Băcăuanul Cristian Vintilă, condamnat la închisoare, în SUA, pentru trafic de arme

Băcăuanul Cristian Vintilă, 46 de ani, fost director adjunct la Rezervele Statului, a fost condamnat în Statele Unite ale Americii la patru ani de închisoare, pentru trafic de arme. Băcăuanul a fost complicele altui român, Flaviu Georgescu, găsit la rândul său vinovat de conspiraţie pentru vânzarea de armament teroriştilor şi de conspiraţie pentru uciderea unor ofiţeri şi oficiali americani.

Foto: Cristian Vintilă, Bacău, 2004

Virgil Flaviu Georgescu, fost consultant pe probleme de securitate în România înainte de a deveni cetăţean american, a fost condamnat vineri de un tribunal federal din Manhattan la 10 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea vânzării de arme către gherilele columbiene FARC.

Împreună cu Georgescu a fost condamnat și Cristian Vintilă, a cărui ocupație a fost cea de director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.

Virgil Flaviu Georgescu, Cristian Vintilă şi un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli, au fost arestaţi în 2014 şi au fost acuzaţi pentru că au încercat să vândă arme în valoare de 17 milioane de dolari gherilei columbiene FARC.

Foto: Cristian Vintilă, Bacău, 2004

Cei doi români au acceptat să fie complici la unciderea unuor ofițeri americani şi să furnizeze tunuri antiaeriene, mitraliere şi lansatoare de grenade. Au dat afacerii o aparenţă de legalitate.

Traficanţii români de arme au avut ultima întâlnire cu prezumtivii cumpărători în Muntenegru, în octombrie 2014. Într-o staţiune liniştită, au cerut prima tranşă de bani. Ofereau în schimb clienţilor posibilitatea să testeze tunurile anti-aeriene. La pachet veneau şi serviciile unui fost europarlamentar italian, care se ocupa de măsluirea actelor.

„Inculpaţii Vintilă Cristian, Georgescu Virgil, Masimmo Romagnoli şi alte persoane încă neidenficate, au sprijinit organizaţia teroristă FARC cu servicii, consultanţă şi resurse, constând în: servicii financiare, consultanţă de specialitate, documente false şi arme. Inculpaţii aveau cunoştiinţă că FARC este o organizaţie angajată în acţiuni de terorism”, scriu procurorii în actul cu care au obţinut arestarea românilor şi a italianului.

Georgescu susţine, însă, că a acţionat în numele CIA, afirmaţie contrazisă de procurorul federal însărcinat cu dosarul, Ilan Graff. “Tot ce am făcut, am făcut pentru Guvernul Statelor Unite şi pentru oamenii din această ţară”, a răspuns Georgescu.

Citește și Transportul pentru teroriștii FARC a fost negociat la București. Care a fost rolul lui Cristian Vintilă.

Vezi comentariile (2)

  • As zice americanilor sa-l repatrieze , ca sa-l judecam dupa lega noastra .
    Sa-i dam saracului "cu suspendare " . Ce ? Doar parlamentul Romaniei este prieten bun cu infractionalitatea , fie ea si transfrontaliera .
    Bacauani , votati tot partidele care v-au pus la pamnat pana acum , poate va aduce concetateanul acasa , sa aveti cui lige mainile in continuare .