Bacău: Rafinăria RAFO Oneşti va fi vândută la fier vechi. Primarul Neghină: „E o pierdere!”

Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

„Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti.

Sumnele obţinute din vânzarea instalaţiilor RAFO vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

„Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor”, precizează comunicatul.

Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, iar restul de 3,48% aparţine mai multor acţionari. Compania Petrochemical Holding a devenit, oficial, actionar majoritar la societatea Rafo Onesti în octombrie 2009. Compania a fost privatizată de Guvernul Năstase pe 26 octombrie 2001.

Laurențiu Neghină, primarul municipiului Onești, nu este surprins de anunțul acționarului majoritar al rafinăriei. „E o pierdere, pentru că mai era un dram de speranță să se salveze, desi de 7 ani nu mai funcționează. Mă așteptam, totuși, la soluția aceasta, să le dea la fier vechi, pentru că instalațiile, chiar dacă au fost odată moderne, se învechesc”, a declarat Neghină pentru Ziarul de Bacău. Primarul Oneștiului a mai precizat că Rafo este cu plata la zi a taxelor și impozitelor locale.

Istoria Platformei Petrochimice Onești

Platforma industrială de la Borzești face parte din primele două planuri anuale promovate pentru anii 1949-1950 de către puterea comunistă, imediat după naționalizarea de la 11 iunie 1948. Aceste programe includeau: Centrala Electrică de Termoficare (actualul CET Borzești), Rafinăria (actuala RAFO Onești), Uzina de cauciuc Sintetic (actualul Carom) și Uzina Chimică (actualul Chimcomplex).

În viziunea politică a vremii, aceste întreprinderi trebuia să contribuie la dezvoltarea industrială a țării, prin punerea în valoare a resurselor naturale din zonă: țiței, sare, cărbune. Primele puneri în funcțiune au fost în 1956, cu unele capacități de rafinare și de prelucrare a sării. Rafinăria Onești a fost construită în perioada 1956-1966. În cadrul Uzinei Chimice (Chimcomplex), primele instalații au intrat în funcțiune în anul 1960, iar la Uzina de Cauciuc Sintetic (Carom), prima fabrică, de fenol, a fost dată în funcțiune în 1961.

De consemnat că, la vremea respectivă, dar și până în decembrie 1989, reprezentau cele mai mari capacități de producție în domeniu din țară. Aceste unități aveau autonomie de funcționare, deși erau interconectate prin dependența reciprocă de utilitățile energetice. Acestea au fost integrate în sistem în vara anului 1968, prin crearea Grupului Industrial de Petrochimie (GIP) Borzești, transformat în anii 1970 în Centrală Industrială, care coordona activitatea platformelor industriale de profil din țară, între care cele de la Pitești, Turnu-Măgurele etc.

În paralel, au fost create unități de deservire a acestor întreprinderi, în construcții-montaj și reparații în petrochimie, instalații și automatizări, transporturi ale produselor albe (carburanți), alte servicii tehnologice. Datorită acestor investiții, aportul județului la producția țării în anul 1973 era foarte mare: energie electrică (11 la sută), combustibil (10,2 la sută), chimie (6,8 la sută). În ansamblul economiei județului, Platforma de la Borzești participa cu mai mult de două treimi din producția totală a județului Bacău.

Vezi comentariile (13)

 • tot cei saraci sufera, sa vedeti ca or sa ramana iar directorii si sefii, prostimea pleaca acasa. Ce mai face doamna director Luchian acum, pe ce sef mai suna sa mai puna pe lista doi-trei salariati ca sa-si salveze pilele si incompetentii din serviciu in frunte cu ea? Dar Laura Ticu, la cine o sa mai tipe si pe cine o sa le mai faca proaste? or sa mai aiba salarii de zeci de mii de lei? Dar prostul de Gabi Nita care este cel mai prost sef din Rafinarie? Mai bine ar pleca acasa singur, dar nu ar mai avea cine s-o plimbe pe bizonela de Claudia Balan cu masina!!!!!!!!

 • tot cei saraci sufera, sa vedeti ca or sa ramana iar directorii si sefii, prostimea pleaca acasa. Ce mai face doamna director Luchian acum, pe ce sef mai suna sa mai puna pe lista doi-trei salariati ca sa-si salveze pilele si incompetentii din serviciu in frunte cu ea? Dar Laura Ticu, la cine o sa mai tipe si pe cine o sa le mai faca proaste? or sa mai aiba salarii de zeci de mii de lei? Dar prostul de Gabi Nita care este cel mai prost sef din Rafinarie? Mai bine ar pleca acasa singur, dar nu ar mai avea cine s-o plimbe pe bizonela de Claudia Balan cu masina!!!!!!!!

 • Cand se striga jos Ceausescu nici unul nu se intreba ce o sa se intample cu fabricile si agricultura, cu industria tarii...totul era a statului. Unul nu s-a gandit cine o sa preia? ce o sa faca? Au stiut sa iasa in piata si sa moara. pentru vezi doamne libertate..mai pe intelesul tuturor: Pentru a avea marea placere sa plecam in strainatate sa facem pe sclavii pentru ca la noi au avut mafiotii grija sa vanda toata tara. Chestia penibila e ca lumea inca merge la alegeri si tot cu democratii tot cu "libertatea" tot cu mafiotii...Doar un conducator nationalist mai salveaza Romania. Pana atunci sa nu aveti nici un sambure de speranta ca o sa fie mai bine.

 • dak se retrag rusii sa-i ia cu ei in Ukr. si pe directorii care in afara de salarii de sute de milioane nu au facut nimic la si pentru RAFO

 • Primarul L. Neghina a intuit ca RAFO, nu mai poate să repornească!! Dacă ar fi stat doar 7 ani, ar fi fost nimica toată, dar stătuse vreo 4-5, mai înainte , a pornit 1/2 an in 2007-2008, si aleluia!! Boală lungă, moarte sigură!! Rămân terenurile, parcurile de rezervoare, clădiri, o speranță că se va mai face un parc industrial( sunt utilități). Cine și pentru ce să mai investească intr-o rafinărie aflată la câteva sute de km. de port, la confluiența cu Ucraina, viitorul era nesigur!! Precipitarea evenimentelor din Ucraina și întărirea pozițiilor NATO, in România, a dat semnalul către patronii ruși, RETRAGEREA, și recuperarea a ceea ce se poate recupera!!!

 • Ai zice ca e o manevra de autosabotaj economic intreprins de unii dintre cele ghinioniste popoare din Europa. O asemenea rafinarie cu tot cu punctele ei negative, totusi era un atu pentru judet. Se pare ca tot ce a fost industrie majora in Bacau se dezintegreaza din cauza rea vointei, incompetentei si a idiotenii generale.
  Asemenea evenimente nu fac decat sa inapoieze judetul si economia locala intr-un hal greu de precizat. Onestiul cred ca peste 10 - 15 ani va fi aproape pustiu.

 • Fac un apel ultimativ la DNA. Faceti ceva pentru ca RAFO sa revina la ce a fost.....acolo este mana vanzatorilor si a tradatorilor de tara.Aveti autoritatea sa faceti ceva pentru ca acestea sa fie curmate.Daca nu faceti nimic inseamna ca sunteti partasi la jafurile ce se fac in tara noastra.....

 • Soarta lu Rafo era pecetluita demult, in urma furaciunilor, suveicilor, nepotismelor dar si a pupincuristilor gen MAREAN care spunea ca are asul si cheia.
  El si directorul bulgar spuneau mereu ca vin ei cu solutii pentru finantare si retehnologizare.
  REZULTATUL TRIST SE VEDE.

 • Multumim Poponel,
  Multumim Sobolane,
  Multumim excrocului de Iacubov
  Multimim tatalui lor Ilici...
  Sa va fie la toti carcera usoara dar fara usi de iesire...Sa aveti parte acolo de tinerete fara batranete dar mai ales de viata fara de moarte!!!!
  Dar de Letea Bacau nu s-a sesizat nimeni?????

 • Rușii de la RAFO nu au auzit de naționalizare?
  In contractul de privatizare nu era stipulată schimbarea de destinație a rafinăriei!
  Alo DNA!