Avion militar de tip IAR-99 Șoim prăbuşit în apropierea Bacăului. Piloții au fost recuperați, ministrul Fifor vizitează locul accidentului – UPDATE

UPDATE 4: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, vine în Bacău, la ora 16:00, pentru a merge la locul accidentului. Conform procedurilor, o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene va investiga cauzele producerii evenimentului.

UPDATE 3: Piloții au fost găsiți în viață și preluați de un elicopter de la baza aeriană din Bacău. „Amândoi sunt conștienți”, a precizat mr. Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISU Bacău. Cei doi piloți sunt transportați la unitatea militară, unde vor fi evaluați și, dacă starea medicală o impune, vor fi preluați de un elicopter SMURD.

Cei doi piloți sunt comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare.

UPDATE 2: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a confirmat prăbușirea avionului militar de tip IAR-99 Șoim. Ministrul a declarat la Antena 3 că avionul decolase de la Baza Aeriană Bacău şi că se afla într-o misiune de antrenament.

Conform lui Fifor, piloţii au reuşit să se catapulteze, ei fiind căutaţi la această oră. Potrivit informațiilor Ziarului de Bacău, cei doi piloți urmau să participe în acest weekend la un miting aviatic în București.

Incidentul are loc la o săptămână după ce un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în tinpul unui miting aviatic, la Baza Borcea. Pilotul a murit în explozia produsă după prăbuşirea aparatului.
UPDATE: Potrivit unor surse neconfirmate oficial, este vorba despre o aeronavă de tip IAR-99 Șoim, de la unitatea de aviație din Bacău. Cei doi piloți s-ar fi salvat.

Avionul IAR-99 ŞOIM este utilizat pentru antrenamentul avansat, destinat inclusiv pentru avioanele multirol, precum şi pentru misiuni de sprijin aerian apropiat şi de recunoaştere.
Știrea inițială:

Un avion ușor s-ar fi prăbușit lângă Bacău, între Galbeni și Nicolae Bălcescu. Incidentul a fost anunțat prin 112 de un martor ocular, însă în acest moment nu există o confirmare oficială.

Contactat de Ziarul de Bacău, mr. Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISU Bacău, a declarat că imediat după primirea apelului prin serviciul 112 exhipajele de salvatori au plecat. „Forțele noastre sunt în deplasare, la acest moment nu avem o confirmare”, a precizat maiorul Grecu.

Vom reveni cu amănunte despre avionul prăbușit.