APIA a inceput plata diferentei la subventia pe suprafata de teren agricol

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat suma de
aproximativ 4,3 milioane de euro, diferenta fata de plata pe suprafata acordata în avans pentru campania SAPS 2009. De acest sprijin financiar vor beneficia 75.500 de fermieri care au îndeplinit conditiile impuse de regulamentele europene si pentru care, în urma controalelor, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate în cereri. In judetul Bacau, au fost autorizati la plata acestei diferente 2.143 de fermieri.

Din peste 778.000 de fermieri care au beneficiat de avansul din SAPS, la nivel national, cu o valoare totala a platilor de 309 milioane de euro, 25.569 au fost din judetul Bacau, cu o valoare a platilor de 5.409.247,51 de euro – ne-a informat directorul coordonato al Centrului Judetean al APIA, Nicolae Huiban. Conform regulamentelor europene, plata pe suprafata se poate acorda începind cu data de 1 decembrie, însa pentru anul 2009, conform Regulamentului CE nr. 691/2009, plata s-a efectuat începind cu 16 octombrie. Platile sint efectuate în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180 de lei la un euro.

Cind si pentru ce se plateste

APIA deruleaza campania de depunere a cererii de plata pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata SAPS 2010 în perioada 1 martie – 17 mai. Masurile si schemele de sprijn pe suprafata sint Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), Platile nationale directe complementare (PNDC) – culturi arabile, Schema de plata separata pentru zahar, Platile tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si Platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala. Aceste masuri sint Masura 211 – Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Masura 212 – Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural; si Masura 214 – Plati de Agro-mediu (pachetul 1 – pajisti cu inalta valoare naturala, pachetul 2 – practici agricole traditionale, pachetul 3 – pajisti importante pentru pasari, pachetul 4 – culturi verzi).

Plati si pentru crescatorii de oi si capre

APIA a inceput, asa cum v-am informat deja, plata transei a doua din prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine. In judetul Bacau, suma aferenta transei a doua este de aproape 3,6 milioane de lei, pentru un total de 123.673 de oi si capre (97.263 de oi si 26.410 capre). La nivel national, 44.248 de fermieri vor primi 29 lei/cap de animal, pentru un efectiv de 6.373.000 capete ovine/caprine. Reamintim ca prima transa primita de beneficiari, la sfirsitul anului 2009, a fost în cuantum de 15 lei/cap de animal. Pentru a facilita accesul la credite al beneficiarilor platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru activitatile curente, APIA a încheiat conventii cu bancile comerciale si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA. APIA a încheiat conventii cu CEC Bank, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Româna, Raiffeisen Bank, Bancpost si Alpha Bank.

A inceput campania „Afla valoarea pamintului tau!”

APIA a lansat campania “Afla valoarea pamintului tau! Recolteaza fonduri europene!”, prin care fermierii vor fi informati cu privire la fondurile alocate schemelor si masurilor de sprijin pe suprafata în anul 2010, precum si la modalitatea de accesare a acestora. Prin intermediul acestei campanii de informare dorim ca fiecare fermier sa afle care sint schemele de sprijn disponibile în acest an si, mai ales, care sint conditiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de plata pe suprafata. Centrul Judetean APIA Bacau ne-a informat ca pentru completarea electronica a cererii de plata fermierii au la dispozitie aplicatia IPA (Identificarea Parcelelor Agricole) Online, prin intermediul careia pot sa-si stabileasca declaratia de suprafata. „În cadrul campaniei – spunea Nicolae Huiban -, vom organiza sesiuni de informare cu fermierii cu privire la termenele de depunere a cererilor de sprijn pentru SAPS 2010, la conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul masurilor / schemelor de sprijin pe suprafata. De asemenea, fermierii vor fi instruiti asupra utilizarii aplicatiei IPA online”.

34 păreri despre “APIA a inceput plata diferentei la subventia pe suprafata de teren agricol

 1. nu s-a primit nici un leu. numai minciuni. o functionara morozan e proasta rau .da-ti-o afara, din cauza ei nu ne-am luat banii.

 2. e o mare minciuna ce spun astia despre plati.nu am primit nici un ban,si binenteles
  ca acum avem mare nevoie de bani,incepe campania ,trebuie sa cumparam
  seminte,trebuie sa platim aratul si semanatul,dar de unde bani.
  ar face bine cei de sus,sa vireze o data bani,si sa nu mai minta tarani,ca si asa suntem
  la pamant cu nervi,ne-am saturat de voi.

 3. asi dori doar doua vorbe sa-i spun domnului ministru al agriculturi.
  oare cum sar simti dansul in locul nostru sa fie mintit,si jegmanit in fata.
  nu e corect ce ne face noua,dar sa se gandeasc bine ca ulciorul nu merge
  de doua ori la fund,si ca noi tarani o a ne facem dreptate.
  rog toti tarani care nu si-au primit bani sa scrie si ei ofuriile lor,
  poate cineva cu suflet bun ne va ajuta si pe noi.
  e o mare porgerie ,ne trimiteti la a.p.i.a, acolo stam cu orele la rand,si cand
  ne vine randul ne trimite in alta parte,de ce nu ne spun de la inceput ce avem
  de facut ,nu sa ne poarte de la o usa la alta.noi documentam ce ne scrie in
  invitatie,si cand ajungi acolo iti cer o mie si una de harti.e bataoie de joc,dar
  sunt multi functionari la a.p.i.a. care habar nu au de si cu ce se mananca.
  isi iau bani degeaba mai ales in judetul nostru mures.
  dace ii intrebi ceva nu stiu sa-ti raspunda,dar ei ar trebuie sa fie informati la maxim
  cu agricultura.noi tarani stim mai multe de cat ei si nu avem salariile lor,
  care binenteles ca sunt pe spinarea noastra.subventia pe bovine
  iarasi a fost o teapa,ne scoate ochii cu 160.roni pe cap de bovina,dar unde sunt
  restul ?
  trebuiau 371 roni,pe cap de bovine.unde au intrat acei bani?
  in buzunarul celor de la a.p.i.a. nu?

 4. buna seara.
  cu tot respectul pentru cei ce o sa-mi citeasca comentariul.
  vreau sa-mi scriu supararea si nervi,pe care ii am.
  astazi am fost programata pentru am-i renoi actele A.P.I.A.
  MAREA SURPRINDERE A MEA A FOST CA DE FAPT PAMANTUL
  MEU CU TITLU DE PROPRIETATE ,DE FAPT NU-L AM
  DECI EU LUCREZ PAMANTUL ASTA DE PESTE 10 ANI
  ACELASI LOC DE PAMANT,SI ACUM VINE UN DOMN CARE HABAR NU ARE DE AGRICULTURA ,SI-MI SPUNE CA DE FAPT EU AM PAMANTUL IN ALTA PARTE
  SI NU ACOLO UNDE EU IL LUCREZ DE PESTE 10 ANI.
  VA ROG DATIMI UN SFAT CA EU NU MAI INTELEG NIMIC, DECI NIMENI NU STIE CE DUMNEZEU SA INTAMPLAT AICI.DAR EU AZI AM FOST TRIMISA DE LA O USA LA ALTA DAR NIMENI NU A PUTUT REZOLVA PROBLEMA MEA.
  DE ACEEA AM APELAT LA ACEST COMENTARIU , CU SPERANTA CA CINEVA CU SUFLET BUN MA VA AJUTA.
  VA MULTUMESC
  ASTEPT UN RASPUNS
  CU RESPECT
  ALINA
  MURES

 5. stimati distinsi alesi ai poporului !!!!! in toata campania politica pe care a-ti sustinuto, primul subiect fierbinte era sa discutati si sa comentati ,care mai de care ,despre agricultura, punctul forte din romania, ”AGRICULTURA PUNCTUL DE UNDE SE VA RELANSA ROMANIA” !!???…acum a venit timpul sa vedem cum va tineti de promisiune ????….primul ministru al agriculturi, a promis la o emisiune televizata.,VIATA SATULUI de altfel prima aparitie a domniei sale pe sticla in fata taranimii din Romania, ca pana la sfarsitul lui februarie , diferenta de bani pentru suprafata se vor aloca integral la toti fermierii. Am trecut de jumatatea LUI MARTIE stimate domn !! Tuturor fermierilor l-e trebuiesc bani pentru semanatul de primavara ,trebuie bani pentru ingrasaminte ; pentru motorina; pentru seminte pentru toate lucrarile ce vor veni in primavara. Toate aceste formalitati trebuiau finalizate pana la ora actuala , nu credeti ???…ce sa mai zicem” LA NOI CA LA NIMENI”sa n-e traiasca alesii sa l-e dea Dumnezeu multa, multa sanatate , scaune cat mai calde si sa vorbeasca cat mai frumos la televizor ‘, sa orbeasca prostimea si pe viitor s-o tinem tot asa ca vom ajunge FOARTE DEPARTE. putin mai departe decat Grecia .Va multumesc din suflet DOMNULE MINISTRU AL AGRICULTURII din ” ROMANICA MARE” multumim din inima presedintelui,,premierului si tuturor celor pe care i-am ales ,sa ne conduca spre un trai mai bun, cu rezultate cat mai bune pentru ”IEI”iar pentru noi ”DUMNEZEU CU MILA” ce-am ales aia avem…..D-ai doamne romanului mintea cea de pe urma!!!!!!….ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU.noi cei de rand … caci voi aveti grija de de sufletele voastre si de scaunele voastre…!!! ” SA TRAITI BINE”

 6. stimati distinsi alesi a-i poporului !!!!! in toata campania politica pe care a-ti sustinuto, primul subiect fierbinte era sa discutati si sa comentati ,care mai de care ,despre agricultura, punctul forte din romania, ”AGRICULTURA PUNCTUL DE UNDE SE VA RELANSA ROMANIA” !!???…acum a venit timpul sa vedem cum va tineti de promisiune ????….primul ministru al agriculturi, a promis la o emisiune televizata.,VIATA SATULUI de altfel prima aparitie a domniei sale pe sticla in fata taranimii din Romania, ca pana la sfarsitul lui februarie , diferenta de bani pentru suprafata se vor aloca integral la toti fermierii. Am trecut de jumatatea LUI MARTIE stimate domn !! Tuturor fermierilor l-e trebuiesc bani pentru semanatul de primavara ,trebuie bani pentru ingrasaminte ; pentru motorina; pentru seminte pentru toate lucrarile ce vor veni in primavara. Toate aceste formalitati trebuiau finalizate pana la ora actuala , nu credeti ???…ce sa mai zicem” LA NOI CA LA NIMENI”sa n-e traiasca alesii sa l-e dea Dumnezeu multa, multa sanatate , scaune cat mai calde si sa vorbeasca cat mai frumos la televizor ‘, sa orbeasca prostimea si pe viitor s-o tinem tot asa ca vom ajunge FOARTE DEPARTE. putin mai departe decat Grecia .Va multumesc din suflet DOMNULE MINISTRU AL AGRICULTURII din ” ROMANICA MARE” multumim din inima presedintelui,,premierului si tuturor celor pe care i-am ales ,sa ne conduca spre un trai mai bun, cu rezultate cat mai bune pentru ”IEI”iar pentru noi ”DUMNEZEU CU MILA” ce-am ales aia avem…..D-ai doamne romanului mintea cea de pe urma!!!!!!….ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU.noi cei de rand … caci voi aveti grija de de sufletele voastre si de scaunele voastre…!!! ” SA TRAITI BINE”

 7. Cei de la APIA Valcea, cand i-am intrebat de subventia pe ha pentru anul 2009, mi-au spus ca daca o voi primi prin aprilie sa zic mersi. Oare asa ne-ati promis domnilor guvernanti in campania electorala ?

 8. batae de joc lucrez 150 ha si nu am primit nici un ban pana acuma.e luna marie cat sa mai ast’vina campania d primavara

 9. buna seara, vreau sa-i rasp Alinei din Mures. Draga mea stai linistita la APIA lucreza persoane care nu au habar de nimic, stau acolo si isi primesc salariile degeaba si asta iti spun pt ca la mine in zona sunt angajate persoane care nu au nici o pregatire si cand spun nici o pregatire ma refer la faptul ca ei saracii abia si-au terminat liceul. multumesc.te pup

 10. MULTUMESC GEORGEANA PENTRU RASPUNS.
  CRED SA SUNT MULTE PERSOANE CARE OCUPA LOCURIILE DE MUNCA DEGEABA
  DAR PROBLEMA MEA E INCA NEREZOLVATA,SI MIE TEMA CA O SA SE APROPIE 17 MAI
  SI EU NU-MI POT TRECE PAMANTUL LA SUBVENTIE.
  SI PE CINE CREZI CA-I INTERESEAZA,PE NIMENI BINENTELES,CA DOAR EI NU AU CE FACE
  DAR CREDEMA CA IMI VINE SA MERG ACOLO SI SA STRIG IN GURA MARE CA SUNT NISTE EXCROCI SI NISTE LEGUME CARE ISI PRIMESC LEAFA DEGEABA.
  TE PUP SI EU GEORGIANA.MULTUMESC
  SI ITI DORESC PASTE FERICIT.
  APROPO DIN CE JUD.IESTI? PA PA

 11. BUNA MARINELA.
  NU AI SPECIFICAT DE CE RESTANTA E VORBA SI DE CE ANIMAL E VORBA.
  EU AM VACI,SI DEABEA AM PRIMIT IN FEBRUARIE CEVA BANI 160.PE CAP,
  RESTUL CAND LE VINE CHEFUL.TE PUP ALINA MURES

 12. Am o intrebare, e obligatoriu sa ai cel putin un hectar de pamant si sa fie tot in acelasi loc pentru a primi subventia? Multumesc!

 13. in 2010 mai primim ceva banii pe suprafata caci la apia nu stie nimeni nimic stie cineva poate sami raspunda

 14. 26 05 2010 nu am luat subventia pe pamant si ultimile 3 luni ale anului 2009 la lapte nici acum oare cand vom primi

 15. 26 05 2010 nu am primit subventia la pamant si nici subventia la lapte pe ultimile 3 luni ale anului 2009

 16. nu s-au primit banii pe pamant, e nasol rau, nu stiu cat mai rezistam asa, rusine lor!!!!!!!

 17. cu suventiile a?ti dato rau in bara la uni trebuie sa platiti moca iar caremerita se chinuie,lipsa totalade organizare numai banui publici cheltuiti inzadar

 18. E o mare porcarie. Pe 18.mai,ministru a dat o declaratie de presa,in care spunea ca platile pe suprafata s-au facut in proportie de 96,4% si ca intr-o saptamina,se va plkati si restul (pe 2009) MINCIUNA! Nu s-a platit nimic din octombrie.Poate doar marii mafioti sa fi beneficiat de bani,fiind ca taranii de rind,din Maramures pina-n Valcea si Dolj,nu

 19. Buna.Stie cineva cind se dau banii pentru zonele montane defavorizate si a doua transa pentru SAPS?

 20. Stie cineva daca se mai dau bani pentru zona montana defavorizata,pentru pajisti cu inalta valoare naturala si pentru practici agricole traditionale.

 21. AS VREA SA STIU CIND SE DAU BANI PENTRU PAMINT PE ANUL 2010 PENTRU CA PE ANUL 2009 NU AM AVUTE FACUTE ACTE SI ACUMA AM VAZUT CA PRIMESC OAMENI BANI SI AM INTREBAT LA BANCA SI MI SA SPUS CA PE ANUL 2009 SE DAU DE ACCEA AS VREA SA STIU CIND SE DAU PE ANUL 2010 VA MULTUMESC SILVIA

 22. nu s-au dat inca toti pe 2009 si tu ii vrei pe 2010? :)) . In contract scrie clar ca pana in 30 iunie. Unde sunt banii de la UE? I-ati furat si pe aia? Imediat suntem in august. Nu va mai bateti joc de noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *