Au lăsat munca pentru pensii speciale! IPJ Bacău a rămas fără sute de polițiști cu experiență în ultimii ani

În ultimii ani, numeroși polițiști cu experiență au cerut să iasă la pensie, îngrijorați de posibile schimbări ale condițiilor de pensionare. Primele zvonuri de scădere a pensiilor speciale au apărut încă din 2017, iar tot de atunci s-a declanșat un exod al cadrelor, polițiști cu experiență. În locul lor, Ministerul Afacerilor Interne a permis încadrările directe, dar polițiștii tineri au ajuns pe posturi după câteva luni de școlarizare, dintre care doar câteva pe teren. Tiparul se aplică și la Inspectoratul de Poliție al Județului Bacău.

„În anul 2016, au fost trecuți în rezervă, cu drept de pensie 144 de polițiști și au fost încadrați 108 polițiști. În anul 2017, au ieșit la pensie 90 de polițiști și 91 au fost încadrați”, a declarat insp.Cătălina Păduraru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău. Anul trecut, proporțiile s-au schimbat, doar 10 polițiști ajunși la vârsta legală alegând pensia, în timp ce 60 de tineri au fost încadrați.

Există și o explicație. „Deși s-a spus că se dorește eliminarea discriminărilor, de fapt, cei care au ieșit la pensie înainte de septembrie 2017 au avut parte de o lege mai avantajoasă. De aceea, în ultimii ani nu mai ies așa de mulți colegi la pensie. Regula impune acum ca pensia să nu depășească salariul net, fără nici un fel de sporuri”, a declarat Marian Pavel, președintele SNPPC Bacău. Cei care au reușit să se pensioneze înainte de septembrie 2017 au plecat cu pensii egale cu salariul, care includea și sporuri.

Potrivit unor modificări aprobate de Guvern în 2017, privind pensiile de serviciu ale salariaților MAI, acestea nu se mai majorează anual prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație. Mai mult, valoarea netă a pensiei de serviciu nu mai depășește media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Angajări din sursă externă

La momentul adoptării OUG, recomandarea Guvernului a fost ca personalul afectat de modificările legislative să aștepte până la creșterile salariale care urmau să intre în vigoare, urmând ca și pensiile calculate ulterior să fie mai mari.

Pensionarea cadrelor cu experiență a creat și alte probleme. „Au fost foarte multe angajări din sursă externă. Cei cu experiență, ajunși la maturitate profesională au ales pensionarea, iar cei care au venit în loc au puțină experiență, în special pe teren, iar pregătirea teoretică a fost scurtă”, mai spune liderul de sindicat al polițiștilor băcăuani.

Vezi comentariile (12)

 • Pentru ce sa munceasca burtosii astia pana la 65 de ani ca restul prostilor, cum sa isi cheltuiasca ei banii din spagi, trafic de droguri, prostitutie, masini furate, camatarie daca trebuie sa munceasca pana la 65 de ani. Oare cum a functionat bordelul cu minore prostituate sub nasul miltienilor daca nu ar fi fost direct implicati cu proxenetii si traficantii de fete? Ce, la Caracal e caz, izolat? Problema a fost ca acea amarata de fata, tratata mai rau decat un animal chiar de catre militieni analfabeti de la 112, a reusit cumva sa se rasufle in presa musmalizarea acelui trafic d minore protejate de miltieni, procurori, securisti ai alti infractori din acceasi categorie. Ma uit si la asta de la bunici, de la Margineni, s-a pensionat militian iar acum e militian local, frecator de menta ca toti localii, salariu de vreo 4000 lei, pensie mai mult, sluga a lui Popa, primarul ajuns in functie dintr-o greseala a naturii. Cati oameni normali trebuie sa munceasca ca sa le plateasca salariile si pensiile acestor impostori doar ca sa aiba cine sa le risipeasca taxele si impozitele, ca nici la ailalti privilegiati, porcurorii sau judecatorii nu ar fi mai de soi. Platim o gasca de impostori, unii adevarati interlopi doar ca sa isi bata joc de noi. Ma intreb si eu, cu ce a muncit un militian mai mult ca un vanzator din Kaufland? Eu cand am fost la militia municipala pe la vreo doua si ceva sforaia paznicul de sub scari, mai sa traga tavanul peste el, asa ca ce merit au acesti paraziti inutili?

 • Sa dispara pensiile speciale! Tb. sa fie o singura lege valabila pt .toti romanii .Ma simt discriminata am lucrat 48 ani dublu cit lucreaza cei cu pensii speciale , am lucrat in productie cu sute de oameni ,am avut totdeauna salar mare,am dat toate obligatiile fata de stat si am un sfert din pensia speciala ! unde este dreptatea?

 • Care profesioniști? Tot bateți cu asemenea sloganuri. Cei tineri nu sunt lăsați de cei cu IQ de portar care stau cu fundul pe dosare. Profesioniștii stau prin baruri cu fetițe și fac sex oral la web unor băieți în live. Ar trebui pensionați cu forța să lase pe alții să-și facă treaba.

 • Toata lumea isi da cu parerea dar nimeni nu face propuneri pentru solutionarea problemei. Eu zic ca singura solutie viabila pentru cei deranjati de pensia de serviciu este poltica in acest sens a Israelului.
  Adica, toti cetatenii tarii, indiferent de sex,nationalitate s.a, cu varste cuprinse intre 21 si 55 de ani , executa trei ani de serviciu militar obligatoriu in politie, jandarmerie. pompieri, etc. , astfel incat mai raman cu pensii de serviciu doar instructorii si specialistii.

 • De ce nu v-ati facut si voi politisti fratilor, daca este asa bine in aceasta institutie ? Doua motive vi le spun eu, restul va las pe voi sa ghiciti !
  1. cu IQ pe care-l aveti nu treceti nici testul pentru cainii de urma (sa ma scuze aceste nobile animale pentru comparatie)
  2. santeti niste fricosi (si daca va trimite sotia in boxa si lumina nu functioneaza, apelati la vecini, prieteni, rude, dar singur nu va duceti!)

  • Dl Melitian stiti bancuri cu politisti? Ei bine nu sunt bancuri ci sunt lucruri reale. De ce au politistii cap?
   Ca sa nu le ploua în gât.

 • IN POLITIE SUNT NUMAI RELATII . S-au adunat pt ca sunt salarii bune si spagi. Au diverse norme de hrana si sunt imbracati de STAT. Pensionarea se face devreme dupa o munca care este lejera si in general e axata pe spagi, comisioane . Rezultatele muncii si eficientei acestora se vad in societate si in general in toata tara.

 • Mă întreb de ce pensiile acestor categorii sociale trebuie să fie speciale?
  Lecturand numai arhiva Ziarului de Bacău realizezi ca anul acesta o sumedenie de polițiști au fost arestați în cardasie cu grupările interlope si de crimă organizată din județ.Doi polițiști de la Comanesti ,altul de la o poliție de prin zona Moinești,altul băiatul unui fost ofițer,ofiter și el de la trupele speciale de mascați care acționa traficand minore lângă sediul poliției si cine stie în realitate cate cazuri or mai fi.
  Atunci de ce trebuie să muncim o viață si sa le plătim acestora pensii speciale sau salarii banane unor sefi care îndeamnă la violență împotriva noastră a femeilor?
  Mai mult nu-și fac nici datoria zilnic agresiuni si morti pe șoselele patriei.
  Oare cand se va face dreptate în țară asta?

 • Au existat cel puțin 2 categorii care in 2017 îndeplineau condiții de pensionare.
  Una-ofiteri si agenți care au muncit pe rupte si au ținut politia în spate si care de-abia au așteptat să se pensionare.
  A doua-sefi în special care dacă se pensionau pierdeau privilegiile și șpagile si titulatura de "domn șef si care au ales să rămână în continuare în sistem chiar dacă au pierdut bani frumosi la pensie.
  Există chiar și un exemplu concludent la Bacău când un ofițer singurul provenit din fosta miliție care are aproape 60 de ani ține cu dinții de scaun afirmand că politia nu merge fara el fara sa-si dea seama cat a devenit de penibil!

 • S-au rupt cu munca dupa birou ,daca au avut un caz mai complicat se plang si acum ! Daca e sa le evaluezi dosarele TEST ca la carte ,90% din ei nu isi merita solda platita din banii celor in slujba carora erau....! Bravo celor cu pensii speciale , isi merita banii !