Bacauanii se judeca pentru banii platiti pe taxa auto

Zeci de bacauani au dat statul in judecata pentru a-si recupera banii

– zeci de bacauani au intentat proces statului pentru taxa auto – ei vor sa isi recupereze banii dati pe taxa, desi Guvernul a stabilit o noua valoare a ei, mai mica

Zeci de bacauani au actionat in instanta statul, nemultumiti de valoarea taxei auto. Desi Guvernul a modificat taxa, aducind-o la o valoare mai mica decit cea de la care s-a pornit, bacauanii vor sa isi recupereze prin instanta si banii platiti pina acum. „Eu am 21 de astfel de cazuri si sint sigur ca toti clientii mei vor avea cistig de cauza. Deja, unele procese le-am cistigat intr-o prima faza, dar statul a facut recurs si acum asteptam judecarea acestuia si obtinerea unei sentinte definitive si irevocabile”, a declarat avocatul Liviu Ghioc. El a explicat ca aceste procese vor fi cistigate de bacauani, asa cum s-a intimplat in multe alte judete din tara, deoarece se incalca articolul 90 din Tratatul Uniunii Europene. „Odata cu intrarea in UE, o lege interna trebuie sa se conformeze cu legea europeana. Cea din urma are prioritate si asa este si cazul taxei auto. Procesele vor continua si dupa aceste noi reglementari pentru ca legea nu se aplica retroactiv, iar bacauanii vor sa isi recupereze banii dati pina acum”, a precizat avocatul Ghioc. Cu toate acestea, dealer-ii auto de pe piata bacauana au vinzari semnificative. „Cine vrea o masina si are bani sa o cumpere plateste si taxa. Nu se mai uita la citeva sute de euro”, ne-a spus un agent de vinzari bacauan.

Taxa auto scade cu valoarea masinii

Guvernul a aprobat, luni, 31 martie, în prima lectura, textul actului normativ care reglementeaza taxa pe poluare pentru autovehicule si care se aplica de ieri, 1 aprilie. Taxa va fi stabilita în functie de datele tehnice ale fiecarei masini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe si va scadea odata cu valoarea autovehiculului. Taxa pentru masinile cu motorizari tip Euro 4 sau Euro 3 va fi calculata în functie de mai multe criterii, precum emisiile de dioxid de carbon. Proportia va fi de 30% dioxid de carbon si 70% alte noxe, pentru masinile Euro 4 si Euro 3. Pentru masini cu motoare Euro 5, hibride si electrice nu se plateste taxa auto, iar in cazul autovehiculelor cu motoare diesel echipate cu filtru de particule, cuantumul taxei se reduce cu 25%. Taxa de poluare auto va reprezenta 2 – 3% din valoarea masinii.

Statul da înapoi diferenta dintre taxe

Statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita pina în prezent, potrivit reglementarilor din Codul Fiscal, si noua taxa de poluare auto care va fi introdusa la 1 iulie 2008, calculata în functie de caracteristicile fiecarei masini în parte. Procedurile de restituire vor fi stabilite de ministerele Mediului si Economiei si Finantelor, în termen de 90 de zile de la data publicarii ordonantei de urgenta în Monitorul Oficial. Suma reprezentind taxa de poluare auto poate fi contestata, într-o prima faza, chiar la institutia financiara la care se plateste, dupa care, în caz de neîntelegere, în instanta. Contestatia poate fi facuta atunci cind posesorul masinii „poate face dovada” ca autovehiculul pe care doreste sa-l înmatriculeze „s-a depreciat într-o masura mai mare decit cea indicata de grila fixa” de reducere, aceasta constituind unul dintre criteriile de calcul al taxei.
Taxa trebuie platita la prima înmatriculare a unui autovehicul în România si la repunerea în circulatie a unui autovehicul dupa încetarea unei exceptari sau scutiri.

Se restituie si banii pentru Dacii, de la CEC

Persoanele care au depus bani la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitia de autoturisme pina in 1992 vor putea ridica, tot de la CEC, sumele acordate drept despagubire, incepind cu prima zi bancara de dupa data scadentei – 22 decembrie 2008. La sucursala din Bacau a CEC, sint inregistrati 644 de titulari de astfel de librete de economii, iar suma de restituit ajunge, pentru ei, la 12.584.418 lei – am aflat de la directorul economic al sucursalei, Lucretia Ivu. Dintre titulari, mai bine de jumatate s-au si prezentat la CEC pentru verificarea documentelor. Numarul total al deponentilor din toata tara este de 37.462.

Petru DONE, Claudiu TANASESCU

Vezi comentariile (1)