Băcăuanii, campioni la consumul de ouă și cartofi. Cum arată coșul de cumpărături în Moldova

De Ziua Alimentației, Institutul Național de Statistică a publicat un raport care arată preferințele alimentare ale românilor, arătând și cum zona în care locuim, nivelul de trai, salariile determină componența coșului de cumpărături.

Astfel, moldovenii se încadrează în media națională când vine vorba despre produsele de panificație. Dacă media națională este 8 kilograme, un băcăuan consumă cam 6,8 kilograme de pâine pe lună. Connsumul de carne este mai mic în Moldova decât media națională, de doar 3,6 kilograme, față de 4,8 pe țară. Aici, se preferă carnea de porc și pasăre și doar într-o mică măsură cea de vită, considerată mai sănătoasă. Se consumă și puțin pește, 800 de grame lunar, cei din regiunile de sud și din capitală fiind mai mari consumatori de pește și preparate derivate, cu peste 1 kilogram lunar.

Băcăuanii consumă mai mult lapte, 6,4 litri față de 5,6 l media pe țară, dar mai puțină brânză, cu 400 de grame față de media națională. Suntem campioni la consumul de ouă, 15 lunar și cartofi, cu 3,6 kilograme lunar, față de 2,4 kilograme oltenii și 2,6 kilograme bucureștenii. Moldovenii consumă mai puține fructe decât media, dar sunt campioni la consumul de băuturi alcoolice, media lunară de persoană fiind de 3,3 litri. Mai mult decât noi beau oltenii, care ajung la aproape 4 litri de alcool lunar. 

Coșul de cumpărături este configurat și după venit, ori la acest capitol cei din Regiunea Nord-Est au cele mai mici venituri, media fiind de 2.845 de lei, la mare distanță față de București-Ilfov, de exemplu, unde acestea se apropie de 4.800 de lei. 

Pe de altă parte, tot autoritățile atrag atenția că deși suntem săraci, aruncăm o porție de mâncare zilnic la gunoi, cu o medie de peste 100 de kilograme anual. 

Vezi comentariile (6)

      • Nu-ti mai bate capul cu toti analfabetii! Nu vezi ca ai luat numai dislike? Asta inseamna ca majoritatea sunt inculti si habar nu au de limba in care incearca sa gandeasca. Eu chiar nu inteleg, de de au dat vot negativ la comnetariul tau?.... Cred ca noi astia care mai stim a scrie, suntem in minoritate deja...:))))

        • Probabil ca 'comneteaza' pe langa subiectul articolului, ca tot sunteti la furat cu limba romana, voi astia, academicienii 'de de' luati dislike.

This website uses cookies.

Read More