Agricultorii băcăuani au suferit pagube de 8,9 milioane de lei din cauza ploilor și inundațiilor

Acest an agricol a fost parțial compromis de ploile prea însemnate și prea dese și de inundațiile care au lovit județul Bacău în lunile iunie și iulie. De altfel, agricultorii au și spus că rapița, floarea soarelui și chiar grâul au fost afectate prin băltire, inundație, putrezire. Direcția Agricolă a făcut o evaluare a suprafețelor și a costurilor financiare.

Inundațiile și ploile au distrus culturile din acest an

„Județul Bacău a fost afectat de inundații în anul 2018 pe o suprafață de 4.301 ha culturi agricole, reprezentând 2.3% din totalul arabil al județului Bacău cu o valoare estimată de 8.946.251 lei. MADR a solicitat și obținut acordul Comisiei Europene de a veni în sprijinul fermierilor români prin creșterea avansului pentru plățile directe de la 50 % la 70 %. Există și posibilitatea unor scheme de sprijin prin PNDR sau ajutoare de stat”, explică Simona Barzaghideanu, director al Direcției Agricole Bacău.

Această promisiune vagă de ajutor nu le ține de cald fermierilor, care ar dori să vadă măsurile concrete. „Un ajutor ar fi dacă măcar avansul de 70 la sută, care a fost în același cuantum și anul trecut, să vină măcar la timp. Dar, chiar și așa, tot nu se acoperă promisiunea de despăgubire. Există un fond de rezervă care se poate accesa o dată la trei ani, de la Uniunea Europeană, și ar da maximum 15 mii de euro pe fermă despăgubire. Acesta ar fi de un real folos. Dar, trebuie făcute demersuri”, spune Daniel Ciobanu, membru LAPAR, fermier băcăuan.

Chiar și cu o vreme potrivnică, recolta la grâu a fost anul acesta de 4,3 tone la hectar, iar la orz de 4,5 tone.

This website uses cookies.

Read More