Băcăuanul Cristian Vintilă a fost arestat în Muntenegru pentru trafic de arme. SUA îl acuză de terorism

Foto: Bacău, 2004

Cristian Vintilă, fost consilier județean în Bacău și apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, este acuzat de terorism. Alături de încă un român și un deputat italian, Vintilă a fost reținut în Muntenegru, în cadrul unei ample operaţiuni antiteroriste. Cei trei urmau să livreze armament de infanterie grupării FARC – Forţele Armate Revoluţionare din Columbia, considerată grupare teroristă. Potrivit agenţiei americane Associated Press, cei trei au fost deja puşi sub acuzare și riscă închisoarea pe viață.

Foto: Cristian Vintilă, Bacău, 2004more
Foto: Bacău, 2004more

Cristian Vintilă și Virgil Flaviu Georgescu au fost arestaţi la Podgoriţa, în Muntenegru, pentru trafic de arme. Ultima ocupație cunoscută a lui Vintilă este de director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.

Armele ar fi trebuit să ajungă la organizaţia teroristă FARC din Columbia. Arestările au fost făcute cu ajutorul forţelor americane iar suspecţii vor fi judecaţi în Statele Unite. Cristian Vintilă şi Flaviu Georgescu, un broker din România care vindea arme au fost arestaţi de poliţiştii din Muntenegru, în timp ce se pregăteau să finalizeze o tranzacţie.

Potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiţie, cei doi români şi italianul Massimo Romagnoli aveau de gând să vândă mitraliere şi arme cu care pot fi doborâte ţinte în aer, ştiind că vor fi folosite de FARC împotriva elicopterelor şi avioanelor americane. Cei trei au încheiat tranzacţia cu persoane care lucrau sub acoperire cu DEA, departamentul american antidrog. Cristian Vintilă şi Romagnoli le-au prezentat celor sub acoperire cataloage cu pistoale, mitraliere, lansatoare de rachete si alte arme de mare calibru.

În acelaşi comunicat al Departamentului american de justiţie se precizează că Vintilă a devenit traficant de arme în mai anul acesta, când s-a asociat cu fostul parlamentar italian Romagnoli care făcea rost de certificatele europene necesare pentru a putea trafica armele.

Un oficial al departamentului american antidrog spune că :”Puternicele parteneriate internaţionale ale DEA au fost, încă o dată, decisive pentru destrămarea unei conspiraţii care ar fi putut pune vieţi americane nevinovate în grav pericol.”

Cei trei sunt acuzaţi acum de terorism şi vor fi judecaţi în Statele Unite cu două capete de acuzare: conspiraţia de a ucide cetăţeni americani, pentru care riscă pedeapsa cu viaţa şi oferirea de sprijin material sau resurse unui grup străin considerat terorist, pentru care fiecare dintre acuzaţi riscă 15 ani de inchisoare.

În cadrul acestei operațiuni, DIICOT și Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut pe 16 decembrie mai multe percheziții în București. În urma acestora au fost ridicate documente și computere.

Cristian Vintilă –  44 de ani – este divorțat și are doi copii. A fost consilier județean PSD până în 2004, când a candidat fără succes la postul de deputat. A fost asociat cu alți lideri ai PSD în Barter Group, firmă intrată în faliment și închisă. Ultimele studii din CV-ul său sunt „Afaceri Interne”, la Academia de Poliție, și „Științe Militare și Informații”, la Academia de Informații „Mihai Viteazu” Colegiul Național de Informații.

Vezi comentariile (0)