [cronometrat nu vrajeala] la anumite ore in jur de aprox 20 masini mari de la UMB cu pamant, balastru, materiale. Anul acesta ..ZERO utilaje,masini !!!
    In momentul in care ii dai 18% finantare, .....si mai vedem ce mai apare la rectificarea bugetara ,... este pentru prosti. Sa dea Domnu sa ma insel !

 • Ar trebui sa inceapa cu spalarea TUTUROR strazilor cu detergent special si oprirea masacrarii gardului viu dintre blocuri(chiar indesirea lui ar trebui) care este o perdea naturala de protectie. Mai multi copaci mai putine Autorizatii de Constructie imobile in oras(bloc langa bloc !). Unde este spatiu verde sa nu se construiasca! Construiti in zonele limitrofe orasului! Inchideti centrul intre H Decebal si Luceafarul definitiv ,ca in alte orase(Timisoara,Brasov), descarcati traficul si aglomeratia construind inca un pod peste Bistrita, pasaje subterane(de ex intre Bdul Unirii si str Oituz/str Trandafirului)largind soselele sa nu mai stai in coliana afumand orasul. Multe se pot face, dar nu cu ROMANI in functii de conducere,care doar la buzunarul lor se gandesc...

   • Gogule, numai unul cu inteligenta ta de pesedist putea sa spuna asa ceva. Primarul e pesedist ( unul de cateva luni camuflat, dar acelasi drac), iar politica vis a vis de spatiile verzi si poluare in Bacau tot pesedista a fost in ultimii aproape 4 ani. S-a votat cum s-a votat la europarlamentare si prezidentiale, nu la locale, nici parlamentare - administratiile locale si parlamentul roman au ramas in continuare infestate tot de voi, pesedraci. Abia anul asta scapam de voi !

    • Nu esti cu nimic mai inteligent decat un votant obisnuit de psd, daca tu crezi ca daca scapi de psd, totul se indreapta. Sa nu intelegi ca, in fiecare partid, exista si oameni buni si oameni rai, si competenti si incompetenti e de o naivitate, care nu prea face casa buna cu aroganta pe care o afisezi.