Au cedat! Premierul Sorin Grindeanu anunță abrogarea Ordonanței 13. Reacția Președinției – UPDATE

Prim-ministrul Sorin Grindeanu – foto Digi 24

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, în urmă cu câteva minute, că Guvernul abrogă Ordonanța de Urgență 13, prin care se aduc modificări codurilor penale.

Anunțul vine în a cincea zi de proteste masive la adresa ordonanțelor date de guvernul Grindeanu și la câteva ore după ce Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat că îi va cere premierului să retragă OUG 13. În orele care au urmat, abrogarea a fost confirmată și de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Cu numai două zile în urmă, Dragnea și Grindeanu se arătau deciși să nu cedeze.

Declarații Sorin Grindeanu:

„În aceste zile, am auzit foarte multe opinii, multe de la colegii mei de partid, din coalaiția guvernamentală, din politică.

Decizia mea, ca prim-ministru: nu vreau să dezbinăm România! Acum, România pare ruptă în două. Deciziile pe care Curtea Constituțională le-a luat și nu au fost puse în practică trebuie să-și găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a CCR este obligatorie!

Pe de altă parte, dincolo de mitinguri, s-a creat un clivaj în societate.

După aceste zile, am luat câteva decizii:

– mâine, vom face în regim de urgență o ședință de Guvern, pentru abrogarea acestei ordonanțe.
– voi demara rapid o consultare cu partidele, pornind de la deciziile CCR și forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei. În cel mai surt timp, vom trimite acest proiect de lege la Parlament.
– doresc să pun în practică programul de guvernare, mai avem 12 puncte de aprobat în ședințele următoare, astfel încât programul de guvernare să se regăsească în viața românilor.”

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a afirmat că Guvernul trebuie să rezolve situaţia de criză pe care a creat-o singur printr-o greşeală flagrantă şi a avertizat că cetăţenii nu acceptă ”nimic mai puţin”.

”Este un pas important spre normalizare. Se face un pas important pentru a corecta situaţia creată, situaţia pe care o cunoaştem cu toţii. Guvernul a greşit flagrant şi Guvernul este cel responsabil să rezolve această criză pe care el a creat-o. Oamenii care protestează şi pe care îi vedem acum în stradă au nişte cerinţe legitime, au nişte cerinţe corecte, nişte cerinţe democratice şi tocmai de aceea domnul preşedinte vrea să transmită acest lucru foarte clar: Guvernul trebuie să înţeleagă că cetăţenii nu acceptă nimic mai puţin”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Vezi comentariile (5)

  • Cu ce anume a gresit Guvernul ?!! OG 13 era perfect legala, cu asta sunt de acord toti juristii. Ca textul ei nu convenea unora sau altora, asta e cu totul altceva, dar continutul si dreptul Guvernului de a o adopta au fost si sunt perfect legale.

    • Mai oameni buni, dati mai argumente JURIDICE care contrazic ce am spus, nu dislike-uri ca si cum am fi pe stadion si vorbim despre un ofsaid. Nici mie nu imi place ordonanta, dar una este placutul, alta este legalitatea si dreptul unui Guvern legal consituit de a emite astfecl de acte legislative ! Cati ati citit, mai protestatarilor, textul OG 13 ?

    • Vezi ca i-ar ai lasat oiile singure. Fuga repede sa nu faca vreo prostie ca s-ar putea sa pierzi ajutorul social