Avertizarea Cod Portocaliu de ploi a încetat, programul școlilor din municipiul Bacău revine la normal UPDATE

Foto arhivă

UPDATE 3: Într-un comunicat de presă, Primăria Bacău anunță intrarea în normal a programului școlilor din Bacău, iar primarul Cosmin Necula explică rațiunile măsurilor luate în cursul zilei:

„Începând cu ora 18.00, în această seară, avertizarea Cod Portocaliu de ploi a încetat, iar de mâine dimineață programul unităților școlare din Municipiul Bacău revine la normal.
Ca președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), am apreciat că sistarea preventivă a cursurilor, începând cu ora 11.00 a zilei de miercuri, a fost în măsură să-i ferească pe elevi de posibilele consecințe negative ce ar fi putut apărea pe fondul cantităților mari de precipitații.

În calitate de șef al CLSU, sunt obligat de lege să iau „toate” măsurile preventive ce se impun pentru evitarea urmărilor nefaste pe care populația le-ar putea suporta. Încă de la primele ore ale dimineții am primit date privitoare la inundarea unor grădinițe și școli, iar având în vedere că avertizarea cu Cod Portocaliu continua până la ora 18.00 am decis că sistarea cursurilor este o măsură preventivă necesară.

Reamintesc tuturor că în această vară ne-am confruntat cu o situație similară, mai multe școli din oraș și anexe ale acestora fiind inundate în urma ploilor abundente căzute. La acel moment, nu a existat o avertizare meteo cu privire la cantitatea de precipitații. De această dată, miercuri am avut Cod Portocaliu, cu căderi semnificative de ploi și perspectiva iminenței unor inundații.

Mulțumesc tuturor părinților care au trecut peste inconvenientele create și au înțeles că, în viziunea primarului Municipiului Bacău, securitatea copiilor este pe primul plan!” (comunicat de presă)


Codul portocaliu de precipitații a început să își facă efectele. Deși se așteptau probleme în județ, iată că primele situații de urgență au apărut în municipiul Bacău.

UPDATE 2 – Atât Primăria Bacău cât și Administrația Apelor au transmis mesaje de infirmare a zvonurilor privind ruperea unui baraj în județ. Cele două instituții susțin că zvonurile sunt total false și îndrumă oamenii să ia în seamă doar mesaje transmise de ISU, Poliție, Jandarmerie sau Poliție.

UPDATE 1 – Primarul Cosmin Necula a declarat că se vor evacua toate școlile din municipiu, deoarece precipitațiile sunt în creștere și exista risc sporit de inundații.

La primele ore ale dimineții, pasajul subteran Oituz-Gușă a fost blocat din cauza apei acumulate. În jur de ora 9.00, autoritățile ne-au anunțat că pasajul a fost redeschis circulației. De asemenea, au fost probleme pe strada Chimiei, unde apa a acoperit carosabilul în mai multe zone și se intervine la îndepărtarea acesteia.

Cetățenii sunt rugați să evite utilizarea autovehiculelor
foto Facebook

„Vă pot informa că pasajul Stefan Guse este deblocat. De asemenea lucram pe strada Bradului si Calugareni pentru a scoate apa. Problemele cele mai grave sunt pe strada Chimiei. Toate utilajele primăriei, ISU si CRAB acționează si sunt pe teren. Am rugămintea sa evitați in aceasta zi utilizarea autovehiculelor personale deoarece ploaia va continua si exista posibilitatea ca unele străzi sa blocate din cauza acumulărilor de apa”, a postat pe Facebook primarul Cosmin Necula.

Reprezentanții Prefecturii Bacău susțin că în județ nu sunt încă probleme. “A fost o acumulare de apă în zona Coțofănești, dar s-a rezolvat. În rest, monitorizăm situația, deoarece ne aflăm sub cod portocaliu”, a declarat Carmen Cioltan, purtător de cuvânt al Prefecturii Bacău.

 

 

 

Vezi comentariile (11)

 • Eu nu m-am speriat chiar asa ca primarul , probabil sunt inconstient de curajos sau cel ales e incredibil de usor de panicat.
  E toamna, ploua, ce surpriza!

 • Care a fost pericolul?
  La ora 11.00 au fost evacuate școlile și... s-a blocat traficul... panică / aproape panică?

 • Aia din Haiti nu l-au avut pe dl Necula de primar, d-aia au murit peste 400 de oameni! Dumnezeu sa-i ierte! Dl Necula e inconstient! Scolile sunt cladiri sigure si in caz de cutremur! Mi se pare o idiotenie sa pui pe drumuri jumatate din populatia orasului pt. O PLOAIE!

 • Cred ca va doriti demult sa chiuliti legal de la cursuri. Domnule primar, ati terminat totusi scoala si liceul, nu mai are efect asupra dvs. Sau, mai faceti ceva scoala si noi nu stim?

 • Acum sunteti multumiti ce ati votat??? Un im....cil, un fricos, un ma...luc, un individ fara c...., care se sperie daca intra apa la muraturi sau strica mustul in fierbere al bacauanilor!!! Bravo NECULA!!! Ati observat ca vor veni si alte ploi saptamana viitoare....ce ar trebui sa faca oamenii?!?! Sa stea toti in casa?!? Atunci sa stea si cei de la ISU (ca si ei au copii) si cei de la SMURD (ca si ei au copii), cei de la Politie, cei de la Jandarmi, si bineinteles cei din Primarie, Consiliul Judetean si Prefectura!!! Sa se puna lacat pe institutii si firme si sa plece toata lumea acasa!!!

 • Ca presedinte al CLSU nu ati luat o hotarare prin convocarea CLSU ci ati luat-o de unul singur!!! Ati dat dovada de lipsa de viziune si lucididate asupra unor efecte ale anuntului dumneavoastra pe Facebook (asa se administreaza mai nou un oras?!) si ca dovada panica de pe strazi si in trafic, copii lasati fara parinti in strada, zvonistica initiata si amplificata de indivizi inculti sau doar cu 2 neuroni...etc. Bilantul e trist din afara biroului de primar!!!

 • In sfarsit, avem primarul care ne trebuie! Gandeste si actioneaza rapid. Prevede cutremurul cu 2 zile inainte! Da, daca ii da dreptul sa inchida scoliile, de ce sa nu le inchida?!! Ce nevoie avem de copii instruiti? Ne trebuie directori PSD-isti O xxx de Primar, asta am votat. Incepe sa devina comic,

  - comentariu cenzurat

 • Avem ce ați votat! Un primar care suferă de lipsa de publicitate. De când facebook-ul a devenit prima sursa de informare???!!! Și multa "prostime"..."prosti, dar multi", ușor de manipulat.