Descoperire senzationala la Lilieci: Zacamint de gaz metan in coasta Bacaului

lili.jpg

– compania britanica „Aurelian Oil & Gas Plc” a anuntat ca in satul bacauan Lilieci din comuna Hemeiusi se afla un zacamint foarte mare de gaze naturale – rezultatul a fost obtinut in urma unor teste care au indicat ca de la Lilieci s-ar putea extrage peste 130.000 metri cubi de gaz metan pe zi – descoperirea pune intr-o noua lumina problema gazelor din cartierul ANL de la Gheraiesti

Grupul britanic „Aurelian Oil & Gas Plc” a anuntat la sfirsitul saptaminii trecute ca a gasit o sursa importanta de gaz natural in satul Lilieci, comuna Hemeiusi. Compania britanica a efectuat o serie de teste la sonda de exploatare Lilieci-1, a caror rezultate au aratat ca aceasta are potential comercial.

lili1.jpgVestea a dus deja la cresterea actiunilor companiei din Marea Britanie cu 3,3%. Imediat dupa ce a avut in mina rezultatul testelor din Lilieci, seful grupului britanic, Michael Seymour, a declarat ca „Lilieci-1 este al treilea proiect de succes din România, dupa Fratautii-2 si Vicsani-1, ce fac parte din concesiunea Brodina EIII-1”.

„Aurelian” este operatorul proiectului, cu 41% din actuni, iar „Europa Oil & Gas” detine 19%. Restul de 40% este detinut de Romgaz. Aceasta din urma si britanicii au semnat un acord de cooperare privind explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor Brodina, din care face parte si Lilieciul si Cuejdiu. La Lilieci s-ar putea extrage zilnic, fara probleme, 4,6 milioane de picioare cubice de gaz, echivalentul a 130.226 metri cubi de gaz.

Satenii se roaga sa aiba averea sub case

Vestea a ajuns si in satul Lilieci, unde, de citeva zile, numai acest lucru se discuta. „Stam pe o punga de bani! Da’ au gasit numai acolo, la sonda lor. Nu cred, insa, ca numai acolo este gazul. Daca se fac teste sigur o sa gaseasca si pe paminturile noastre”, a spus Maria F., de 57 de ani. Alti sateni sint deja cu gindul la inavutire si isi fac planuri. „In Dallas era petrol, la noi gaze! Uite ca da norocul peste noi la batrinete! Daca se gaseste si la noi chiar ca pot avea o pensie linistita si, cine stie, poate ma mut si eu la o vila cum au vecinii astia, de la Bacau”, ne-a spus un mos mucalit.

Punga de gaz si la Gheraiesti

Zona este cunoscuta ca fiind una cu potential. In cartierul ANL din Gheraiesti, lucrarile de alimentare cu gaz si constructia caselor au fost intrerupte din acelasi motiv, pentru ca s-a descoperit gaz metan. De altfel, doua familii de aici s-au racordat si exploateaza gazul care iese din pamint.

Situatia din cartierul Gheraiesti a fost trecuta de autoritati ca situatie de urgenta, din cauza celor 27 de foraje, din care sapte au flacara deschisa. Lucrarile la vile au demarat in 2001 si vizau ridicarea a 264 de locuinte. Cartierul ar fi trebuit predat in 2002, dar nici pina in ziua de astazi casele nu au fost receptionate. Pina acum, s-au construit 102 case, dar lucrarile s-au intrerupt pina cind se rezolva problema zacamintului de gaze.

Gaze si la Berbiceni

Un alt caz aflat in atentia presei si a investitorilor de profil este in comuna Traian, satul Berbiceni. Romgaz a anuntat ca zona sta pe o punga importanta de gaze naturale, cu un potential de 200.000 metri cubi pe zi. Gazul de la Berbiceni poate asigura, astfel, consumul necesar pentru 64.516 apartamente, in 24 de ore.

5 păreri despre “Descoperire senzationala la Lilieci: Zacamint de gaz metan in coasta Bacaului

  1. Romanii, numai cu gandul la inavutire cazuta din cer. Si daca sunt gaze, ce? Doar nu primiti nik voi! Cine extrage, ala primeste bani.

  2. aCESTE ZACAMINTE DE GAZE DE LA LILIECI,GHERAIESTI SI BERBICENI, SUNT O SURSA DE INIMA REA PENTRU TARICEANU. NU MAI ESTE PREMIER. NU LE MAI POATE VINDE. SI CE ESTE CEL MAI IMPORTANT, S-AU DUS DRACULUI SAU PE APA SAMBETEI NISTE COMISIOANE GRASE. FOARTE GRASE. DACA MAI ERA PREMIER SI ACUM,TARICEANU AR FI PUTUT SPUNE CANADIENILOR ,FARA SA GRESEASCA URMATOARELE : VENITI LA NOI, CA LA NOI AVET VOI, GAZE NATURALE, EXPLOATATI-LE SI VINDETI-LE CUI DORIT ,PE CE SUME DORITI SI POATE NE VINDE-TI SI NOUA CEVA MAI SCUMP DECAT ALTORA.

  3. Printr-o decizie aberanta, performanta se va face de la ora 7 dimineata, cate 15-20 de copii pe culoar si in antrenamente zilnice cu 25% mai scurte decat este normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *